home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Ünnepi díszülés és könyvbemutató
Tóth Tibor
2017.11.29.
LXXII. évf. 47. szám
Ünnepi díszülés és könyvbemutató

A Zentai Atlétikai Klub fennállásának 135. évfordulója alkalmából

A sport kibontakozásának hajnalán, amikor a rúdugrást még magasba ugrásnak nevezték bottal, s amikor még a velocipedezés (kerékpározás) is atlétikának számított, honosodott meg Zentán az atlétika, mely hivatalos formát 1882. június 4-én nyert. Az új hivatalos sportegyesületet Zentai Atlétikai Club 1882 név alatt vezették be a belügyminisztériumban a 36790/1882-ik iktatószám alatt. A klub átfogó sportegyesületként működött, ahol érezhető volt a sportágak kölcsönhatása, hiszen az atlétika mellett több sportágat kezdett megismertetni, működtetni és szakáganként meghonosítani: evezés, torna, vívás, céllövészet, kerékpározás, tenisz, labdarúgás, birkózás, hazena, úszás, vízilabda stb. Ezekből az idő múlásával az életképes szakágakból önálló klubok lettek, amelyek megalapozták Zenta város mai dicső hírnevét. A ZAC több tisztújításon, név és alapszabály módosításon ment keresztül melyek közül a legjelentősebbek: 1905. június 23., 1923. május 15. (SAK) és 1941. december 14. Az átfogó sportegyesületi tevékenység 1944-ig tartott.

A mai értelemben vett atlétikáról a II világháború után beszélhetünk. A névváltoztatás után az atlétikai tevékenység az 1945. február 5-én alakult Jedinstvo SE keretén belül folyatódott, mint szakág. 1949-től lett önálló klub, amelynek tevékenysége azóta is kizárólag az atlétikára irányul. A klub több névváltoztatáson ment keresztül: Pobeda SE, ŽSSDS, AK Szenta, ŽAK és végül ismét ZAK.

Az 1945-2017-es időszakban a klub versenyzői számtalan bajnoki érmet és helyezést nyertek, döntöttek csúcsot és voltak válogatottak az országos, köztársasági és tartományi bajnokságokon, az egyéni és csapatversenyeken. Mindezeknek az eredményeknek a pontos számadata, a feltüntetett több ezer (!) klubtag névsorával, és a tömérdek adathalmazzal egyetemben, sok újságcikkel és képpel ellátva megtalálható Táborosi László legújabb (32) A/formátumú 400 oldalas könyvében, melynek címe: 135 ÉVES A ZENTAI ATLÉTIKA 1882-2017. A könyvbemutatót a szerző elektromos képkivetéssel fűszerezi meg. A jelentések és a hozzászólások után kerül sor a díszoklevelek szétosztására, melyet állófogadás követ.

A díszülésre 2017. december 1-én, a zentai Városháza dísztermében, 17 órai kezdettel kerül sor.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..