home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Vásárhelyi meseösvények
Martinek Imre
2015.05.13.
LXX. évf. 19. szám
Vásárhelyi meseösvények

Április hó derekán újabb kapcsolódási pontokkal került közelebb egymáshoz a dél-bánsági Torontálvásárhely és a dél-magyarországi Hódmezővásárhely testvérvárosi és iskolai közössége. Ezúttal egy ajándékba küldött/kapott meséskönyvcsomag révén.

Mottó: „A mese az az ábécéskönyv, amelyből a gyermek megtanul saját lelkében olvasni” (Bruno Bettelheim).

A dél-alföldi és a székely népmeséket, illetve mondákat tartalmazó, A vadász királyfiak címet viselő kiadványt Kőszegfalvi Ferenc szerkesztette a közelmúltban. Ebből juttatott el egy-egy példányt a hódmezővásárhelyi önkormányzat — Kőszegfalvi szerkesztő úr személyes kérésére — a megyei jogú város magyar ajkú testvértelepülései számára.

„Nagyon szeretnénk, ha a dél-alföldi és a székely gyermekek még jobban megismernék egymás mesekincsét — a csongrádiak a csíki, háromszéki gyűjtést, ők pedig a vásárhelyi, szegedi népköltés kincseit. Hogy meséink, mondáink segítsenek megőrizni magyar voltunkat, lelki és valóságos anyanyelvünket, hiszen erre ebben a gépies világban talán minden eddiginél nagyobb szükség van” — írta ajánlásában a szerkesztő. E nemes gesztus méltatására a torontálvásárhelyi elemi iskolában a magyar tannyelvű ötödikesek vállalkoztak. A biológiatanáruk által felolvasott, A halál és a vénasszony, illetve az Együgyű Miska című meséket szakköri foglalkozás keretében illusztrálták. A köszönőlevélkét is tartalmazó tíz alkotás, melynek digitális lenyomata a közösségi portálra is eljutott, postafordultával kelt útra május havában az anyaországi testvértelepülésre.

Az ötödikes meseillusztrátorok munkái

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..