home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Választások előtt
Talpai Lóránt
2016.02.01.
LXXI. évf. 4. szám
Választások előtt

A szerb kormányfő döntése alapján előre hozott választásokra fog sor kerülni a tavasszal. A kormányfő azért döntött a rendkívüli választások mellett, mert szerinte a kormánynak stabilitásra és határozott támogatásra van szüksége. A választások kapcsán egyeztettek a vajdasági magyar pártok képviselői is. A megbeszélés után a pártelnökök értékelték az elhangzottakat, és szót ejtettek a választási tervekről is.

Pásztor István (Vajdasági Magyar Szövetség): A VMSZ készen áll a megmérettetésre

A VMSZ elnöke sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a párt minden szinten megméretteti magát az előre hozott választásokon, vagyis a köztársasági, a tartományi és helyi választásokon is jelölteket fog állítani. Emellett hangsúlyozta, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség, ahogyan az elmúlt években is, egyedül indul. Mindez azonban nem zárja ki a megegyezést, illetve az együttműködést a többi vajdasági magyar párttal. Pásztor István a többpárti megbeszélésekkel kapcsolatban kijelentette: „Ígéretesnek tartom az egyeztetést, és nem látom semmi akadályát annak, hogy a tárgyalások folytatódjanak. Meggyőződésem, hogy meg tudjuk találni a közös nevezőt, és abban is bízom, hogy meg tudjuk fogalmazni azokat a közös célokat, amelyek mögé mindenki oda tud állni. Mindez azt jelenti, hogy az elképzeléseink szerint a köztársasági és a tartományi választáson a VMSZ jelöltjeit fogja támogatni a Vajdasági Magyar Demokrata Párt és a Magyar Egység Párt. Az önkormányzati választáson pedig a közös indulás lehetősége sem elképzelhetetlen.” Pásztor István a pártok közötti együttműködés mellett azt is kiemelte, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség készen áll a megmérettetésre, határozott programja van, és olyan célokat tűz ki maga elé, amelyek mellé nemcsak a párt szimpatizánsai, hanem a magyar emberek többsége is állhat.

(Pásztor Istvánt a Hét Nap szerkesztősége az elmúlt hetekben több alkalommal is kereste telefonon, levélben. A VMSZ elnöke mindeddig nem válaszolt a megkeresésünkre.)

 

Csorba Béla (Vajdasági Magyar Demokrata Párt): Célunk, hogy megteremtsük a vajdasági magyarok autonómiájának nemzetközileg szavatolt alapjait

A Szerb Haladó Párt a hatalma bebetonozására törekszik az államirányítás minden síkján, és mint látjuk, eszközökben nem válogat. Mivel a parlamenti választások mozgósító ereje általában nagyobb, mint az önkormányzatiaké vagy a tartományié, arra számítanak, hogy ennek segítségével pozíciójukat meg tudják erősíteni mind a községekben, mind pedig a tartományban, mi több, utóbbiban a főhatalom megszerzése a céljuk. December végén levéllel fordultam a VMSZ és a VMDK elnökéhez is, hogy üljünk tárgyalóasztalhoz, mert nem mindegy, hogy Szerbia EU-csatlakozási folyamatának során kiszúrják-e a szemünket látszatjogokkal, vagy pedig megteremtjük a vajdasági magyarok autonómiájának nemzetközileg szavatolt alapjait. Ehhez nélkülözhetetlen a vajdasági magyar politikai erők egymás iránti — egyelőre nemigen létező — kompromisszumkészsége és az anyaország támogatása. Egyszersmind nem mellékes, hogy mit támogatnak. A kisebbségi akcióterv előkészítése éppúgy, mint a megvitatásra felkínált szövege — több meghívott szakértővel beszéltem erről a kérdésről — semmitmondó volt, és formális. Ez rossz előjel a későbbiekre nézve. Ami az általam javasolt VMDK—VMSZ—VMDP-s egyeztetetést illeti, az gyorsan kútba esett, először Pásztor István, másodszor Csonka Áron távolmaradása miatt. A VMDP mindkettejüket tárgyalóképes partnernek tartja, függetlenül a kétségtelenül létező, nem is kis különbségektől, ők viszont egymással szemmel láthatóan nehezen vagy sehogyan sem értenek szót. Persze mindez még változhat a választások kiírásáig. Megalakulásunk óta kisebbségi programpárt vagyunk, a magyar perszonális autonómia eszméjének fenntartása és megvalósítása — ahogyan eddig is, most is — a programunk alapja. Hosszú évek óta csekély anyagi erőből tartjuk fenn szervezetünket, ezért a szerbiai parlamenti választásokon egészen bizonyos, hogy nem indulhatunk önállóan. Reálisnak látjuk megtartani és lehetőség szerint szélesíteni jelenlétünket az önkormányzatokban, de nem mondtunk le a tartományi parlamenti mandátum visszaszerzéséről sem.

