home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Üzletemberek a politikában
Tóth Péter
2017.01.09.
LXXII. évf. 1. szám
Üzletemberek a politikában

Különféle jóslatok láttak és látnak napvilágot az előttünk álló esztendővel kapcsolatban. Természetünkből fakadóan pedig a mögöttünk álló 2016 történéseit már hajlamosak vagyunk szokványosnak, logikusnak tekinteni. Pedig a múlt év elején kevesen gondolták például, hogy Trump lehet az USA elnöke, vagy hogy a britek kilépnének az Európai Unióból.

Különböző nézőpontból elemezhetjük a hazai és a világban zajló történéseket, így pedig egészen eltérő vetületek tárulnak elénk. Washingtonra és Londonra tekinthetünk úgy is, mint globalizálódott világunk két legjelentősebb fővárosára. A brit népszavazás, illetve az amerikai elnökválasztás eredményére pedig úgy, mint a nép lázadásának egy sajátos, XXI. századi formájára. A folyamatok pedig nem állnak le, nem értek véget az évvel, hanem többségük most vesz csak igazi lendületet. Nálunk elnökválasztás lesz, de még az is megeshet, hogy egyidejűleg előre hozott parlamenti választás is. A hollandok, a franciák, a németek is voksolnak, az eredmények pedig egész kontinensünk, a keresztény Európa sorsára kihatnak. Egészen reális esélye van az EU további polarizálódásának. A kontinens két vagy több táborra tagolódhat. A világ is tovább polarizálódik. Washingtonon, Londonon, Moszkván és Pekingen kívül újabb nagy globális központok felemelkedése indulhat el. A politikát pedig a jelek szerint az üzletemberek sajátítják ki maguknak. Nem tudni még azonban, milyen szándékkal, és milyen fejleményei lesznek a folyamatnak.

Ami a hazai kilátásokat illeti, a miniszterelnök meglátásai szerint a gazdaság akár 4 százalékkal is bővülhet 2017-ben. Többször is kijelentette, hogy a gazdasági növekedés tekintetében a régió országai közül páratlan eredményre számít. A régió szóval természetesen vissza is lehet élni — akár politikai propaganda eszköze is lehet —, hiszen ha azt mondjuk, régió, ezzel még nem definiáltuk pontosan a terület határait. Ha az egykori délszláv állam területére tekintünk régióként, akár igaz is lehet az állítás. Viszont a szlovén átlagbért és életszínvonalat egészen biztosan nem tudjuk még csak megközelíteni sem. Ráadásul Szlovénia még csak nem is szomszédunk, ellentétben Romániával, ahol a gazdasági tevékenység jelentősen megélénkült, és a bővülés 2017-ben akár 7-8 százalékos is lehet — ami az optimistább szerbiai jóslatoknak a kétszerese.

Az elmúlt év legnagyobb nyerteseiről sem szabad megfeledkeznünk, már csak azért sem, mert velük az idén is számolni kell. Bill Gates, a Microsoft alapítója 2016-ban mintegy 10 milliárd dollárral növelte vagyonát, Warren Buffett, a Berkshire Hathaway befektetési cég vezetője viszont 11,8 milliárddal, de az így „összekuporgatott” 74,1 milliárddal csak második a 91,5 milliárd dollárt érő Gates mögött. A mögöttünk álló év harmadik legnagyobb nyertese Harold Hamm, az amerikai palaolaj-kitermelésben érdekelt Continental Resources cég vezérigazgatója. Csaknem 7 milliárddal gyarapította vagyonát, mely most 15,2 milliárdra rúg. A nagyságrendek mellett mindez azért érdekes, mert ezeknek az üzletembereknek a tevékenységi területei azt is megmutatják, hogy melyek a legjövedelmezőbb iparágak. Trump megválasztásától egyébként a leggazdagabb üzletemberek a rendszer liberalizálását remélik, az ipar és a teljes gazdaság élénkítését, az energetikai szektorban pedig a hagyományos energiaforrások előtérbe kerülését. Ez az optimizmus a tőzsdéken is megmutatkozott, aminek eredményeként a legtöbb szupergazdag vagyona jelentősen gyarapodott. Elsősorban azoké, akik a kampány idején — még anyagilag is — Hillary Clinton megválasztását támogatták. Úgy tűnik, most ilyen világban élünk…


A nyitókép illusztráció (Pixabay.com)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..