home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Vajdaság lehet a húzóerő
Tomek Viktor
2007.01.10.
LXII. évf. 2. szám
Vajdaság lehet a húzóerő

- Szabó Attila fotójaEgeresi Sándor, a Tartományi Képviselőház VMSZ-es alelnöke nyilatkozik lapunknak Vajdaság statútumáról, a tartományi parlament tevékenységéről, a vajdasági brüsszeli irodáról, valamint az utóbbi két év legjelentősebb eredményeiről.- Az utóbbi két év eredményének könyvel...

- Szabó Attila fotója

Egeresi Sándor, a Tartományi Képviselőház VMSZ-es alelnöke nyilatkozik lapunknak Vajdaság statútumáról, a tartományi parlament tevékenységéről, a vajdasági brüsszeli irodáról, valamint az utóbbi két év legjelentősebb eredményeiről.
- Az utóbbi két év eredményének könyvelhetjük el, hogy a nemzeti alapon történő incidensek száma jelentős mértékben csökkent. Úgy vélem, hogy a tartományi parlament által meghirdetett toleranciaprogram nagyban hozzájárult ennek a problémának a megoldásához. Ezért hát folytatni kell ezt a programot, elsősorban a fiatalság körében, már csak azért is, mert az övék az a nemzedék, amely leginkább fogékony a jóra, de sajnos, amint az kiderült: a rosszra is. Emellett néhány más konkrét projektumot is sikeresen végrehajtottunk. Elsősorban a Duna európai régiós programra gondolok, amely Vajdaság nemzetközi, európai elképzeléseinek a megvalósítását tűzte ki célul. Lényeges dolog, hogy amikor ezt az ötletet előterjesztettük Európában, akkor nemcsak Vajdaságot képviseltük, hanem egyúttal Szerbiát is. Úgy véljük, hogy a Duna-régió jelentősen megnöveli a szerbiai integrációs folyamat fölgyorsításának az esélyét. Szeretném elmondani azt is, hogy ebben az időszakban tovább erősítettük Vajdaság pozícióit, ugyanakkor - amit én negatívumnak élek meg - nem ilyen alkotmányt álmodtunk meg magunknak. Azokat a politikai és gazdasági célokat, amelyeket kitűztünk, az új alkotmány - legalábbis a jelenlegi formájában - nem támogatja. Kemény munka elé nézünk, hiszen ebben az évben számos törvényt kell meghozni, köztük olyanokat is, amelyeknek szavatolniuk kell a vajdasági magyarság és a velünk élő többi nemzeti közösség egyenrangúságát, egyúttal pedig a tartomány fejlődését. Ami Vajdaság új helyét és szerepét illeti az új alkotmányban, én nem vagyok vele megelégedve, de ez nem azt jelenti, hogy elállunk az autonómiatörekvésektől, hanem ellenkezőleg: tovább erősítjük azt a politikát, amely mellett az elmúlt időszakban elköteleztük magunkat.
* Készül Vajdaság statútuma. Hol tartanak a munkával?
- Vajdaság alapszabályának a munkajellegű anyaga elkészült, de erről csak a választások után nyilatkozunk. Hadd hangsúlyozzam, hogy azt a hibát, amelyet a szerbiai politika elkövetett az új szerb alkotmány meghozatalakor, mi szeretnénk elkerülni. Széleskörű demokratikus vitát kezdeményezünk, mindenkinek a véleményét ki akarjuk kérni. Úgy érzem, hogy megteremtődtek annak feltételei, hogy a vajdasági magyarság és a vele együtt élő többi nemzeti közösség egyenrangú népként élhessen ebben a tartományban. Az alapszabály mindezt szavatolni fogja. A gazdaság fejlesztését szorgalmazzuk és azoknak a politikai célkitűzéseknek a bővítését, amelyeket eddig is hangoztattunk, pl. Vajdaság fejlett európai régióvá való változtatását. A leendő statútumnak ezeket a politikai célkitűzéseket is tartalmaznia kell, valamint a hatáskörök lassú, de biztos bővítését is szavatolnia kell.
* Milyen a szerbiai és a tartományi parlament közötti viszonyt?
