home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Vajdasági pedagógiai nap
(T. T.)
2015.03.04.
LXX. évf. 9. szám
Vajdasági pedagógiai nap

Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkársága 2012-t a Külhoni Óvodások Évének, 2013-at a Külhoni Alsósok, 2014-et a Külhoni Felsősök, 2015-öt pedig a Szakközépiskolák Évének hirdette ki.

A Magyar Nemzeti Tanács a Külhoni Felsősök Évéhez kapcsolódó programsorozat részeként képzést szervezett a hétvégén — pénteken a zentai Thurzó Lajos, szombaton pedig a hajdújárási Petőfi Sándor Általános Iskolában — az általános iskolák felső osztályaiban oktató tanárok, illetve osztályfőnökök részére.

A Vajdasági pedagógiai nap című előadás/tréning középpontjában az inspiratív pedagógia, az IKT- (információs és kommunikációs technológiák) eszközök alkalmazási lehetőségei, valamint a pályaválasztás állt. Az előadásokat — melyeken mintegy ötven pedagógus vett részt Zentán és Hajdújáráson is — magyarországi szakemberek tartották: Kósa Gyula informatikusmérnök, tréner, az OTP Fáy András Alapítvány OK központjának vezető trénere, Kaiser János pedagógus, közgazdász, tréner és üzleti coach, a Digitisk Kft. ügyvezetője és Benyőcs László pszichopedagógus, tréner, az inspiratív pedagógiai módszer kidolgozója. A tanárok csoportokban dolgoztak, két és fél órát töltöttek az egyikben, majd egy másikban folytatták a munkát.

— A képzésen szereplő három téma nagyon fontos ahhoz, hogy a pedagógusoknak még jobban bővüljön a tudásuk, még több tapasztalatot szerezzenek, hogy az oktatásba még inkább tudják alkalmazni az IKT-eszközöket, így az általános iskolából kilépő diákok nagyobb tudás birtokában nézhetnek a pályaválasztás elé. A diákok a tudásuk jelentős részét az IKT-eszközök segítségével szerzik meg. Ezért fontos, hogy a tanárok minél nagyobb mértékben beépítsék az oktatásba ezeknek az eszközöknek a használatát. Elsősorban az MNT részéről kiemelt jelentőségűnek nyilvánított iskolákat szólítottuk meg, de lehetőséget nyújtottunk a nem kiemelt oktatási intézményeknek is, illetve azoknak is, ahol túlnyomórészt nem magyar nyelven folyik a tanítás. A pedagógusok jó véleménnyel távoznak az előadásokról. Élvezik őket, nagyon sok információt, hasznos tapasztalatot osztanak meg egymással, és érdeklődnek, hogy a prezentációkat hol találhatják meg. A bemutatott anyag hamarosan elérhető lesz az MNT honlapján (www.mnt.org.rs), így azok a pedagógusok is hozzáférhetnek, akik nem voltak jelen a képzésen. Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkársága a zentai és a hajdújárási képzésen részt vett pedagógusoknak egy módszertani csomagot adott át, melyet azok az iskolák is megkapnak, amelyek nem képviseltették magukat a képzésen — mondta Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke.

A felvételek a helyszínen készültek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..