home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Útlezárás!
Tóth Tibor
2012.05.02.
LXVII. évf. 18. szám

A mezőgazdasági termelők április 24-éig adtak haladékot a kormánynak követeléseik teljesítésére. A határidő letelt, így a gazdák traktoraikkal és mezőgépeikkel országszerte több mint száz helyen újra lezárták az utakat, a közlekedők nem kis bosszúságára. A termelők követelései között szerepel a korá...

A mezőgazdasági termelők április 24-éig adtak haladékot a kormánynak követeléseik teljesítésére. A határidő letelt, így a gazdák traktoraikkal és mezőgépeikkel országszerte több mint száz helyen újra lezárták az utakat, a közlekedők nem kis bosszúságára. A termelők követelései között szerepel a korábbi támogatási rendszer visszaállítása, azt szeretnék, hogy az átadott termény mennyisége helyett újra a földterület nagysága alapján határozzák meg az állami támogatás mértékét, illetve hogy hektáronként 14 000 dinárral ösztönözzék a termelést, hosszabbítsák meg az üzemanyagjegyek kiosztásának határidejét július elsejéig, valamint alkalmazzák a vidékfejlesztési stratégiát, ami az európai uniós pénzek lehívásának az alapja. Észak-Bácskában is az utcára vonultak a termelők, habár, ahogy mondják, munka akadna kint a földön is. Hajdújárás és Palics között, az Ábrahám-vendéglőnél szerdától kezdve tiltakoznak a termelők. Ott jártunkkor, csütörtök délelőtt épp tíz traktor készülődött az útlezárásra. A termelők először egy kicsit bizalmatlanok voltak irántunk, a csendet végül a ludasi Vörös Ágnes törte meg, készségesen nyilatkozott lapunknak.
- A régi, területalapú támogatás mellett állunk ki, azt akarjuk, hogy az állam ne a hozamhoz kösse a támogatást. A hozamalapú támogatás szinte senkinek sem felel meg, a földműveseknek és az állattenyésztőknek is a területalapú támogatás kedvezne. Abból még valahogy gazdálkodni, tervezni lehetett, de a hozamalapú támogatás nagyon kicsi. Az emberek elszántak, követeléseik teljesítéséig kitartanak. Tudjuk, hogy nem azok a hibásak a kialakult helyzetért, akik most itt várakoznak, de másképp nem tudunk hangot adni követeléseinknek. A terhes nőket, betegeket, mentőket, tűzoltókat bármikor átengedjük, a közlekedés többi részvevője előtt óránként nyitjuk meg az utat. Bízunk abban, hogy az illetékesek mielőbb jobb belátásra térnek, s ha mégsem, akkor készek vagyunk a májusi ünnepek idején is az utakon maradni - mondta.
Egy, a neve elhallgatását kérő illető az összefogás hiányát említi. Szerinte jobban össze kellene fogni a termelőknek, hiszen a tiltakozás első két napján a mintegy tíz ludasi nagygazdából egy sem jelent meg közöttük.
- Addig itt leszünk, amíg nem fogadják el a követeléseinket, vagy amíg a rendőrök szét nem zavarnak bennünket. A Zentai úton levő csomópontnál sokkal jobban összetartanak a tiltakozók. A magyar nép nagyon fél valamitől, csak azt nem tudom, mitől. Értesüléseim szerint a csantavériek összetartanak, de ott biztos nem írja fel a rendőr mindenkinek a rendszámát, mint itt.
Varga Zoltán, aki szintén kivonult traktorával az utcára, elmondta, hogy a hozamalapú támogatás szerint a termelők hektáronként sokkal kisebb összegben részesülnének, ebben az esetben csak a kereskedők járnának jól.
Többek szerint az újfajta támogatást azért akarják bevezetni az illetékesek, mert akkor a pénzek anélkül is felvehetők lennének, hogy az egyén megmunkálná a földet. A nagygazdák távolmaradásának oka pedig minden bizonnyal az, hogy a 150 holdas termelőnek nem annyira számít az a pár ezer dinár. Megtudtuk, hogy az útlezárások alkalmával nagyobb incidens és tettlegesség nem történt, a teherautó-sofőrök rendkívül toleránsnak bizonyultak, ellenben egyes gépkocsivezetők részéről elhangzottak enyhébb és durvább fenyegetések is. Volt, aki azzal vádolta a termelőket, hogy minden bizonnyal százezer eurót kaptak azért, hogy kivonuljanak az utakra, mások pedig a termelők búzájának a felgyújtásával fenyegetőztek.
Még nincs megoldás
A termelőket fogadta Slavica Đukić-Dejanović, a szerbiai parlament elnöke, aki a választásokig a megbízott köztársasági elnöki teendőket is végzi, s felszólította őket, hogy hagyjanak fel a tiltakozással, és számolják fel az úttorlaszokat, hiszen gondjaikat már a következő kormány fogja megoldani. Dušan Petrović mezőgazdasági miniszter kijelentette, hogy az agrárpolitikát nem lehet megváltoztatni, mert az azt jelentené, hogy hatályon kívül helyeznék az összes rendeletet, és a már kiosztott szubvenciókat is vissza kellene adni. Pásztor István, a VMSZ elnöke a tiltakozás kapcsán elmondta, hogy a VMSZ a földművesek oldalán áll, és a gazdáknak teljesen igazuk van. Szavai szerint az állai költségvetésben van elég pénz a mezőgazdasági szubvenciók kifizetésére, mivel tervezett összegről van szó. Ha ez a pénz hiányzik, akkor valakinek választ kell adnia arra a kérdésre, hogy hová lett.
Lapzártakor a gazdák tiltakozása még tartott. Nem lehet tudni, hogy a termelők mikor térhetnek vissza a földekre, hogy a közlekedőknek meddig kell még rostokolniuk az útblokádok előtt, s azt sem, hogy a kormány elfogadja-e a termelők követeléseit. A kötélhúzás tovább folytatódik. De mi lesz, ha a kötél egyszer csak elszakad?
u. i. Lapzártakor érkezett a hír, hogy több, mint hétórás tárgyalást követően a kormány illetékesei és a mezőgazdasági termelők között megegyezés született.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..