home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Út a művészet felé
Gyurkovics Virág
2015.02.11.
LXX. évf. 6. szám
Út a művészet felé

Sok gyerkőc számára volt izgalommal teli január utolsó hétvégéje. A szabadkai Képzőművészeti Találkozó Modern Galéria egész felső emeleti képcsarnoka ugyanis hemzsegett a gyerekektől. A falakon is az ő alkotásaik várták az érdeklődőket. A látogatók rajzokat, grafikákat, akvarell- és más technikával készített munkákat, igazi kis Picasso-műveket tekinthettek meg a kiállítótérben.

A tárlaton az elmúlt mintegy másfél év során a galériában rendezett képzőművészeti műhelyfoglalkozásokon született alkotásokat mutatták be. Az Út a művészet felé — a művészetnevelési programok képei című kiállítás és az EmArt Képzőművészeti Stúdió grafikai tárlata keretében több mint száz gyermekmunkát bocsátottak közszemlére.

A Képzőművészeti Találkozó Modern Galéria Jasmina Jovančić Vidaković vezetésével 2013 októbere óta foglalkozik elmélyültebben pedagógiai munkával, és képző-, illetve vizuális művészeti műhelyfoglalkozásokat tart. Ez alatt az idő alatt a galériában óvodásokat, általános és középiskolásokat, egyetemistákat fogadtak az itt megnyílt kiállítások megtekintésére, némi ráhangolódás után pedig felkérték őket, hogy a látottaktól inspirálva alkossanak valami egyedit.

A tavalyi év végéig számos iskola kapcsolódott be a műhelymunkába. Voltak, akik helyben dolgoztak: ellátogattak a Raichle-palotába, és az épület történetét végighallgatva, a falai között sétálva, zegzugait bejárva merítettek ihletet, mely aztán megannyi színes, fantáziadús rajz elkészítését ösztönözte. Mások nem a galériában, hanem az órákon dolgoztak. A tanító néni segítségével hangolódtak rá egy-egy témára, és ezek az alkotások is odaadó pedagógiai előkészületről tanúskodnak. A középiskolások már nemcsak rajzokat, hanem filmeket is készítettek, az egyetemisták pedig — például újraértelmezve Szombathy Bálint Hősök voltunk című kiállítását — új konceptualista műveket hoztak létre. Ezekbe a munkákba a kis alkotók már nem csupán a kiállításokon szerzett benyomásaikat, hanem a saját kutatásaikat is beleszőtték. 

A bemutatott alkotások többsége tehát a galériában tartott kiállítások kísérőprogramjain született. A látogatók minden kép alatt elolvashatják, mely pedagógus vezetésével, mely program keretében készültek a munkák. Így érdekes rajzolata alakul ki annak is, hogyan hat a gyerekekre a tárlatok látogatása.

Az Úton a művészet felé című kiállításon bemutatták a Grubanov Martinek Emília vezette EmArt műhely növendékeinek rajzait is. A tanárnő a tehetségeket tévedhetetlenül felismerve, nagyon pontosan készíti elő a munkát, kellően inspirálja diákjait a szabad alkotásra, így a szakkörön készült kisgrafikák egytől egyig a határtalan gyermeki fantáziáról tanúskodnak.

A galériának a vizuális művészeti műhelymunkákkal egyrészt az a célja, hogy közelebb hozza a gyerekekhez a kortárs művészeteket, hogy lássák és értsék, mi történik a művészi világban, hiszen a megértés az alapja annak, hogy a későbbiekben meg is szeressék a művészetet. A műhelymunka másik célja, hogy felébressze a kicsikben annak az igényét, hogy a vizuális művészet által kommunikáljanak, galéria- illetve tárlatlátogatók legyenek. Minél előbb elvetik a gyerekekben ennek a szokásnak a magját, annál nagyobb eséllyel válnak művészetpártoló, -kedvelő felnőttekké. A galériában megszervezett képzőművészeti tárlat is jó kiindulópont, hiszen láthatják, milyen egy kiállítás megnyitója, milyenek a bekeretezett alkotásaik egy galériában, miként kommunikálnak a rajzok a közönséggel. Akár még az is lehetséges, hogy ezeknek az élményeknek a hatására lép majd valamelyikőjük a művészi pályára.

A kiállítást egy bátor önkéntes nyitotta meg, akit még a hatalmas érdeklődés sem hozott zavarba, amikor a mikrofonba belekiabálva megnyithatta élete első tárlatát.

Aki kedvet kapna a műhelymunkán való részvételre, az bővebb felvilágosítást Jasmina Jovančić Vidaković múzeumpedagógustól kérhet a likovnisusret.pedagog@gmail.com címen.

Bártol Nikoletta alkotása

Tóth Emese munkája

Zsiga Anett alkotása

Fodor Rebeka hétéves tanuló szeptemberben indult iskolába. Rajzán a Raichle-palotát örökítette meg 

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..