home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Valami megmozdult Doroszlón
Tomek Viktor
2007.05.03.
LXII. évf. 18. szám
Valami megmozdult Doroszlón

A középkori Szűz Mária-kegyhelyA Bácska délnyugati csücskében, a Zombortól mindössze 20 kilométerre délre fekvő Doroszló mostanra igazi zarándokhellyé vált. A falu határában a Szűz Mária-kegyhely létezésének első írásos említése az 1392. évből származik. A Szűz Anya születése napjának tiszt...

A középkori Szűz Mária-kegyhely

A Bácska délnyugati csücskében, a Zombortól mindössze 20 kilométerre délre fekvő Doroszló mostanra igazi zarándokhellyé vált. A falu határában a Szűz Mária-kegyhely létezésének első írásos említése az 1392. évből származik. A Szűz Anya születése napjának tiszteletére minden év szeptember 7-én és 8-án több ezer hívő zarándokol el a kegyhelyre. A 2002-es választói névjegyzék alapján a település lakossága 1400-1500 főnyire tehető, közülük 1000-1100 a magyar és mintegy 350-400-an vannak azok, akik 1993-ban a háború elől ide menekültek. A 2002. évi népszámlálási adatok alapján pedig a falu lakossága 83 fővel gyarapodott: 2002 tavaszán összesen 1946 lakosa volt Doroszlónak.
Befektetés a jövőbe
Holló Róbertet, a helyi közösség tanácsának elnökét - aki már a negyedik mandátumát tölti ebben a tisztségben - a falu mindennapjairól kérdeztem. Elmondta, hogy valaha színmagyar település volt Doroszló, a háborúk elől menekülve azonban sokan itt kerestek menedéket. A gyér munkalehetőség miatt azonban több ide települt idővel elhagyta Doroszlót, mivel itt jobbadán csak a mezőgazdaság kínál megélhetést. Sajnos, a magyar lakosságra is jellemző az elvándorlás, egyre több fiatal hagyja el a falut.
- Valamikor a parasztembernek elég volt tizenöt-húsz hold föld, s már gazdának lehetett nevezni. Manapság még az ötven hold sem elég a megélhetéshez - mondja Holló Róbert. - A falubeliek úgy érzik, hogy sehova sem tartoznak igazán, mert távol vannak minden nagyobb településtől. Az utóbbi néhány évben azonban az amerikai ADF alapítvány támogatása révén mind több beruházást eszközölnek, egyre-másra születnek a fejlesztési projektumok.
- Az alapítvány segítségével többet fejlődtünk, mint az eltelt ötven év alatt összesen. Az emberek szívesen jöttek és segítettek, és az ADF ezt méltányolta, ennek eredményeként több utca aszfaltburkolatot kapott, a sportpályát tető alá hoztuk, a tűzoltóknak új pumpát vettünk, számítógépeket vásároltunk. Sajnos, az infrastruktúrán nem sokat lendíthettünk. Zombor községben elsőként Doroszlón építették ki még a 60-as években a vízvezeték-hálózatot, mely mind a mai napig funkcionál, de azóta voltaképpen semmi nem történt - sorolta a tanácselnök. Doroszlón két művelődési egyesület működik: a Móricz Zsigmondról elnevezett magyar és a Nikola Tesláról elnevezett szerb egyesület, mely csak időnként tevékeny. A Nagyrét földműves-szövetkezetet a gazdák érdekeinek a képviselete végett alapították meg az ADF kezdeményezésére. Általa a gazdák kedvezményesebb áron juthatnak hozzá takarmányhoz, vegyszerekhez és más szükséges anyaghoz.
A világszínvonalú Holló-farm
Doroszlón működik Vajdaság egyik legkorszerűbb sertésfarmja. A holland GK Holding és a szerbiai Profarm együttműködése révén létesült családi vállalkozásnak, a Holló-farmnak Holló Ronald a vezetője.
- Körülbelül tíz éve foglalkozunk sertéstenyésztéssel. Eleinte hazai technológiát alkalmaztunk, és hazai volt a jószágállomány is. Idestova négy évvel ezelőtt kezdtük el a farm korszerűsítését, és 2005-ben fejeztük be. Most már teljes gőzerővel folyik a termelés, az állomány holland eredetű fajtákból áll. A felszerelés, a technológia teljes egészében Hollandiából érkezett. A kocák nagyon szaporák és ellenállóak a betegségekkel szemben, igaz, az étvágyuk is nagy, ezért a súlygyarapodásuk igen látványos - mondja Holló Ronald.
A farm valóban korszerűen fel van szerelve, számítógépes program segítségével követik figyelemmel a jószágokat, és azt, mikor mire van szükségük: például a számítógép jelzi, hogy mennyi tápot, vizet fogyasztottak el. A masina minden adatot tárol, s minden reggel figyelmeztető listákat készít: ennek alapján tudják megállapítani, hogy mikor kell a malacokat elválasztani vagy éppen az anyakocát pároztatni. Az állomány minden egyes anyakocája egyébként több száz euróba kerül, nem is csoda, hogy az állományra fokozott figyelmet fordítanak. Például az ólakba fertőtlenítés után lehet csak bemenni, és külön arra a célra való ruhában.
- Három fő épület van. Az egyikben az anyakocákat egyedenként elkülönítve, illetve csoportosan tartjuk, a megtermékenyítéstől az ellésig, a másikban a malacozás folyik, ott négy különálló helyiség van, minden helyiségben hat-hat malacoztatóval. A harmadik épület a malacnevelde - avat be a tenyésztés titkaiba Ronald. Egyébként minden épület szellőztetővel és fűtőtestekkel van felszerelve. A farm működtetésében három munkás vesz részt.
Szent Imre-év
Verebélyi Árpád Doroszló fiatal plébánosa azon fáradozik, hogy a közösséget életben tartsa. Nagyszabású tervek készültek a Mária-kegyhely átalakítására, de más kezdeményezések is vannak.
- A történelmi beszámolók szerint Szent Imre, templomunk védőszentje 1007-ben született, tehát az idén ünnepeljük születésének 1000. évfordulóját. Mivel egyházközségünk Szent Imre nevét viseli, és ő a védőszentje, a hívők közössége azzal a kérelemmel fordult a püspök úrhoz: nyilvánítsa búcsújáró hellyé a doroszlói Szent Imre-templomot. Ezt a püspök úr meg is tette, és ennek apropóján egyházmegyeközi ifjúsági találkozót szervezünk a millennium alkalmából. Az ünnpségre határon innen és határon túlról is várjuk fiatalok érkezését - mondja Verebélyi Árpád doroszlói plébános. A központi ünnepség november 4-én, Szent Imre emléknapjának előestéjén lesz. Ezen az ünnepi összejövetelen azonban már nemcsak a fiatalok megjelenésére számítanak, hanem minden jó szándékú emberére. A nagy eseményre a falu apraja-nagyja jó szívvel készülődik. A várható esemény bizonyára a falu lelki megújulásához is hozzájárul.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..