home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Vásárlási láz
Talpai Lóránt
2016.04.25.
LXXI. évf. 16. szám
Vásárlási láz

Tiszavirág-életűre sikeredett, hiszen alig több mint egy évig tartott a vasárnapi munka tilalma, illetve az úgynevezett vasárnapi boltzár Magyarországon. Az intézkedés már a kezdetektől fogva felkorbácsolta a kedélyeket.

Visszavonulót fújt a magyar kormány

Tiszavirág-életűre sikeredett, hiszen alig több mint egy évig tartott a vasárnapi munka tilalma, illetve az úgynevezett vasárnapi boltzár Magyarországon. Az intézkedés már a kezdetektől fogva felkorbácsolta a kedélyeket. Az alkalmazottak egyrészt örültek a biztos szabadnapnak, másrészt viszont sokan közülük aggódni kezdtek amiatt, hogy lesznek-e elbocsátások, és hogy milyen sors vár a kereskedelemben dolgozókra. A legtöbben azonban természetesen azért aggódtak, mert fel kellett hagyniuk az addigi legfőbb vasárnapi tevékenységükkel, a vásárlással.
Az egyik ellenzéki párt népszavazást is kezdeményezett az ügyben, de a jelenlegi magyar kormány úgy döntött, nem várja meg a népítéletet, hanem indítványozza a vasárnapi boltzár eltörlését. A magyar országgyűlés túlnyomó többsége meg is szavazta a döntést.

Csak a kereszténydemokrata politikusok és néhány fideszes képviselő próbált ellenállni, de az óriási nyomás miatt ők is igennel szavaztak. Ettől függetlenül az ellenzék, azon belül is a Magyar Szocialista Párt nem állt el a népszavazási kezdeményezésétől, és ismét aláírásgyűjtési akcióba kezdett, mert a párt tisztviselői szerint a kormány nem tett le arról, hogy újból bevezesse az intézkedést. A Fidesz szerint azonban az MSZP-t csak a politikai adatgyűjtés érdekli. A kormánypárt képviselői ugyanis úgy vélik, hogy a szocialisták becsapták az embereket, hiszen kezdettől fogva nem az emberek véleménye, sőt, nem is a vasárnapi pihenőnap érdekelte őket, hanem kizárólag a politikai adatgyűjtés.

Függetlenül az ellenzéki, illetve a kormánypárti véleményektől, a döntés megszületett, és nemzetközi visszhangja is lett. Egy amerikai lap szerint Orbán Viktor miniszterelnök azért vonta vissza a boltzárat, mert attól tartott, hogy az intézkedésnek negatív hatása lesz az EU-s kötelező kvótákról szóló népszavazásra. Egy brit lap szerint pedig a magyar kormány számára nagyon kínos lett volna a szocialisták által kezdeményezett népszavazás eredménye. Emiatt inkább, csakúgy mint az internetadó kapcsán, átgondolták, majd visszavonták az intézkedést.

A fogyasztói társadalom újabb győzelme

Akárhonnan is közelítjük meg a vasárnapi munka tilalmának visszavonásáról szóló döntést, nem mehetünk el amellett, hogy mindez korunk egyik rákfenéjének, az úgynevezett fogyasztói társadalomnak a győzelme volt. Modern korunk embere ugyanis mit sem törődve a következményekkel, egész egyszerűen fogalmazva plázahiányban szenved. Mindez természetesen nem véletlen, hiszen ahhoz, hogy ilyenné váljon napjaink társadalma, vitathatatlanul a multinacionális agytrösztök és a multimilliárdosok, továbbá a bankhálózatok, a hitelintézetek, a média, valamint a háttérhatalmi erők évtizedeken át tartó „áldásos” tevékenységére volt szükség.

Szóval óriási győzelmet arattak azok, akik a hét hét napjából nyolc napon át dolgoztatnák az embereket, továbbá mindössze egy bevásárlókocsival azonosítják a polgárokat. Aki erősnek tartja ezeket a jelzőket, az gondoljon csak azokra a bevásárlóközpont-, illetve áruházlánc-megnyitókra, amelyek során tizennyolc leárazottnak vélt ruhadarab vagy plazmatelevízió miatt az emberek darabokra szaggatják egymást. Soha nem értettem, hogyan süllyedhetett eddig az emberiség. Szomorúan kell tudomásul venni, hogy ez most a trend, mellyel — úgy látszik — addig nem tudunk mit kezdeni, amíg a Föld nevű bolygót teljes mértékben tönkre nem tesszük. Már csak néhány európai állam maradt, ahol a történelmi hagyományokhoz hűen, legalább részben csendesebb, békésebb és emberibb arcú a vasárnap. Az azonban mindenképp elgondolkodtató, hogy leginkább Európa keleti térségének országaiban szabad a vasárnapi bevásárlás, de ez természetesen nem véletlen, hiszen keleten mindenáron értékesíteni kell a másod-, illetve harmadrendű árucikkeket. A nyugati első osztályú portékának viszont hosszabb az élettartama, így ott nincs szükség a sietségre.

Franciaországban és Belgiumban például évi öt, illetve kilenc alkalom kivételével zárva vannak a boltok. Ausztriában szombat este hat órától hétfő reggel hatig kell zárva tartaniuk a kereskedelmi egységeknek. Norvégiában csak a benzinkutak, a pékségek és a kisebb élelmiszerboltok vannak nyitva vasárnap. Svájcban a kisboltok, a turistaövezetek és a repülőtereken levő egységek kivételével az üzletek szintén zárva tartanak vasárnap. Magyarország most a felsorolt országok soraiból lépett ki. 


Nyitókép: pixabay.com 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..