home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Van, ami sikerült, van, ami nem
Balázs Szilvia
2014.01.08.
LXIX. évf. 2. szám
Van, ami sikerült, van, ami nem

Ha nincs szennyvíztisztító, nem jönnek a befektetők. Ha nem jönnek a befektetők, nem nyílnak új munkahelyek. Ha nem nyílnak új munkahelyek, akkor a falu elnéptelenedése tovább folytatódik — nagyjából így lehetne összegezni a bajmokiak problémáit. Simon Zsolttal, a helyi közösség elnökével beszélgettünk.

Ha értékelnie kellene a 2013. évet, milyennek mondaná?

— Kiemelném a fontosabb dolgokat. A Sportcsarnok tulajdonjogának a rendezése is ide tartozik. Ez az ügy szinte az egész 2013. éven át húzódott, a tulajdonjogokat ugyanis az objektum felépítése óta nem rendezték. Négy parcellán van a csarnok, közülük egy magánkézben volt. El kellett intéznünk, hogy állami tulajdonba kerüljön. A történet bonyolódott is, mivel a terület egy idős nénié volt, aki sajnos már meghalt, úgyhogy fel kellett kutatnunk az örököseit, ez pedig igen időigényes munka. Ezt követte a bírósági tárgyalás, és örömmel mondhatom, hogy sikerült megoldanunk a problémát. Most a közbeszerzési pályázat kiírása van soron. A Sportcsarnok felújításához szükséges pénzt már előteremtettük. Úgy tervezzük, hogy a munkálatokat két szakaszban bonyolítjuk le: első körben a tető, a csatornarendszer és az öltözők felújítása, a villanyhálózat rendbe hozása, második körben pedig a fűtési gondok megoldása a cél. A mérnökök szerint az volna a legideálisabb, ha a jelenlegi rendszert alakítanánk át gázfűtésessé. Újraraknánk a parkettát is, úgyhogy a tervek szerint jövőre teljesen megújulna a Sportcsarnok. Ezenkívül 2013-ban újabb utcákat sikerült rendbe tennünk — ez nem zajlott ugyan zökkenőmentesen. Szabadka város kiírta a közbeszerzési pályázatot utak, utcák, útkereszteződések aszfaltozására. Bajmokon a Bajo Pivljanin és a Három isztriai áldozat utca lett újraaszfaltozva. Történtek azonban visszaélések, és ezt a helyi közösség nem hagyta annyiban. Jelenleg is folyik a vizsgálat. Ha lesz végleges eredmény, arról a lakosokat is értesítjük majd.

Ha már az aszfaltozásnál tartunk, még egy útszakasz — Ráta településtől a szerb—magyar határátkelőig — felújítása került tervbe. Ez mikorra várható?

— 2013-ban többször is voltak tárgyalások ezzel kapcsolatban, mivel ez egy IPA-projektum által pénzelt beruházás lenne, melynek határideje 2014 augusztusa. A célja pedig Bajmok, illetve Ráta településen a vasúttól kezdve egészen a határátkelőig terjedő útszakasz kiépítése, felújítása. Ez kell, hogy legyen az első lépés a határátkelő kiépítéséhez. Itt szeretnék még kitérni arra, hogy Bajmok helyi közösségének a vezetősége több ízben is tárgyalt a belgrádi illetékesekkel az átkelőről. A szükséges dokumentáció elkészítése jól halad, jövőre minden papírunk meglesz erre vonatkozóan. Van rá tehát esély, hogy 2014-ben a határátkelő kiépítése is megkezdődjön.

Minden településen vannak „slágertémák”, melyekről folyton beszélnek az emberek, de sohasem tudnak róla semmi biztosat. Bajmokon ilyennek számít a szennyvíztisztító kiépítése.

— Az ezzel kapcsolatos tervdokumentációt teljes mértékben kidolgoztuk, annak a hiánya tehát nem akadály. Jelen pillanatban az egyetlen gond az, hogy nincs pénz. Felvázoltunk egy olyan megoldást, hogy fázisokban legyen kiépítve a szennyvíztisztító — noha az is igen nagy befektetést igényelne. Meglátjuk, hogy jövőre részt tudunk-e venni valamilyen pályázaton — akár a Vízművekkel közösen —, hogy legalább a kiépítés első fázisát el tudjuk indítani.

Szennyvíztisztító ugyan még nincs, de mezőgazdasági vásár hosszú idő után ismét van Bajmokon. Milyenek az eddigi eredmények?

— Bajmokon több mint húsz éve rendszeresen tartottak mezőgazdasági vásárt. Ezt szerettük volna újraéleszteni. 2013 júniusában sikerült is, sőt a mi értékeléseink alapján igen jól, és a visszajelzések is kedvezőek. Hozzá szeretném tenni, hogy pillanatnyilag, a téli időszakban nem tartunk vásárokat, de márciustól — a megszokott rend szerint — minden hónap első vasárnapján megtelik majd a vásártér. A jószágvásárra még mindig nincs meg az engedélyünk, megtettük már azonban az első lépéseket. Jelentős pénzeszközöket igényel a vásár feltételeinek a megteremtése, de reményeim szerint jövőre ezt is megoldjuk majd.

Sokan tartottak attól, hogy az idén nem lesz karácsonyi hangulat a faluban, sokáig nem voltak ugyanis karácsonyi égők a központban.

— Sokat dolgoztunk a karácsonyi díszkivilágítás felszerelésén. Ezt az idén a tavalyinál egy kicsit később tudtuk megoldani.

Vannak más tervek is?

— Erről majd csak 2014-ben beszélhetek bővebben. Mivel a politikai helyzet változó, új városvezetőség van, és még nem tisztázódott minden, a közvállalatok élén még nem történtek változások. Ha erre sor kerül, akkor majd bővebben is tudok nyilatkozni a tervekről. A helyi közösség vezetősége továbbra is szeretné tartani a kapcsolatot az illetékesekkel. Emellett szeretnék kitérni arra is, hogy ha bármilyen esély mutatkozik munkahelyteremtésre, azt meg fogjuk ragadni, még mindig a munkahelyek hiánya ugyanis a legnagyobb gond a faluban.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..