 

Szmieskó Zoltán (Magyar Egység Párt): Egy új korszak kezdete lehet a többpárti megegyezés

Az előre hozott köztársasági választások vélhetően a jelenlegi hatalom számára a legfontosabbak. A vajdasági magyar pártok szempontjából talán az a jó, hogy egyszerre lesz lebonyolítva a tartományi és a köztársasági választás, így kevesebb kiadás, illetve teher hárul a polgárokra. Ami a vajdasági pártok közötti párbeszédet illeti, véleményem szerint nagyon pozitív döntés volt a VMSZ elnöke részéről, hogy nemrég összehívta a magyar pártok képviselőit. Az értekezleten három párt vett részt, a VMSZ, a VMDP és a Magyar Egység Párt. Ez a megbeszélés egy új korszak kezdete lehet a vajdasági magyar pártok politikai életében. Ez az egyeztetés a civilizált politikai párbeszéd, az együttműködés és az összefogás kezdete lehet, nemcsak az említett három magyar párt, hanem idővel a többi magyar párt számára is. Fontosnak tartom azt is, hogy az elkövetkező időszakban is folytatódni fognak a többpárti találkozók. A megbeszéléseken elért egyezségek, illetve eredmények minden bizonnyal nemcsak a pártok, hanem a vajdasági magyar polgárok számára is fontosak lehetnek a közeljövőt illetően. Mi megmutattuk, hogy igenis lehet korrekt módon párbeszédet folytatni minden olyan kérdésben, amely érzékenyen érinti az itt élő magyarságot. A találkozón arról is döntés született, hogy az előttünk álló választásokon együttműködés alakul ki a VMSZ, a Magyar Egység Párt, valamint vélhetően a Vajdasági Magyar Demokrata Párt között. A mi pártunk egyébként eddig is szorgalmazta a délvidéki magyar pártok együttműködését, ezért számunkra ez a megegyezés különösen fontos. Ennek függvényében helyi szinten, azaz Óbecsén és Törökbecsén a Magyar Egység Párt a VMSZ-szel és a VMDP-vel közösen, koalícióban fog indulni a választásokon. Tartományi és köztársasági szinten pedig támogatni fogjuk a VMSZ listáját. Ez a közreműködés egyébként azért is jelentős, mert az a meggyőződésem, hogy az elkövetkező választások sorsdöntőek lesznek a vajdasági magyarság számára. Minden egyes polgár részvétele, illetve szavazata sokat fog számítani.

 

Csonka Áron (Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége): A választásokra nem volt semmi szükség

Véleményem szerint az előre hozott parlamenti választásokra nem volt semmilyen szükség. Ez kizárólag Aleksandar Vučić döntése. Talán azt reméli, hogy még jobban megszilárdíthatja a hatalmát 2020-ig, és segítheti a pártja szereplését az önkormányzati és a tartományi választáson. Ezenkívül a választásokkal az eddigi kormányzás sikertelenségét újabb ígéretekre válthatja. Személy szerint én egy másik gondot látok. A haladóknak nem sikerült megszabadulniuk a radikális párti berögződésektől, hiszen továbbra is a miloševići rendszer eszköztárát használják a hatalom gyakorlása közben. Hatalmuk megszilárdítása egy jelentős visszalépés lenne a szerbiai zsenge demokrácia fejlődésében, és a szerbiai társadalom egésze (beleértve a vajdasági magyarokat is) a „demokratikus” diktatúrába csúszna át. Ezért erősíteni kell az ellenzék kapacitását, és mielőbb le kell váltani ezt a jelenlegi rendszert. A délvidéki magyarság szempontjából csak akkor lehetnek eredményesek a többpárti megbeszélések, ha azok egyenes, őszinte és egyenrangú párbeszéden alapulnak. A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége amellett teszi le a voksát, hogy a délvidéki magyar pártok, civil szervezetek, hiteles egyének egy kerekasztal formájában, negyedévenként szervezett egyeztetéseken vegyenek részt, és értsenek szót egymással, határozzák meg pontosan, mi is az a nemzeti minimum, melyben mindenki egyetért. Az így megfogalmazott célok kötelező érvényűek lennének mindenki számára. A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége nevében ezt szerettem volna javasolni azon a szabadkai többpárti találkozón, amelyről a gépjárművem meghibásodása miatt lemaradtam. Sajnos azt tapasztalom, hogy egyes pártok részéről nincsen meg a kellő őszinteség, mely ehhez szükséges. És itt most nemcsak az óbecsei és a szabadkai egyeztetések körülményeire, illetve utózöngéire gondolok, hanem valami sokkal fontosabbra. Pásztor Istvánnak a szabadkai találkozó meghívólevelében szerepelő hivatkozása a kisebbségi akcióterv közös kidolgozására ugyanis hamis! Határozottan állítom, hogy egy ilyen fontos kérdésben semmilyen közösen kidolgozott dokumentumot nem fogadtak el a vajdasági magyar pártok, de a Magyar Nemzeti Tanács sem. Ezért ebben a kérdésben minden felelősség az övéké. Feltételezem, hogy ebből a példából mindenkinek világos, ki hogyan képzeli el a magyar—magyar párbeszédet. A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége a következő célokkal néz a választások elé: a magyar összefogás kialakítása, az egyensúly helyreállítása a vajdasági magyar társadalom viszonyrendszerében, hozzájárulás a szerbiai demokratikus folyamatok megőrzéséhez, ide sorolván a vajdasági autonómiát is, és a VMDK parlamenti jelenlétének erősítése a köztársasági, a vajdasági és a helyi önkormányzatokban. Természetesen e célok mentén konkrét választási programot és cselekvési tervet is ki fogunk dolgozni, melyet remélhetőleg nemsokára be is mutathatunk a választóknak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..