home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Valóra vált álom
Tóth Tibor
2014.07.23.
LXIX. évf. 30. szám
Valóra vált álom

Egy kis falu nagy álma vált valóra, pénteken ugyanis megnyílt a pacséri tófürdő, melyet a helyiek és a környékbeliek — a borús, esős idő ellenére — azonnal birtokba is vettek. A 65 x 35 méteres, sós vizű gyógytó, melynek vízfelülete csaknem 2000 négyzetméter, valamint a hozzá tartozó létesítmények kiváló felüdülést nyújtanak mindenki számára.

A tó legmélyebb pontja 160 centiméter, a hőmérséklete az időjárástól függően 30—35 °C. A balneológiai jelentés alapján az 1400 méterről feltörő 73 °C-os víz a gyógyvíz kategóriájába tartozik. Olyan elemeket tartalmaz, melyek jó hatással vannak a bőrbetegségekre, az izomhúzódásokra és az érrendszeri megbetegedésekre, hiszen a vízben oldott oxigén is van, mely a bőrön át felszívódik. Nagyon sok ásványi anyag (nátrium, jód, szulfát, bróm) és só található a vízben, 21-22 gramm literenként, az erdélyi sóvidék után ez a legsósabb vizű tó. A fürdőt és az épületét Valkay Zoltán tervezte.

— 2003-2004-ben a falu fejlődési lehetőségeiről beszélgettünk a gyűléseken, összejöveteleken. Itt vetődött fel a termálfürdő létesítésének ötlete, hiszen Pacséron szép a környezet, tiszta a levegő, és ezzel a munkanélküliséget is csökkenthetnénk. 2008-ban született meg az első írásos dokumentum, mely 1400 méteres kút fúrását irányozta elő, mivel Pacsér alatt, 1200-1300 méteres mélységben termálvizek vannak. A projektummal pályáztunk a Tartományi Nagyberuházási Alapnál, mely előbb jóváhagyott 100 millió dinárt, majd a válság bekövetkeztével végül csak 30 millió dinárt utalt át. Ebből kifúrtuk az 1400 méter mély kutat, és 1300 méteren 73 °C-os termálvizet találtunk, melyet különféle elemzéseknek vetettük alá, s kiderült, gyógyvízként is használható. Ennek nagyon örültünk, a pénzünk azonban elfogyott. Miután tudatosodott bennünk, hogy a tartománytól és a köztársaságtól nehezen kapunk további anyagi eszközöket, a helyi hozzájárulás és a községi fejlesztési pénzek felé fordultunk. Célirányosan csak ezzel a projektummal foglalkoztunk. Elsőként a szivattyútelepet csináltuk meg, pumpákat szereltünk bele, létrehoztuk a tavat és a kiegészítő létesítményeket. Elképzelésünket hat év alatt úgy sikerült megvalósítanunk, hogy a kikapcsolódni vágyók ma a tóban fürödhetnek. Úgy gondolom, a víz nemcsak nyáron, hanem ősszel és kora tavasszal is megfelelő hőmérsékletű lesz, így a fürdőidény Pacséron egészen október végéig tarthat — mondta mgr. Szombathy Zoltán, a pacséri helyi közösség tanácsának elnöke.

A tófürdő kiépítésére összesen csaknem 60 millió dinárt fordítottak. A jövőben szeretnének egy 2600 négyzetméter alapterületű gyógyfürdőt is létesíteni a hegyoldalban. Az ötletterv már elkészült, a kivitelezés azonban várat magára, hiszen a fürdő elkészítése mintegy 3 millió euróba kerülne. A különféle európai alapoknál, alapítványoknál fognak pályázni, amint megnyílnak a lehetőségek. Addig a helyi közösség fejlesztésre szánt eszközeit a tófürdő környékének rendezésére, esetleg egy kisebb medence kiépítésére fordítják.

A tó mindennap 10 és 19 óra között várja a fürdőzőket. A belépőjegy ára felnőtteknek 300, gyerekeknek 150 dinár. A kedvezményes jegy 200, gyerekeknek 100, a családi jegy pedig 800 dinárba kerül.

Tekintse meg a cikk további képeit, illetve Szabó Attila fotóriportját is> Megnyílt a pacséri tófürdő

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..