home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Vajdaság lépett elsőként
(V. Á.)
2013.11.13.
LXVIII. évf. 46. szám
Vajdaság lépett elsőként

A Tartományi Képviselőház egy olyan platformot hagyott jóvá, amely alapja lehet a tartomány finanszírozásáról szóló leendő törvény kidolgozásának.

A 2006-ban meghozott új szerbiai alkotmány előírja, hogy az állami költségvetés legalább hét százaléka Vajdaságot illeti meg, részleteiben azonban nem foglalkozik azzal a kérdéssel, hogy ennek a hét százaléknak milyen módon kell a tartomány költségvetésébe jutnia. Az alkotmány értelmében a tartomány pénzelését szabályozó törvényt 2008 végéig el kellett volna fogadnia a parlamentnek — a jogszabály azonban, mint ismeretes, mind a mai napig nem született meg. A hétszázalékos minimumnak a teljesítésével is rögtön gondok akadtak az alkotmány meghozása utáni második költségvetés során 2008-ban. Azóta sem lehet tudni, hogy pontosan mennyi is illeti meg Vajdaságot, és minek alapján kell az összeget elszámolni — illetve tudni lehetne, de a köztársasági hatalomnak mindig jobban megfelelt az a helyzet, amelyik lehetővé tette az alkotmány ilyen-olyan értelmezését. Sem az előző demokrata párti, sem a jelenlegi szerb haladó párti vezetőség nem dicsekedhet azzal, hogy előrelépést eszközölt volna a kételyek eloszlatása és a finanszírozási törvény meghozatala érdekében. Pedig megalakult a törvény kidolgozásával megbízott vegyes szakértői csoport is, melyet még az előző pénzügyminiszter vezetett, ám a testület egyetlenegyszer sem ült össze.

A fenti okokból kifolyólag határoztak a tartományi hatalmi koalíció — a Demokrata Párt, a Vajdasági Magyar Szövetség és a Vajdasági Szociáldemokrata Liga — képviselői úgy, hogy előkészítik a tartomány pénzelésével foglalkozó platformot, mely konkrét megoldási javaslatokkal szolgál a pénzelési törvény kidolgozására. Nem törvényjavaslatot, hanem platformot készítettek, elsősorban azért, hogy teret adjanak a politikai konszenzus megszületésének — többen is elmondták a koalícióból, hogy nem ultimátumot akartak adni a köztársasági vezetőségnek. Céljuk a problémák áthidalása, a megfelelő megoldások mielőbbi fellelése.

A platform azon az elképzelésen alapul, hogy a tartomány területén a vajdasági szerveknek kellene végezniük az adó megfizettetését. Az úgynevezett közvetlen vagy egyenes adó — melynek esetében az adóalany megegyezik azzal a személlyel, akit gazdasági értelemben az adó terhel (ilyen a vagyonadó, a nyereségadó, a jövedelemadó stb.) — teljes egészében a tartomány költségvetésébe folyna be, kivéve azt a részét, amely a helyi önkormányzatokat illeti meg. Mivel azonban az ebből származó bevétel nem elegendő az alkotmányos hét százalék szavatolásához, ezért a tartomány végezné el a területén az áruforgalmi adó és a jövedéki adók, azaz a közvetett adók begyűjtését is, s a hét százalékon felüli részt továbbítaná a köztársasági büdzsébe.

A tartományi képviselők a parlament pénteki ülésén jóváhagyták a javaslatot, noha azt az ellenzék élesen bírálta több okból is. A Szerb Haladó Párt, a Szerbiai Szocialista Párt, a Szerb Radikális Párt és a Szerbiai Demokrata Párt is ellenzi a vajdasági adóhatóság bevezetését, ezt ugyanis az egységes állami adóhivatal és adórendszer megbontásának, alkotmányellenes kezdeményezésnek tartják. Kifogásolták, hogy a tartomány a maga területén előbb saját pénzforrásait biztosítaná, s csak azután továbbítaná a pénzt a köztársasági kasszába. Szerintük ez másodlagos polgárokká teszi a Vajdaság területén kívül élőket. Nemtetszésüket fejezték ki amiatt is, hogy a platform bevezető részében utalás található a vajdasági deklarációra, mely — mint mondják — hatalmas tüntetést idézett elő a közelmúltban Újvidéken.

Pásztor István, a parlament elnöke szerint az ellenzék alkotmányellenességre vonatkozó jól ismert kifogásai kezdenek unalmasnak tűnni. Hangsúlyozta, hogy a platformra jóindulatú tárgyalási alapként kell tekinteni, melynek célja intézményes keretek között megtalálni a megoldást arra a tűrhetetlen helyzetre, melyben 2008 óta mintegy százmilliárd dinárt vontak meg Vajdaságtól. Bojan Pajtić tartományi kormányfő is arra emlékeztetett, hogy csak az idén 33 milliárd dinárral kap kevesebbet Vajdaság annál, mint amennyi az alkotmány szerint járna, s a tárgyalások megkezdését sürgette. Az alkotmányellenességgel kapcsolatos vádakra válaszolva a hatalmi koalíció képviselői elmondták, hogy a tartomány területén már jelenleg is minden helyi önkormányzatnak van adóhatósága, ha tehát ez nem alkotmányellenes, akkor egy, az állami hivatal keretében működő vajdasági hivatal sem számíthat annak. (V. Á.)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..