home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Ünnepelt a kúlai magyarság
(T. T.)
2014.09.10.
LXIX. évf. 37. szám
Ünnepelt a kúlai magyarság

A kúlai Népkör MMK szervezésében szombaton hetedik alkalommal tartották meg a birkapaprikás-főző versennyel egybekötött hagyományőrző napot a népszerű sportpályán, az úgynevezett Gödörben. Az eseményt több magas rangú közéleti és politikai személyiség (Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a VMSZ elnöke, Nyilas Mihály, a tartományi kormány alelnöke, tartományi oktatási, közigazgatási, nemzeti kisebbségi titkár, Csikós László államtitkár, Kormányos László, a VMSZ Tanácsának alelnöke, dr. Bimbó Mihály, Magyarkanizsa község polgármestere, dr. Lackó Róbert, a magyarkanizsai kkt elnöke, Török Ferenc, Kalocsa polgármestere, Snežana Mrkajić, a kúlai kkt elnöke) megtisztelte jelenlétével.

A nagy tömegeket vonzó, egyszersmind családias hangulatú rendezvény kispályás labdarúgótornával kezdődött, melyet a kúlaiak nyertek meg, legyőzve a magyarkanizsaiakat és a kalocsaiakat. Míg a pályán pattogott a labda, addig negyvenhárom bogrács alá gyújtottak tüzet a szakácsok, s a lengedező szél csakhamar csábító illatokat repített tova. Közben a zentai Szent Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület nagy érdeklődésnek örvendő bemutatót tartott, majd Goga Zsoltnak, a Népkör MMK elnökének köszöntőjével megkezdődött az ünnepi műsor.

— Büszkék vagyunk rá, hogy hét év alatt ilyen tömegessé vált a rendezvény, és hogy a kúlai magyarság összefogásának egyik szimbólumává lett — mondta a többi közt.

Snežana Mrkajić, a kúlai kkt elnöke kiemelte, hogy a Népkör udvarában először hét éve megrendezett esemény egy kiváló társasági összejövetellé fejlődött, melyet lehetőségeikhez mérten igyekeznek folyamatosan támogatni. Ezután külön köszöntötte Kúla testvérvárosának, Kalocsának a küldöttségét.

Török Ferenc, Kalocsa polgármestere kiemelte, hogy nagy örömmel látogat Kúlára, hiszen ide szinte hazajön.

— Hihetetlenül összetartó közösség él Kúlán. Ez a közösség akar valamit, és tesz is érte, hogy a szándék megvalósuljon. A testvérvárosi kapcsolatok nemcsak abból állnak, hogy kulturális és gasztronómiai fesztiválokon veszünk részt, hanem — ahogyan már az elmúlt években is bizonyítottuk — az oktatás, a kereskedelem, az ipar és a gazdasági élet különféle területein próbálunk kapcsolatokat építeni — mondta  Török.

Nyilas Mihály, a tartományi kormány alelnöke hangsúlyozta, hogy a nehéz hétköznapok közepette szükség van ilyen jellegű rendezvényekre, ahol a közösség egy időre elfelejti a mindennapok gondjait, és ünnepel egy kicsit. Kiemelte a kúlaiak összetartó erejét, és azt kívánta, hogy továbbra is őrizzék a magyar hagyományokat, ezt a szép rendezvényt.

A VMSZ Női Fórum kúlai szervezete a Kúlán iskolába induló kilenc magyar elsősnek ajándékcsomaggal kedveskedett, melyet Laczkó Jutt Laura alelnök adott át az újdonsült kisiskolásoknak. Miután a csöppségek levonultak a színpadról, megkezdődött a színvonalas művelődési műsor, melyben fellépett a Népkör Ibolya gyermeknéptánccsoportja, Napraforgó tánccsoportja, Kankalin néptánccsoportja, a bácskeresztúri művelődési egyesület felnőtt néptáncosai, az Ivan Senjuk ukrán művelődési egyesület táncosai és Borsos Dóra bácsgyulafalvi énekes. A műsor végére elkészültek az ízletes étkek is, melyek közül a bírálóbizottság a kúlai Korbelity Imre főztjét találta érdemesnek az első helyre. A vacsora elfogyasztása után éjszakába nyúló zenés mulatsággal zárult a hagyományőrző nap. Az eseményt kirakodóvásár és minividámpark is gazdagította, ezenkívül a gyerekek a pónilovaglást is kipróbálhatták.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..