home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Utazni jó!
Fehér Márta
2018.05.30.
LXXIII. évf. 21. szám
Utazni jó!

A négycsillagos a határ — Ingatlant vesz? Irány a közjegyző! — Új határidőt kérnek az „örökös egyetemisták”

A négycsillagos a határ

A képviselőház ügynökséget keres, mely közvetítőként elintézné a parlamenti képviselők hivatalos útja körüli teendőket itthon és külföldön, azaz lefoglalná a járatot (repülőgépet, autóbuszt, vonatot, hajót), a szállást, kiállíttatná a vízumot, megszervezné az eljutást a repülőtérre... A feltételek szerint a külföldi szállodák legfeljebb négycsillagosak lehetnek, a repülőgépeken pedig kizárólag a turistaosztály jöhet szóba. Mindezek figyelembe vételével a legolcsóbb ajánlattevőt keresik nyilvános pályázat útján, döntés pedig körülbelül egy hónap múlva várható. A Večernje novosti névtelen interjúalanya szerint eddig jobbára három- vagy négycsillagos hotelekben szállásolták el a képviselőket, az ellátásba a reggelit számolták bele, s ahová csak lehetett, a szerb légitársaság járataival utaztak, emellett 15 eurós napidíjat kaptak. A parlamenti képviselők főként Európában utaznak, a leggyakrabban Strasbourgba, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének üléseire, emellett gyakori vendégek Brüsszelben, valamint a régió államaiban. Szerbia idei költségvetése 150 millió dinárt irányoz elő a képviselők hivatalos útjaira — 125 milliót belföldi, 25 millió dinárt pedig külföldi utakra. A szakszolgálatokban dolgozók állami pénztárcája további 18,3 millió dinárt tartalmaz. (Večernje novosti)

 

Ingatlant vesz? Irány a közjegyző!

Az eddigi hat helyett egy helyen intézhetik majd az ingatlan tulajdonjogának kataszteri átíratását július 1-jétől az új tulajdonosok. A szerb parlament előtt álló törvényjavaslat szerint minden ezzel kapcsolatos ügyintézés a közjegyzőkhöz kerül, és ezzel megszűnik az egyik tolóablaktól a másikig tartó rohangálás, sorban állás, így az illetékesek szerint az intézkedés a polgárokra és a gazdaságra is jó hatással lesz. A Blic szerint eddig hatszor kellett az éppen esedékes ügyintézőhöz fordulni. Elsőként a Köztársasági Földmérő Intézetnél kellett benyújtani a kérelmet, majd felvenni a kataszteri kivonatot, aztán közjegyzőnél hitelesíteni az adásvételi szerződést, aztán ezzel a dokumentummal újra fel kellett keresni a már említett intézetet, majd következhetett az adóhivatal, végül pedig az önkormányzat. Közben néhányszor a postán vagy a bankban is sorakozni kellett a különféle illetékek, adók befizetése okán. A törvény szerint a 2018. július 1-je után vásárolt ingatlanok esetében mindezt a közjegyző intézi majd, mégpedig digitálisan. Ennek köszönhetően az ügyintézés az eddigi tizenöt munkanapról ötre fog csökkenni. Az ígéretek szerint mindezért nem kell majd többet fizetni — kivéve a közjegyző emelt munkadíját, mely 2000 dináros pluszkiadás lehet. Ahhoz, hogy mindez a gyakorlatban is működjön, három minisztériumot és négy állami intézményt kell rendszerbe kapcsolni, illetve munkáját összehangolni. (Blic)

 

Új határidőt kérnek az „örökös egyetemisták”

A szerbiai egyetemek hallgatói konferenciája azt kéri a szerbiai parlament oktatási bizottságától, hogy akik 2005 előtt iratkoztak be valamelyik szerbiai intézménybe, azok szeptember 30-a után is folytathassák tanulmányaikat a régi program szerint. Két évvel ezelőtt született döntés arról, hogy a bolognai rendszer előtti hallgatóknak 2018. szeptember 30-áig van joguk lezárni tanulmányaikat, most azonban újabb egy év „hosszabbítást” kérnek. A hallgatói konferencia az egyetemistaparlamentekkel konzultálva jutott erre az elhatározásra, majd megbeszélést folytatott a parlament oktatási bizottságának elnökével, aki viszont azt nyilatkozta: igencsak kicsi az esélye a javaslat elfogadásának. (Politika)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..