home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Ünnepelt Zenta
Tóth Tibor
2011.09.14.
LXVI. évf. 37. szám
Ünnepelt Zenta

A díjazottak (balról jobbra): Damjan Vučurović, Urbán András, dr. Tóth Tibor Rácz Szabó László és Širková Anikó társaságábanA zentai csata évfordulója alkalmából csütörtöktől vasárnapig rendkívül sokszínű és változatos városnapi ünnepségsorozatot tartottak Zentán. A négynapos...

A díjazottak (balról jobbra): Damjan Vučurović, Urbán András, dr. Tóth Tibor Rácz Szabó László és Širková Anikó társaságában

A zentai csata évfordulója alkalmából csütörtöktől vasárnapig rendkívül sokszínű és változatos városnapi ünnepségsorozatot tartottak Zentán. A négynapos rendezvény Recskó Béla festőművész és kopjafafaragó Tájaim és városom című önálló kiállításának a megnyitásával vette kezdetét, majd A nagy bécsi háború címmel történelmi vitaestet tartottak a törökök kiűzéséről, különös tekintettel a zentai csatára. Pénteken hagyományos virágkötészeti verseny, városszépítési fényképkiállítás, toronyzene, a zentai csata 314. évfordulója alkalmából rendezett gyászmise, a Tóth József képzőművészeti gyűjtemény legújabb szerzeményeit bemutató kiállítás, kóruszenei est, a civil falu ünnepélyes kapunyitása, a székelykeresztúr-rugonfalvi Pipacsok néptáncegyüttes előadása a topolyai Csalóka együttes közreműködésével és táncház szerepelt a kínálatban.
A rendezvény keretében megtartották a községi képviselő-testület 35. ünnepi ülését, melyen átadták a város legrangosabb kitüntetéseit, a Pro Urbe díjakat is. A szerb és a magyar himnusz eléneklése után Rácz Szabó László, a zentai kkt elnöke üdvözölte a vendégeket, Siteri Sándort, Magyarország szabadkai főkonzulátusának konzulját és munkatársát, Sándor Zsuzsannát, dr. Zsoldos Ferencet és mgr. Borsos Csillát, az MNT alelnökeit, Zsíros Jankelić Anikó köztársasági parlamenti képviselőt, Sándor József tartományi képviselőt, dr. Csengeri Attila tartományi egészségügyi titkárt, Muškinja Anikó tartományi ombudsmant, Vladimir Ilić észak-bánáti körzetvezetőt, Juhász Attila, tartományi művelődési titkárhelyettest, Hajnal Jenőt, a VMMI igazgatóját, Hájos Zoltánt, Dunaszerdahely polgármesterét, Pelyhe Józsefet, Gödöllő küldöttét, a niši Medijana és a magyarországi Birján község képviselőit, a környező községek, egyházak, közvállalatok, egészségügyi és oktatási intézmények képviselőit, valamint a Franciaországból érkezett küldöttséget. A kkt elnöke röviden áttekintette a város történetét, majd leszögezte, hogy nem a törvények, a várost és annak lakóit nem ismerő emberek döntései, hanem a Zentán élő emberek teszik a várost várossá.
- Amit csak lehet, teremtsünk meg mi magunk, lássuk el községünket, a többletet pedig adjuk el másnak. Polgáraink elsősorban a mi termelőinknek, iparosainknak a kínálatából vásároljanak, s ha így teszünk, akkor lesz gazdaságunk, elegendő munkahelyünk, fizetésünk, egészségünk, gyermekáldásunk és biztonságunk. Legyünk büszkék arra, hogy zentaiak vagyunk. Egymás iránti szeretettel, megértéssel tovább kell tanulni, építeni, alkotni. Jogainkért, Zentáért össze kell fognunk, abban a biztos hitben, hogy Isten szeret bennünket, s akkor győzedelmeskedünk a kishitűség, a szegénység felett, mint ahogy annak idején a keresztény hadak a Tisza partján győzedelmeskedtek a török felett - mondta többek között Rácz Szabó.
Širková Anikó, Zenta község polgármester asszonya köszöntőjében az elvégzett városfejlesztési munkálatokról szólt, melyeknek köszönhetően a zentaiak sokkal jobban érzik magukat a városban.
- Egy város életében egy év nem nagy idő, községünkben mégis nagyon sok minden történt ennyi idő alatt, s a zentaiak közérzete egy év alatt jelentősen megváltozott. Az országot sújtó gazdasági nehézségek, melyek Zentát sem kerülhették el, lelassították, de megakadályozni nem tudták a folyamatot, hogy városunk szépüljön, az égető közművesítési gondok enyhüljenek. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy a zentaiak jobban érezzék magukat - mondta a polgármester asszony.
A díszülés folytatásában dr. Bányai János, akadémikus, nyugalmazott egyetemi tanár köszöntötte dr. Szeli István akadémikust, Zenta város szülöttjét és díszpolgárát, aki 11-én ünnepelte 90. születésnapját, majd átadták a Pro Urbe díjakat. Az idén dr. Tóth Tibor Svédországban élő orvosprofesszor, Urbán András színházi rendező, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház igazgatója részesült az elismerésben, a Juventus Pro Urbe díjat pedig Damjan Vučurović fiatal kutató vehette át, aki tudományos tevékenységével érdemelte ki az elismerést. A díszülést követően a Szent István-templomban hálaadó szentmisére került sor, majd az ünneplők mazsorettek és lovas huszárok kíséretében a Tisza-parti emlékhelyig vonultak, hogy az emlékharang megkongatása után megkoszorúzzák a győztes zentai csata tiszteletére felállított emlékművet. A szombat délután a könnyed szórakozásé volt: először a községbeli hagyományőrző csoportok mutatkoztak be, majd nemzetközi mazsorettfesztivált élvezhettek a Tisza partra látogatók, este pedig a budapesti Champagne Band és a Benkó Dixieland Band szórakoztatta a közönséget, de a látványos tűzijáték sem maradt el.
A vasárnap a sport jegyében telt el, örömíjászversenyt, sporthorgászbajnokságot, kajak-kenu regattát, Tisza-átúszást és kézilabdanapot tartottak. A városnap záróakkordjaként amatőr együttesek tartottak rockkoncertet, majd a Bajaga együttes dallamaira értek véget az idei zentai városnapi rendezvények.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..