home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Vászonra vetített valóság
AGÁRDI Gábor
2013.08.28.
LXVIII. évf. 35. szám
Vászonra vetített valóság

Michael Caine a frankóság királya. Az amerikaiaknak Steve McQueen volt a megtestesült stílus. Caine még nyolcvanévesen is forgat, ekképp népszerűsítve az angol hidegvért. A londoni öregfiú, aki nem is olyan régen egy filmszerep kedvéért magára öltötte annak az egykori tengerészgyalogosnak a figuráját, aki csupán nyugalmas nyugdíjasévekre és néhány békés, sörözgetéssel egybekötött sakkjátszmára vágyott.

Hosszú fekete szövetkabát, csőre töltött revolver, szúrós tekintet, jól fésült haj — ő Harry Brown, aki régen hivatásból ölt, most pedig bosszúból. Legjobb barátja életét kiontották, ezért most ő végez mindenkivel, akinek köze volt hozzá. A történet igaz, a forgatókönyvet a valós élet ihlette. A helyszín London legsötétebb negyede. Drog, éjjeli pillangók, fegyverkereskedők és egy bizonyos aluljáró — tizenévesek gyülekezőhelye. Mindennaposak a bandaháborúk, a srácok életeket ontanak ki, azt hiszik ugyanis, hogy a lőfegyvereikkel együtt tiszteletet is vásároltak maguknak. A rendőrség tehetetlen, és hagyja, hogy a fertő szép lassan feleméssze önmagát. Mr. Brown is ezen a környéken él, de közömbös a történtek iránt: — Majd a zsaruk — mondja, de hiába vár. Mindennap elsétál a probléma mellett — és továbbáll.
Egy este csengetnek, két nyomozó vár lakása ajtaja előtt, és közlik vele, hogy idős ivócimborája meghalt.
Harry összeomlik, sír. A felesége után most pajtását is elvették tőle. A nyomozás megindul, a gyanúsítottak elfogva. Telnek-múlnak a napok, még sincs előrehaladás az ügyben, a huligánok a nyomozók képébe röhögnek. Bizonyíték állítólag nincs, pedig az elkövetők mobiltelefonjukkal rögzítik, ahogy egy öreg fószert megkínoznak, majd leszúrnak. Embertelen!
Hősünk megtalálja a felvételt, végignézi, bekattan, és a vérontást egykoron ellenző férfi igazságot szolgáltat. Előkerül az a bizonyos fekete, hosszú szövetkabát, a csőre töltött karabély, egy háborús tőr, és elkezdődik a vadászat. Megvillan a klasszikus Michael Caine-hatás. Harry Brown fogat fogért elv alapján próbál véget vetni az erőszaknak. Nem emberfeletti lény ő, csupán egy nyolcvanéves igazságosztó, akit ámokfutása közben kétszer is szívroham ér, de a bosszúvágy hajtja, mert úgy érzi: elég volt.
Amikor vágignéztem ezt a remekművet, már a szociológiatanárom szavai sem érdekeltek, melyek ekképp szóltak: megölhetünk minden rossz embert, de a kör csak akkor zárul be, ha a végén saját magunkkal is végzünk. Most mégsem foglalkoztat más, csak az, hogy győzzön az igazság még akkor is, ha odáig törvénytelen út vezet. Ez a film csak tizenhat éven felülieknek ajánlott, de leginkább azoknak, akikről szól.  Michael Caine ismét megmutatta a frankót a nagyérdeműnek, és vászonra vetített megtorlóként pisztolyával fényt lőtt magának az alagút végén.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..