home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Valóra vált álom
Tóth Tibor
2013.05.22.
LXVIII. évf. 21. szám
Valóra vált álom

Királyhalom és Ásotthalom között megnyílt a Szerbia és Magyarország közötti hatodik közúti határátkelőhely

Hosszú várakozás és többszöri halasztás után csütörtökön megnyílt a Királyhalom és Ásotthalom közötti közúti határátkelőhely. Pontban tizenhárom órakor a sorompó szabad utat engedett a polgároknak, a piros lámpa zöldre váltott, s a két testvértelepülés polgárai meghatottan üdvözölték egymást e történelmi napon. A két testvértelepülés lakóinak ezentúl nem 40, hanem mindössze 8 km-t kell megtenniük, ha szeretnék meglátogatni egymást. A megnyitó ünnepségen elsőként Nógrádi Zoltán országgyűlési képviselő, Mórahalom polgármestere szólt a jelenlevőkhöz.

— A határátkelőhely egy kézfogás a két település, a két térség és ország között. A mai alkalom lehetőséget teremt arra, hogy a jövőben számtalan új kapcsolat, barátság, gazdasági vállalkozás születhessen, amely mindannyiunk számára előnyös lehet — mondta Nógrádi.

Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára avatóbeszédében hangsúlyozta, hogy az átkelőhely fejlődési lehetőség az itt élő emberek és vállalkozások számára.

— Az átkelő megnyitásával jelentősen nő a térség és az itt működő vállalatok versenyképessége, új munkahelyek jönnek létre, növekszik a piac mérete, és az itt levő vállalatok által előállított termékek és szolgáltatások iránti kereslet is. Jelentős előrelépést várhatunk az idegenforgalom területén is, hiszen a könnyebb átjárhatóság nyomán ésszerűvé válik a térség fürdőfejlesztéseinek összehangolása. A határ kétszer 15 km-es sávjában 127 településen összesen 615 000 ember él. A hatodik szerb—magyar közúti átkelővel 22 kilométerre csökken a határállomások átlagos távolsága. Magyarország elkötelezett támogatója Szerbia európai integrációs törekvéseinek, hiszen érdekünk, hogy az ország minél előbb az unió tagjává váljon. Minden, ami szorosabbra fűzi a szerb—magyar együttműködést, közelebb hozza Szerbia uniós tagságát is. Jövőre két átkelőt szeretnénk átadni rendeltetésének: felújítjuk és átadjuk a forgalomnak a régi röszkei átkelőt, valamint új átkelőt építünk Bácsszentgyörgy és Haraszti (Rastina) között. Ezenkívül folytatjuk az intenzív tárgyalásokat a Budapest—Belgrád vasútvonal felújítása érdekében — mondta Szijjártó.

Goran Knežević mezőgazdasági, erdő– és vízgazdálkodási miniszter kiemelte, hogy az új határátkelőhely megnyitása jelentős mind az utas– és áruforgalom fejlesztése, mind az átfogó kétoldalú együttműködés szempontjából a két ország között.

— Ezzel több stratégiai célnak is eleget teszünk, mint például az integrált határirányítás, a visszaélések számának csökkentése, valamint a bűnözés és a korrupció csökkentése. Szerbia és Magyarország ily módon is megmutatja, hogy önzetlenül fejlesztik a jószomszédi kapcsolatokat, ami rendkívüli jelentőségű Szerbia számára is az európai integráció útján — szögezte le Knežević, majd Szijjártó Péterrel együtt átvágták a határátkelő megnyitását jelképező szalagot.
A határátkelő átadása óriási örömmel tölti el a királyhalmiakat. Berta Vilmos, az átkelőhöz vezető Muskátli utca lakója a szomszédjaival együtt már korábban megfogadta, ha megnyílik az átkelő, akkor minden arra járót megkínálnak egy tányér bográcsossal.

— A határnyitás rengeteget jelent számunkra, ezt az érzést szavakkal ki sem lehet fejezni. Éveken keresztül a sárban tapostunk, majd kaptunk egy aszfaltutat, most meg egy határátkelőt. Hatalmas boldogság tölti be a szívünket, így a szomszédokkal úgy gondoltuk, hogy ma mindenkit megvendégelünk egy tányér babgulyással — mondta Berta Vilmos.
A 7 órától 19 óráig üzemelő határátkelőt a szerbiai és magyarországi állampolgárokon kívül az Európai Unió állampolgárai, az Európai Gazdasági Térség tagállamai és Svájc állampolgárai használhatják, valamint azok a harmadik országbeli hozzátartozóik, akik a rokoni kapcsolatot igazolni tudják.

 

 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..