home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Ünnepség az iskolában
Kónya-Kovács Otília
2017.01.20.
LXXII. évf. 3. szám
Ünnepség az iskolában

A magyar kultúra napja alkalmából ünnepi műsort tartottak a muzslyai Szervó Mihály Általános Iskolában


Hallai Zoltán köszöntője (A szerző felvételei)

„Január 22-e nem lett piros betűs ünnep, nincs ezen a napon iskolai szünet, de a legtöbb helyen, iskolában, könyvtárban, faluban, városban valamiképpen megemlékeznek Kölcseyről, a Himnuszról és a magyar kultúráról. A magyar kulturális hagyomány és érték, amelyet a történelmünk során létrehoztunk, igazolást ad fennmaradásunkhoz. Ebben a szakadatlan folyamatban és fennmaradásunkért folytatott harcban nemesedett kultúránk, s tartotta meg önmagát. Megőrizte a falvak hagyományát, a nép ajkán születő dalokat, a keze által formált eszközöket, a kúriák és kastélyok szervező erejét és műveltségét. S mindenekfölött talán a legfontosabbat, az anyanyelvet, amely egyformán szól mindenkihez, s amelynek megkülönböztetett szerep jutott” — hangzott el ma a muzslyai Szervó Mihály Általános Iskolában, a magyar kultúra napjára szervezett kis műsor elején, amelyet Bajtai Kira Anna tolmácsolt.


László Laura, Kormányos Ákos,  Asztalos Anasztázia és Sziveri Emese

A program legelején a Himnusz hangzott el, a közönség énekét erősítette Kenderesi Zoltán zenetanár hegedűn.

Ünnepi köszöntőt Hallai Zoltán iskolaigazgató mondott, aki arról beszélt, mennyire fontos a magyarságunkat megtartani, mert az ősök örökségét büszkén vállalhatjuk, büszkék lehetünk magyarságunkra.


A Kisbanda citerazenekar

A rendezvényen Kosztolányi Dezső szavait is idézték: „Az a tény, hogy anyanyelvem magyar, és magyarul beszélek, gondolkozom, írok, életem legnagyobb eseménye, melyhez nincs fogható. Nem külsőséges valami, mint a kabátom, még olyan sem, mint a testem. Fontosabb annál is, hogy magas vagyok-e vagy alacsony, erős-e vagy gyönge. Mélyen bennem van, a vérem csöppjeiben, idegeim dúcában, metafizikai rejtélyként. Ebben az egyedülvaló életben csak így nyilatkozhatom meg igazán. Naponta sokszor gondolok erre. Épp annyiszor, mint arra, hogy születtem, élek és meghalok.”


Sziveri Emese

Az ünnepi műsorban Szabó Laura dallal lépett fel, a Kisbanda citerazenekar népdalcsokrokat adott elő, verset mondott Asztalos Anasztázia, László Laura, Varga Brigitta, Kormányos Ákos és Sziveri Emese, aki emellett fuvolán is játszott.

A magyar kultúra napjának műsorát Kovács Jolánka, az iskola könytárosa állította össze.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..