home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Vasárnaptól látogatható a szabadkai zsinagóga
Tóth Tibor
2019.01.19.
LXXIV. évf. 3. szám
Vasárnaptól látogatható a szabadkai zsinagóga

A szabadkai zsinagóga, városunk gyöngyszeme 2019. január 20-án, 10 órakor nyitja meg kapuit a nyilvánosság előtt — hangzott el a pénteken megtartott sajtótájékoztatón.


Szalai Attila felvétele

– A szabadkai zsinagóga, mint Európa második legnagyobb zsinagógája és a szecesszió magyar változatának gyöngyszeme, 2018-ra teljes mértékben fel lett újítva. A homlokzatok Szabadka városa, Vajdaság Autonóm Tartomány, a szerb köztársaság és a World Monuments Alapítvány, valamint az Európai Unió eszközeiből lettek helyreállítva, míg a belső tér felújításához és az udvar rendezéséhez a magyar kormány biztosított pénzt a Magyar Nemzeti Tanácson keresztül, és ezzel teljesültek a feltételek az épület kulturális, vallási és turisztikai célú felhasználására. A zsinagóga hétköznaponként keddtől péntekig 10 és 18 óra között lesz látogatható, szombaton és vasárnap 10-től 14 óráig tart majd nyitva, míg hétfő szünnap. A nyitvatartási rend azonban módosulhat a szabadkai Zsidó Hitközség vallási naptárában szereplő ünnepeknek és rendezvényeknek, illetve annak a szabályzatnak megfelelően, mely a kulturális rendezvények tartását szabályozza a zsinagóga épületében. A szabadkai zsinagógában hagyományos és komolyzenei koncertek, hazai és nemzetközi kongresszusok, kiemelt jelentőségű tanácskozások és nagyszabású kulturális rendezvények lesznek tartva a Szabadkai Zsinagóga Alapítvány éves terve szerint. Minden szabadkai, valamint hazai és külföldi vendéget meghívunk, hogy látogasson el a szabadkai zsinagógába, csodálja meg annak szépségét, de egyben megkérnék mindenkit, hogy az épületben a zsidó vallás szabályainak megfelelő öltözékben lépjen be – mondta a pénteken megtartott sajtótájékoztatón Bunford Tivadar, a Szabadkai Zsinagóga Alapítvány Igazgatóbizottságának elnöke.


Hajnal Jenő, dr. Steinfeld Joshua, Bunford Tivadar és Szabados Róbert (a szerző felvétele)

Szabados Róbert, a Szerbiai Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke elmondta, hogy a szabadkai utcákon rendszeresen megállítják ismert és ismeretlen polgárok, akik megdicsérik a zsinagóga kinézetét és afelől érdeklődnek, mikor látogathatják meg.

– Elérkezett az idő, a zsinagóga vasárnaptól nyitva áll polgáraink előtt. A 70-es évek végén a zsinagóga felett a város rendelkezett, és szinte azóta tart a zsinagóga felújítása. Egy időben a felújítás kérdésessé vált, hiszen a város költségvetése sosem akkora, mely lehetővé tette volna a zsinagóga teljes felújítását. Sikerült uniós, köztársasági, tartományi forrásokból, és egy amerikai alapítványtól eszközöket szerezni. 2015-ben, amikor biztossá vált, hogy a külső homlokzatok fel lesznek újítva, felmerült a kérdés, mi lesz a többi résszel? Az épület belső része használhatatlan állapotban volt, de a Magyar Nemzeti Tanácsnak köszönhetően kapcsolatba léptünk a magyar kormánnyal, akik eszközöket biztosítottak a belső tér és az udvar felújítására. Ebben óriási szerepe volt Pásztor Istvánnak, a VMSZ és a Tartományi Képviselőház elnökének – fogalmazott Szabados.

Dr. Steinfeld Joshua, a Szabadkai Zsinagóga Alapítvány Igazgatóbizottságának tagja kiemelte, hogy nagyon büszkék arra, hogy a zsinagóga teljes pompájában várhatja a látogatókat.

Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke kiemelte, hogy egy hosszú útnak értünk a végére, hiszen az érdeklődő közönség vasárnaptól látogathatja és gyönyörködhet ebben a műemlék épületben.

– Egy örömhírrel szolgálhatok Önöknek. A magyar kormány a zsinagóga átadása előtt úgy döntött, hogy még egy bizonyos összeggel támogatja a szabadkai zsinagóga teljes rekonstrukcióját. Idén az orgona is felújításra kerül, tehát várhatóan az év végéig az eredeti orgona, mely nagyon sokat szenvedett – az ólomsípokat elvitték a háború alatt – teljes rekonstrukciója megtörténik. Kifejezném hálámat a Szabadkai Zsinagóga Alapítványnak, a Zsidó Hitközségnek, Pásztor Istvánnak, akiknek köszönhetően a magyar kormány nagy mértékben támogatta ezt a projektumot. Hamarosan egy konferenciát szervezünk, melyen jó példaként a szabadkai zsinagóga szerepelne.

A Zsinagóga egyénileg és csoportosan is látogatható. A felnőttek számára a belépő 250 dinárba kerül, a diákok, a nyugdíjasok és a csoportban érkezők (tíz személy felett) 150 dinárt fizetnek, míg a 10 éven aluli gyerekeknek a belépés ingyenes. Az épület a zsidó vallásnak megfelelő öltözékben látogatható.


Szalai Attila felvétele

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..