home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Válás és házasság néhány óra alatt
Tóth Lívia
2007.06.20.
LXII. évf. 25. szám
Válás és házasság néhány óra alatt

Az újonnan megválasztottak: Kajári István, Borbély Ferenc, Szeles Ambrus, Takács Kornél, Kosiczky András. A fotóról Domány Zoltán hiányzik. - Horváth Zsolt fotójaÚj képviselő-testületi többség jött létre Zentán, amelyet a VMSZ, a G17 Plusz és a Vajdasági Párt alkot. Mivel a régi koalíció a...

Az újonnan megválasztottak: Kajári István, Borbély Ferenc, Szeles Ambrus, Takács Kornél, Kosiczky András. A fotóról Domány Zoltán hiányzik. - Horváth Zsolt fotója

Új képviselő-testületi többség jött létre Zentán, amelyet a VMSZ, a G17 Plusz és a Vajdasági Párt alkot. Mivel a régi koalíció a Demokrata Párttal és a Vajdasági Szociáldemokrata Ligával felbomlott, kádercserékre is szükség volt. A legutóbbi ülésen az új hatalmi csoport javasolta Zsíros-Jankelić Anikónak (DP), a községi képviselő-testület elnökének, Boris Zec (VSZL) alpolgármesternek, és a községi tanács három tagjának, Vatai Zoltánnak (VSZL), Vojnák Sándornak (DP) és Törtei Józsefnek (DP) a leváltását. Kovács József (VMSZ) viszont lemondott a tanácsban betöltött tisztségéről. A jelenlevők többsége titkos voksolással, valamint kézfelemeléssel jóváhagyta a visszavonásokat és megszavazta az új jelölteket. A községi képviselő-testület elnöke Borbély Ferenc (G17 Plusz) lett, az alpolgármester Kajári István (Vajdasági Párt). A községi tanács frissen kinevezett tagjai Kosiczky András (G17 Plusz), Takács Kornél (G17 Plusz), Szeles Ambrus (Vajdasági Párt), mgr. Domány Zoltán (VMSZ).
Eddig a hivatalos hír, amelyen bizonyára sokan meglepődtek és számos kérdést tettek fel magukban. Mindenekelőtt azt, miért volt erre szükség pár hónappal a választások előtt? Esetleg: hogyan lett a legélesebb ellenzéki pártból, amely folyamatosan bírálta az önkormányzat munkáját, koalíciós partner? A hivatalos magyarázat szerint erre elsősorban azért volt szükség, mert a Demokrata Párt nem akarta megszavazni a 2006. évi költségvetés zárszámadását, amit egyébként június 15-éig el kell juttatni Belgrádba. Ellenkező esetben nem csak különböző szankciók, hanem kényszerigazgatás is vár a községre. A megvádoltak ellenben azt állították, eszükbe sem jutott a folyamat bojkottálása, hiszen nekik sem érdekük a kényszerigazgatás.
Slobodan Borđoški (DP) elmondta, büszkék tagjaik eddigi munkájára a községi tanácsban, de most még meg is köszönik a visszahívásukat. Ha ugyanis a pártnak a korumpált hatalomban való részvétel és a bűnözés elleni harc között kell választania, akkor az utóbbi mellett áll ki.
Tolmácsy Géza (VSZL) arról beszélt, hogy a jelenlegi helyzet nagyon hasonlít arra, amikor a döntéshozatal joga a hűbérúr kezében összpontosult, a vazallusai pedig gondolkodás nélkül kiálltak mellette. Hozzátette, ideje lenne a polgármester távozásának.
Király István (Vajdasági Párt) kifejtette, erre az érvágásra a község és a polgárok érdekében, a közélet tisztaságának a megőrzése céljából volt szükség. Akik az új többséget létrehozták, nem viselkedhetnek úgy, mint az előző koalíció. Mérlegelni kell, bölcsen gondolkozni, félretenni a szűk pártpolitikai érdekeket és a személyes ambíciókat. Kimondta, a vesztesek között vannak áldozatok, akik tulajdonképpen nem érdemelték meg a lemondatásukat.
Rácz Szabó László (MPSZ) arra hivatkozott, a változás ismét nem úgy történt, ahogyan a város többsége elvárta volna. Ha ugyanis a VMSZ az MPSZ-szel lép szövetségre, akkor Zentán létrehozhatták volna az egyetlen teljesen magyar önkormányzatot a Vajdaságban. Így azonban rossz irányba léptek, ami nem lesz kedvére a magyar választópolgároknak. A pártelnök nehezményezte, hogy a VMSZ 2004-ben is szerb pártokkal fogott össze, és most is. Hiába magyarok azok az emberek, akik ezekben a pártokban vannak, ha idegen érdekeket képviselnek és Belgrádból irányítják őket.
Erre a felszólalásra többen reagáltak, miközben néhányan szóba hozták a három évvel ezelőtt történteket is. Az akkori választások után történt meg Zentán először, hogy a VMSZ-nek nem volt többsége a községi képviselő-testületben. Létre is jött nélküle, pontosabban ellene az az ötpárti koalíció, amelyből a DP és a Liga végül kilépett. Vagyis a hatalomért elárulták a többieket - vélték most egyesek.
A kívülálló újságíró viszont azt volt kénytelen megállapítani, hogy ezen az ülésen sértegetések is elhangzottak, pedig a zentai községi képviselő-testületben eddig nem volt divat az útszéli hang. Most viszont tehetetlennek, döntésre képtelenek, irányíthatónak nevezték a polgármestert, a tanács bizonyos tagjairól pedig kijelentették, az írástudatlanság határán mozognak és általános iskolás szinten van a fogalmazási készségük. Talán nem ártana letisztázni az egészséges kritika és a minősítgetés közötti különbséget.
Az összejövetel végén Berényi László, a G17 Plusz községi szervezetének elnöke a következőkkel indokolta döntésüket:
- Nehéz lépés volt ez, hiszen mi voltunk az egyik legerősebb ellenzéki párt, mi kritizáltuk a legtöbbet az eddigi koalíciót. Elsősorban azért kényszerültünk rá erre a szövetségre, hogy megmentsük a várost a káros következményektől. Úgy látjuk, hogy a régi koalíció két demokratikus beállítottságú pártja, a DP és a Liga, belső gondokkal küszködik, és nem tudják felvállalni a városvezetést. Egyes jelek arra utaltak, olyan lépéseket tesznek, amellyel Zenta hátrányos helyzetbe kerül. Ezt próbáltuk megelőzni. Pártunk három tagja jutott most pozícióhoz, de ők volontőrök lesznek, nem foglalkoztatottak. Ezzel is hozzájárulunk ahhoz, hogy az új önkormányzat olcsóbb legyen, és reméljük, hatékonyabb is.
Hogy mi lett a 2006. évi költségvetés zárszámadásával? Természetesen elfogadták. És közben azt is megfigyeltük, hogy a munkások új székeket pakoltak az irodákba. Persze, nem maradt el a megjegyzés, hogy a zentai városházán nemcsak a székeket, hanem az embereket is cserélik.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..