home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Választások a karácsonyfa alá?
2017.11.06.
LXXII. évf. 44. szám
Választások a karácsonyfa alá?

Szerbia elnöke rendkívüli parlamenti választást fontolgat — Senkinek sem sürgős? — Sokba kerül a piszkos rendszámtábla — Olcsó munkaerő vagy jól képzett szakember?

Szerbia elnöke rendkívüli parlamenti választást fontolgat

Aleksandar Vučić szerb államfő, pártelnök összehívta a Szerb Haladó Párt főbizottságát és elnökségét. Úgy tudni, arról döntenek, lesz-e rendkívüli köztársasági parlamenti választás december 24-én. A főváros is ekkor voksolhat, hiszen Belgrádban önkormányzati választást kell tartani. A párt legfelsőbb szerveinek arról kell véleményt mondaniuk, támogatják-e Vučić erre vonatkozó javaslatát. Figyelembe véve a megkérdőjelezhetetlen tekintélyét, arra lehet számítani, hogy Vučić akarata teljesülni fog — hivatkozott az Alo! a pártelnök legközelebbi munkatársi köréből név nélkül nyilatkozó forrására. Vučić korábban Pancsován azt mondta, készen áll teljesíteni az ellenzék kívánságát, hogy ismét összemérjék a támogatottságukat. „Lesz választás, ha azt akarjátok, de utána ne nyavalyogjatok, hogy Szent Péter az oka annak, hogy veszítettetek” — üzente politikai ellenfeleinek. (Alo!)


Senkinek sem sürgős?

Találkozót kér a héten Ana Brnabić kormányfőtől Ljubisav Orbović, a Szerbiai Önálló Szakszervezetek Szövetségének elnöke. Arra szeretne választ kapni, vajon megszüntetik-e a korhatár előtti nyugdíjba vonulásért járó pénzbüntetést, és ha igen, mikor, hiszen az illetékesek azt ígérték, az év végéig megoldást találnak erre a gondra. „Az a javaslatunk, és ezt a szociális-gazdasági tanács is támogatta, hogy 65 év előtt csökkentett, majd teljes nyugdíjat fizessen az állam, büntetés nélkül” — mondta Orbović. A Politika megkeresésére a munkaügyi minisztérium azt válaszolta, hogy dolgoznak a törvénymódosításon, ami annyit tesz, hogy még nem definiálták teljes mértékben a konkrét megoldásokat. További konzultációkat folytatnak az intézkedés minden részletének pontosítása érdekében, a végrehajtás módját és az alkalmazás kezdetének időpontját is beleértve. A Politika kiszámolta, nem kell csodálkozni azon, hogy az államnak mindez nem sietős, hiszen így havonta 1,7 milliárd dinár marad a kasszában. (Politika)
 

Sokba kerül a piszkos rendszámtábla

A közlekedésbiztonsági törvény módosításával nagyobb büntetést szabnak ki túlzott gyorshajtásért és ittas vezetésért. 10 000 dinár lesz a bírság a piszkos rendszámtábláért és a nem bekötött biztonsági övért. A jelenleginél kevesebbet kell majd fizetni a sebességkorlát kisebb mértékű túllépésért — lakott településen ez a megengedettnél 20-30, azon kívül pedig 30-40 km/h-val gyorsabb hajtásra vonatkozik. 0,2 mg/ml-re csökkentették az engedélyezett véralkoholszintet, 0,5 és 0,8 százalék között viszont a gépjárművezető már az új, rendkívül magas kategóriába tartozik, és nagyobb bírsággal számolhat. A kormány már jóváhagyta a törvénytervezetet, a parlament még ebben a hónapban megszavazhatja. Az új szabályokat az év végétől vagy a jövő év elejétől fogják alkalmazni. (Blic)

 

Olcsó munkaerő vagy jól képzett szakember?

A parlament nemrég megvitatta a duális oktatásról szóló törvényt. Mladen Šarčević oktatási miniszter szerint a középiskolások, akik az elméleti oktatással egyidejűleg vállalatokban tanulnák a szakmát, később könnyen jutnának munkához, emellett a duális képzés teljes egészében megfelelne a vállalkozói szféra munkaerőigényének is — vagyis a diákok olyan szakmákat tanulnának, amelyekre szükség van. Az ellenzék viszont azt állítja, az állam a külföldi befektetők kedvéért kizsákmányolná a tanulókat. A törvényjavaslat szerint a képzés megkezdése előtt a felek szerződést írnak alá, azaz a szülő vagy a gondviselő, a diák, az iskola és a munkaadó. Az iskolások nettó órabére nem lehet kisebb a minimális órabér 70 százalékánál, a vállalat ezenkívül köteles fedezni az útiköltséget, az étkezést, a munkavédelmi és az egyéb munkafelszerelést, valamint a balesetbiztosítást is. A gyakorlati képzés az óraszám legalább 20 és legfeljebb 80 százaléka lehet, a diákok 8 és 20 óra között, hetente legfeljebb 30 órát tölthetnek a vállalatban. (Blic, Szerbiai RTV) 


Nyitókép: Szalai Attila illusztrációja

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..