home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Vajdasági siker a Nemzeti VERSenyen
Tóth Lívia
2017.11.14.
LXXII. évf. 45. szám
Vajdasági siker a Nemzeti VERSenyen

A Magyar Versmondók Egyesülete és a Nemzeti Színház szervezésében, illetve a magyar nyelv napja alkalmából a hétvégén Budapesten megtartották a II. Nemzeti VERSeny döntőjét.

A kétnapos eseménynek, melynek szinte minden mozzanatát a Facebookon élő közvetítésben is követhették az érdeklődők, a Nemzeti Színház adott otthont. A megmérettetésre a Kaszás Attila Teremben került sor. 


Dupák Fanni, Nagy Zsófia Gitta, Péter Lea

A rendhagyó versenysorozat összesen kilenc hónapig tartott. A két elődöntő több mint 200 részvevője közül a legfiatalabb öt, a legidősebb kilencvennégy éves volt. Az utóbbi, a budapesti Jobák Márta tavaly is és az idén is a legjobbak csoportját erősítette. A döntőben bemutatkozók közül két tizenegy éves kislány, Nagy Zsófia Gitta és Rafai Mandula volt a legfiatalabb.


A legidősebb versenyző: Jobák Márta

A felhívásra minden nevező két szabadon választott magyar költő versével jelentkezhetett. Első lépésként az egyik verset vágatlan videóként kellett beküldeni. A továbbjutók a másik verset videóklip formájában dolgozták fel. A szervezők mind az elődöntőben, mind a középdöntőben lehetőséget adtak a közönségszavazásra.


Az értékelőbizottság


A három legjobb: Péter Lea, Gál Réka Ágota, Csiha Marianna

A zsűri munkájában mindvégig részt vett Bakos-Kiss Gábor színművész, Kiss László rendező, Lutter Imre előadóművész, producer, Nagy-Kálózy Eszter színművész és Szabó László médiaszakember, hozzájuk csatlakozott a döntőben Fehér Ildikó és Olt Tamás színművész.

A verseny első napján minden bemutatkozónak levetítették a versklipjét, valamint az indulók előadták a harmadik szabadon választott versüket. A második napon Arany János verseit, balladáit, illetve verseinek átiratait vagy a hozzá, róla írt költeményeket mondhatták el. A zsűri rendhagyó módon minden produkciót azonnal, az elhangzása után értékelt.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója, a verseny védnöke a díjátadó gálán kiemelte: a nemzet összetartozásának, felemelkedésének egyik kiemelkedő pontja az, amikor a költészet, a színház, a pódiumművészet anyaországi és határon túli képviselői a magyar kultúra révén közösen tudnak gondolkodni, érezni, célokat találni.

Kiss László, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a versklipekkel új műfaj születik, mely teret ad annak, hogy mindenki szabadon megmutathassa a költeményekhez fűződő egyéni viszonyát, érzelmeit, gondolatait, mert ezáltal új utakat nyithatunk meg a versek megszerettetésében is.


Dupák Fanni átveszi a díjat

A szakmai értékelőbizottság a döntő részvevőit videóklipjeik és bemutatott versmondásuk alapján arany, ezüst és bronz minősítésben részesítette.


Péter Leának gratulál a zsűri

Arany minősítésű oklevelet kapott: Jobák Márta, Bókkon Tímea, Csiha Marianna, Dupák Fanni, Gál Réka Ágota, Gulyás Erika, Kiss Boglárka Emma, Péter Lea, Sinágel József, Tóth Flóra.

Ezüst minősítésű oklevélben részesült: Angyal Virág, Nagy Zsófia Gitta, Tverdota Hanna Zsófia, Török Luca Kata, Horváth Péter, Atlasz Barnabás.

Bronz oklevelet szerzett: Bauer Gergő, Csizmadia Dóra, Rafai Mandula, Lehoczky-Lénárd Valentina, Nagy Fruzsina, Farkas Bianka, Ördög Rita Rebeka.


Dupák Fanni és Péter Lea

A II. Nemzeti VERSenyen a képzeletbeli dobogó legfelső fokára a huszonegy éves, óbecsei Péter Lea állhatott fel (Simon Márton: Háromnegyed négy — versklip, Terék Anna: Kunigunda útja, Arany János: A walesi bárdok). A második helyezett a harminckét éves, huszárteleki Csiha Marianna (Székely Csaba: Petőfi-Székely Sándor: Édesanyám jércikéje — versklip, Weöres Sándor: Összekevert újságcikkek, Arany János: A hamis tanú), a harmadik a tizenhét éves, felvidéki, hetényi Gál Réka Ágota lett (François Villon/Faludy György: Nyári ballada szegény Louise-ról — versklip, Szívhangok — összeállítás Juhász Gyula és Bella István verseiből, Arany János: Ráhel siralmai).

Életműdíjjal jutalmazták a kilencvennégy éves Jobák Mártát, különdíjat pedig Sinágel József érdemelt ki Arany János művének feldolgozásáért, továbbá Dupák Fanni, a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület versmondója és Török Luca Kata a versklipjéért.

A jutalomban részesültek díszkiadású köteteket, könyvkülönlegességeket, médiapadot, tabletet, szakmai továbbképzést, koncertjegyet és színházbérletet vehettek át.


Részlet a Zichy Szín-Műhely előadásából

A szervezők kiváló kísérőprogramokkal kedveskedtek a jelenlevőknek. A Zichy Szín-Műhely (Bacsa Ildikó, Koltai Vivien, Kövesdi László, Turek Miklós, Szántó Katalin) Dolmány Attila rendezésében mutatta be az Arany balladák — másképp című versszínházi előadását, melyet a kivetítőn Zichy Mihálynak az Arany-balladákhoz készített csodálatos illusztrációi kísértek. A Kávészünet zenekar Arany-part címen adott koncertet, valamint bemutatták Madarász Isti kisjátékfilmjét is, melyben Arany János Tetemre hívás című balladáját dolgozta fel olyan neves szereplőkkel, mint Csuja Imre vagy Pogány Judit.


A Kávészünet zenekar

Aki utólag szeretne bepillantani a kétnapos esemény részleteibe, az keresse fel a Nemzeti VERSeny Facebook-oldalát, ahol az élő közvetítések minden videója megtalálható.


Eöri-Szabó Zsolt és Tóth Lívia felvételei


 

 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..