- 2000 októbere óta, amióta demokratikus hatalom létezik a Vajdaságban, körülbelül 140 törvénymódosítási javaslatot tettünk a szerb parlamentben. Egyetlenegy sem lett elfogadva. A két parlament közötti együttműködésben sajnos érdembeli előrelépés nem történt. Optimista vagyok, és bízom benne, hogy a választások után eredményesebb együttműködés jön létre a két intézmény között. Belgrádban úgy gondolkoznak, hogy a Vajdaságból származó valamennyi ötlet a szeparatizmus céljait szolgálja. Amíg ez a faja gondolkodás megmarad, addig az együttműködés nagyon nehezen megy.
* A vajdasági brüsszeli iroda magnyitásának az ötletét többen is élesen támadták.
- Pedig ez nem is új keletű ötlet. A vajdasági brüsszeli iroda csaknem kétéves múltra tekint vissza. 2005-ben részt vettünk a romániai megyék hasonló irodáinak a megnyitóján Brüsszelben. A román kormány nagy fontosságot tulajdonított ezeknek az irodáknak, és egyebek között a létrehozásuknak is köszönhető, hogy 2007 január 1-jétől az Európa Unió tagjává vált az ország. Európában senki sem beszélt arról, hogy a romániai megyék azért nyitották meg a szóban forgó irodákat, hogy elszakadhassanak. Sajnos, a szerbiai politikában ez a fajta gondolkodásmód van érvényben. Főleg az nacionalista erők riogatnak azzal, hogy ha Vajdaság irodát nyit Brüsszelben, az az első lépés lesz az elszakadás felé. Akik ezt állítják, azok nincsenek tisztában a valósággal, nincsenek tisztában azzal, hogy Európában minden régiónak - mármint azoknak, amelyek adnak magukra - van ilyen irodája, és azzal a nem titkolt szándékkal hozták létre őket, hogy lobbizzanak az illető régió érdekében. Fontos, hogy Vajdaság - mint Szerbia legfejlettebb területe - húzóerőként jelen legyen Brüsszelben, és lobbizhasson elsősorban Vajdaság érdekében, de Szerbiáéban is. Három személy foglalkoztatását tervezik az irodában, és ha jól működik, akkor két éven belül önfinanszírozóvá válik, ellenkező esetben meg kell szüntetni.
* Milyen tevékenységet folytat majd az iroda?
- Elsődleges feladata a gazdasági kérdésekben való lobbizás lesz. Tudvalevő, hogy szinte naponta jelennek meg pályázatok, és vannak olyanok, amelyek iránt Szerbia nem nyújthat be kérelmet, viszont minden nagykapu mellett, ugyebár, van egy kiskapu is. Ennek az irodának kell majd megtalálnia ezeket a kiskapukat. Számos példa bizonyítja, hogy évekig is várni kell egy-egy pályázatra. A brüsszeli iroda feladata lesz többek között az is, hogy csökkentse ezt a várakozási időt. Ezenkívül számtalan más pályázat van még - mondjuk a kulturális értékek megőrzéséért folyamodók -, melyek elnyerésének a kilobbizása is ezen irodák feladata lesz. Mi nemcsak beszélni akarunk arról, hogy Szerbia az európai integrációt szorgalmazza, vagy hogy Vajdaság a húzóerő, azaz a mozdony, hanem a mondottakat tartalommal is meg szeretnénk tölteni, hogy mindenki számára kedvező eredmény születhessen.
* Január 21-e a parlamenti választás napja.
- Nem szeretnék jóslatokba bocsátkozni, de úgy vélem, hogy az európai, demokratikus Szerbia fog győzedelmeskedni. A demokratikus erők többségben lesznek, és bízom benne, hogy a VMSZ is jól fog szerepelni a választáson. Január 21-én az embereknek el kell dönteniük, hogy vajon ebben a politikai és társadalmi posványban akarnak-e maradni, vagy esetleg egy kis fényt hagynak beáramolni Szerbiába, hogy elindulhassunk végre Európa felé. A VMSZ ennek a fénynek a híve.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..