home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Úton a bajnoki cím felé
Tóth Tibor
2018.10.03.
LXXIII. évf. 39. szám
Úton a bajnoki cím felé

A Magyarkanizsai Női Labdarúgóklub felnőttegyüttese újoncként a harmadik helyen zárta az elmúlt idényt. Az idén merészebb célokat fogalmazott meg az egyesület, a bajnoki cím megszerzését tűzte zászlójára.

A patinás, egyre nagyobb népszerűségnek és elismertségnek örvendő egyesülethez több új játékos érkezett, így a felkészülést a megszokottnál sokkal korábban, a labdarúgó-világbajnokság döntőjének napján, július 15-én kezdték el. Az első szakasz részeként kilenc napot Magyarkanizsán készültek a lányok, majd montenegrói és boszniai, végül pedig Vrnjačka Banja-i edzőtábor következett.

— A barátságos mérkőzések sorozatát Makón, a magyar NB I.-es Szentmihály ellen kezdtük, és mindössze hat nap edzés után 2:2-es döntetlent értünk el ellene. Montenegróban a Bajnokok Ligájában szereplő Breznice csapatától 4:2-es vereséget szenvedtünk, Boszniában pedig a BL legjobb 32 csapata közé jutott Szarajevótól 12:0-s zakót kaptunk. A mérkőzés előtt úgy beszéltük meg, hogy kombinált csapatokkal játszunk, mivel a miénk akkor az intenzív erőnléti edzésektől meglehetősen fáradt volt, többen pedig kisebb sérülésekkel bajlódtak. Ennek ellenére a mérkőzés előtt szembesültünk azzal, hogy a boszniai bajnok mégis a legerősebb kezdő tizenegyet küldi pályára, mivel ez volt az utolsó felkészülési mérkőzése a BL-találkozó előtt. A nagyarányú vereség ellenére hasznosnak ítéltük meg a meccset, hiszen láttuk, hogy erőnlétben és gyorsaságban még jócskán fejlődnünk kell. A frissességgel már az eredmények is érkeztek, és előbb az I. ligában szereplő Rogaticát 13:0-ra, majd a második legjobb boszniai csapatot, a bijeljinai Radnikot 3:1-re győztük le. Az edzőtábor után hat napon át itthon készültünk, majd Vrnjačka Banjára utaztunk, ahol további három mérkőzés várt ránk. A Szuperliga újoncát, a kragujevaci Radničkit 5:1-re, a szintén a legmagasabb rangfokozatban játszó kruševaci Napredakot 4:2-re vertük, a topolai Karađorđe együttesénél pedig 5:0 arányban bizonyultunk jobbnak — mondta Vajda Fangyó, a csapat vezetőedzője.


Két mérkőzés, két győzelem a magyarkanizsai lányok mérlege

A lányok sporttörténelmi helyszíneken fordultak meg. Jártak az olimpiai öt karikánál, a boszniai válogatott új otthonában, a Željezničar együttesének otthont adó Grbavica Stadionban és az olimpiai stadionban is, mely a Nagy-Jugoszláviában a Koševo, ma pedig Asim Ferhatović — Hase nevét viseli. Az utóbbi helyszínen megtekintették a vendéggyőzelemmel véget ért Szarajevó—Atalanta Európa-liga selejtező mérkőzést.

— Amíg Boszniában főleg az erőnléti felkészülésre helyeztük a hangsúlyt, addig a szerbiai fürdővárosban főleg a taktikai elemek begyakorlása volt a cél. Minden poszton két-két, szinte azonos képességű játékosunk van, csupán még egy második számú kapusra volna szükségünk. Keretünk erősebb a tavalyihoz képest, hiszen két korábbi játékosunk — Vass Noémi és Sanja Ivošević — visszatért hozzánk, előbbi Szegedről, utóbbi a Crvena zvezdából. Željka Belovan, Marija Jonović, Miljana Penić és Biljana Ostojić az újvidéki Vojvodinából érkezett Magyarkanizsára, Anastasija Govorčin pedig a sziváci Poletból. Utánpótláskeretünkből Visnyovszki Vivien és Kristina Šoklovački az első csapattal készült a bajnokságra. Terényi Emese személyében egyetlen távozóról számolhatok be, ő az egyéb kötelezettségei miatt felhagyott az aktív labdarúgással — számolt be az újdonságokról az edző.

Az I. ligában tíz csapat vesz részt. A II. ligából a három régió bajnokcsapata, a Zemun, a lazarevaci Kolubara és a kuršumlijai Kolibri jutott fel az országos másodosztályba, továbbá új tag még a Szuperligából kiesett belgrádi Rad együttese is. A 2018/2019-es idényben két bajnoki mérkőzést már lejátszottak a lányok, a mérleg pedig ugyanennyi győzelem. Az első találkozón a leskovaci Lavice Dubočica együttesét 3:0-ra, a másodikon pedig a niši Radničkit idegenben 3:1-re győzték le a lányok.

A klub működtetése és anyagi helyzete megoldódott, hiszen a topolyai TSC Labdarúgóklub a magyarkanizsai csapat mellé állt.

— A távolabbi helyszínekre már a tavaszi idényben is egy nappal korábban elutaztunk, a mérkőzésnek otthont adó városban éjszakáztunk, így a lányok másnap frissen, kipihenten futhattak pályára. Ennek is köszönhető, hogy a tavasszal idegenben nem szenvedtünk egy vereséget sem, kétszer nyertünk, egy alkalommal pedig döntetlent értünk el — tudtuk meg a vezetőedzőtől.


Az utánpótláscsapat is százszázalékos a 2018/2019-es idényben

A Magyarkanizsa második csapata a Fejlesztési Liga északi csoportjában szerepel. A tavaly újoncként ötödik helyen végzett U15-ös csapat mindhárom mérkőzését megnyerte az új idényben. Az első fordulóban Versecen 1:0-s, a másodikban hazai pályán az Inđijával mérkőzve 5:2-es, a harmadikban pedig Szivácon 5:1-es győzelmet értek el.

— A bajnokság előtt azt gondoltuk, hogy papíron gyengébbek leszünk, mivel két meghatározó játékosunk, a kapus Kopasz Karola, valamint Magosi Emese, aki az elmúlt idényben a 61 szerzett gólunkból 43-at vállalt magára, kiöregedett az U15-ös korosztályból. De itt nem is az eredményeken, hanem a minél több játéklehetőségen és a tapasztalatszerzésen van a hangsúly. A 2018/2019-es idényben tizennégy csapat vágott neki a pontvadászatnak. Közülük a verseci Banat, a szenttamási Mladost és a kevevári Nova Kolonija újoncnak számít — mondta Kazi Zsolt, a klub elnöke.

A célokkal kapcsolatban mindketten elmondták, hogy a felnőttcsapat célja a bajnoki cím megszerzése és a Szuperligába való bejutás. A legnagyobb ellenfélnek a második fordulóban legyőzött niši Radničkit és a Zemunt tartják, emellett a Rad csapatára is oda kell figyelni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..