home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Választási összefoglaló
(–)
2016.04.17.
LXXI. évf. 15. szám

A Faktor Plus közvélemény-kutató cég felmérése szerint az április 24-ei választásokon a szavazópolgárok 55 százaléka vesz majd részt. A választásra jogosultak 50,9 százaléka a Szerb Haladó Pártra voksolna. A szocialisták 12,3 százalékot, a Szerb Radikális Párt 7,8-at kapna, a demokraták pedig jelenleg 5,7 százalékon állnak.

Vezetnek a haladók

A Faktor Plus közvélemény-kutató cég felmérése szerint az április 24-ei választásokon a szavazópolgárok 55 százaléka vesz majd részt. A választásra jogosultak 50,9 százaléka a Szerb Haladó Pártra voksolna. A szocialisták 12,3 százalékot, a Szerb Radikális Párt 7,8-at kapna, a demokraták pedig jelenleg 5,7 százalékon állnak. Az 5 százalékos parlamenti küszöb átlépésére esélyes továbbá a Szerb Demokrata Párt és a Dveri választási koalíciója is.

6,7 millió szavazó

A Köztársasági Választási Bizottság adatai szerint jelenleg 6 737 000 választásra jogosult személy él az országban. Ez a szám mintegy 30 000-rel kisebb, mint a legutóbbi, a 2014. évi választások idején.

A haladókkal és a szocialistákkal soha

Boris Tadić, a Szociáldemokrata Párt elnöke úgy nyilatkozott, hogy sohasem lépne koalícióra a haladókkal és a szocialistákkal. A volt köztársasági elnök a szélsőjobbal való szövetkezést is elképzelhetetlennek tartja. Tadić szerint Aleksandar Vučić megtartja az EU-ba való integrálódás politikáját, de ezt inkább formális, mintsem értékrendbeli meggyőződés alapján teszi.

Vajdaság fél Európát fogja élelmezni

A Szerb Haladó Párt választási programjában hét prioritás szerepel Vajdasággal kapcsolatban. A haladók szerint a tartománynak erősebb mezőgazdaságra és a mostaninál jobb iparra van szüksége, mindezt pedig az infrastruktúra párhuzamos fejlesztésével lehet majd elérni. A haladók programja ezenkívül síkra száll a regionális turizmus fejlesztéséért, a jobb egészségügyért és a modernebb oktatási rendszerért is.

Csörte a haladók és a szocialisták között

A szocialisták és a haladók közötti viszony már hónapok óta egyre feszültebb. A szocialista párt aktivistái ugyanis a belgrádi Kombank Arénában egy választási rendezvény után nyilvánosan sértegették Aleksandar Vučić miniszterelnököt a már jól ismert váddal, mely szerint meleg. Nebojša Stefanović, a haladók alelnöke szerint ez is azt bizonyítja, hogy a szocialistákat a hatalom megragadásán kívül semmi más nem érdekli. Az ügy egyébként a szocialisták számára is kínossá vált, ezért a párt írásban kért bocsánatot Vučićtól, és egyúttal el is határolódott a saját tagjaitól.

A Facebookon Šešelj népszerűbb Vučićnál

A Szerb Radikális Párt elnökének, Vojislav Šešeljnek több mint 123 000-en kedvelik a Facebook-oldalát, amivel megelőzte Aleksandar Vučić miniszterelnököt. A statisztikai adatok szerint a radikális pártvezér bejegyzéseit egy hét alatt 109 000-en kedvelték, illetve kommentálták, miközben Vučić facebookos tevékenységét csak nagyjából 10 000-en.

A választások radikális tétje

Vojislav Šešelj szerint a mostani választások arról szólnak, hogy az ország az európai integrációt vagy Oroszországot választja-e. A radikális pártvezér Versecen egy nagygyűlésen azt mondta, csak ő tud alternatívát felmutatni ebben a kérdésben a többi párttal szemben, melyek mind az unió mellett kampányolnak.

A demokraták nyugdíjemelést ígérnek

Bojan Pajtić, a Demokrata Párt elnöke szerint az emberek most rosszabbul élnek, mint négy éve. Ezért ha a demokraták kormányra kerülnek, az első lépésük bér- és nyugdíjemelés lesz. A DP elnöke szerint erre igenis van fedezet, mivel a több millió eurós állami támogatásokat nem gyanús hátterű üzletembereknek kellene adni, hanem éppen ellenkezőleg: a polgároknak.

Pajtić Pásztort támadta

Bojan Pajtić, a Demokrata Párt elnöke, a DP újvidéki nagygyűlésén Pásztor Istvánt, a VMSZ elnökét támadta. Pajtić arra mutatott rá, hogy pártjának négy évvel ezelőtt nem volt szüksége a VMSZ politikai támogatására, de mégis Pásztort választották meg a parlament elnökévé. A VMSZ elnöke viszont most a đinđići út helyett Vojislav Šešelj utódjait választotta.

Hamisították a támogatói aláírásokat

Dejan Đurđević, a Köztársasági Válasz-tási Bizottság elnöke kijelentette, hogy az Egységes Orosz Párt és a Republikánus Párt hamisított támogatói aláírásokat adott át. Ezeket a fiktív aláírásokat a šabaci bíróság hamis pecsétjével látták el. Most az ügyészségen és a rendőrségen van a sor, hogy vizsgálódjon az ügyben.

Tizennyolc biztos lista, további tíz kérdéses

A Köztársasági Választási Bizottság eddig tizennyolc választási listát hirdetett ki, további tízet pedig hiánypótlásra utasított.  

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..