home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Ünnepelt Magyarkanizsa
Tóth Tibor
2018.10.29.
LXXIII. évf. 43. szám
Ünnepelt Magyarkanizsa

Magyarkanizsán háromnapos rendezvénysorozattal ünnepelték meg a község napját. Ennek keretében az idén is átadták a községi elismeréseket: a Pro Urbe érdemérmet és a köszönő okleveleket.

A színes programsorozat a Servet zenekar közreműködésével népzenei koncerttel és hangszerbemutatóval kezdődött a Művészetek Házában, majd a fülbemászó dallamok után a résztvevők átvonultak a valamikori Partizan sportközpontba, és átadták rendeltetésének a megújult Sport- és szabadidőközpontot. Az épületen végzett munkálatokat a NIS, azaz a Szerbiai Kőolajipari Részvénytársaság Együtt a közösségért elnevezésű programján belül valósították meg. A teljes körű felújítás 5 millió 255 ezer dinárba került, melyből 5 milliót a NIS, a fennmaradó összeget pedig Magyarkanizsa Önkormányzata folyósította. A munkálatok fél évig tartottak: korszerűsítették a fűtést, a megvilágítást, a vízvezetéket, kicserélték a nyílászárókat, felújították az öltözőket és a zuhanyzókat, valamint az épületet kívülről és belülről is befestették. A fűtés- és hűtésrendszer három elem összekapcsolásából tevődik össze: a hőpumpák, a napelemes panelek és a gázkazán együttes, egymást kiegészítő működése energiatakarékos megoldás. A gazdaságos fűtésrendszernek és a LED-megvilágításnak köszönhetően az épület felhasználóbaráttá és racionálisan működtethetővé vált, aminek köszönhetően a működési költségek is csökkennek majd. A létesítményt tizenkét egyesület mintegy háromszázötven tagja használja.


Fejős Sándor, Magyarkanizsa monográfiája második kötetének főszerkesztője (a szerző felvételei)

Péntek délután a városháza dísztermében bemutatták Magyarkanizsa monográfiájának második kötetét, mely az 1848-tól 1945-ig tartó csaknem százéves időszakot öleli fel. A kötet kilenc fejezetből áll, mely tíz szerző csaknem nyolcéves munkájának köszönhető. A kötet — melynek főszerkesztői teendőit Fejős Sándor vállalta el — a Délvidék Kutatóközpont gondozásában, a magyarkanizsai József Attila Könyvtár kiadásában jelent meg, melyet a magyar kormány az MNT által 3 millió forinttal támogatott. Az első nap a Kárpát-medencei Magyarok Zenéje elnevezésű népzenei esttel zárult, melynek keretében a Servet zenekar csángóföldi dallamokat adott elő a közönségnek.


A gyerekek nagy örömmel vették birtokukba a megújult Sport- és szabadidőközpont épületét (forrás: Magyarkanizsa Önkormányzata)

Szombaton a gyógyfürdő sportcsarnokában kilencedik alkalommal tartották meg a Csaba Ferenc nemzetközi birkózó-emlékversenyt, majd átadták Magyarkanizsa Község Vállalkozói Általános Egyesületének új kiállítótermét. A megnyitó után a városháza dísztermében sor került Magyarkanizsa Község nyilvános elismeréseinek átadására. Az ünneplőket elsőként Miloš Kravić, a magyarkanizsai községi képviselő-testület elnöke köszöntötte, majd a jelenlévők egy kisfilmet tekinthettek meg mindarról, ami az elmúlt egy év leforgása alatt történt a községben. Tavaly október 20-a óta a többi közt a közvilágításra 26 millió dinárt, a közterületek karbantartására és a többi kommunális tevékenységre 13-13 milliót költöttek, Adorjánon befejeződött a vízvezeték-hálózat cseréjének harmadik fázisa, a magyarkanizsai víztisztító kiépítésének hároméves időszakában pedig az adminisztrációs feladatokat végezték el. Velebiten és Tótfaluban hat utca összesen 1850 méter hosszan kapott új burkolatot. Pályázatok révén rekordnagyságú támogatások érkeztek a községbe, hiszen a projektumok, különféle forrásokból, több mint 130 millió dinárhoz jutottak. Sor került az egészségházak felújítására, valamint támogatták a sport- és a művelődési egyesületeket is.


Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere ünnepi köszöntőjét mondja

A kisfilm után Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa Község polgármestere tartotta meg ünnepi beszédét. Kiemelte, hogy az önkormányzat célja a stabilitás, a kiszámíthatóság és a biztonság megteremtése a társadalom minden területén.

— November 4-én a kisebbségek Szerbia-szerte döntenek saját sorsukról. A magyarság az anyaországban és annak határain kívül is megmutatta, hogy egységben és folytonosságban kíván gondolkodni és tevékenykedni a jövőben is. A magyarországi parlamenti választások megerősítettek bennünket a nemzeti összetartozás érzésében, most pedig itt az alkalom, hogy bizonyítsuk az összefogás erejébe vetett hitünket. A díjazottak munkásságán látszik, hogy naponta mennyi mindent tesznek közösségükért, cégükért, a magyarkanizsaiakért. Naponta lehetne olyan értéket találni, amelyet szélesebb körben megmutathatnánk. A községnapi ünnepségek éppen erre szolgálnak, hogy az értékeket próbáljuk megkeresni és bemutatni — mondta a többi közt Fejsztámer, majd megkezdődött a községi elismerések átadása.


A díjazottak (középen Kenyeres Ivánka, az idei Pro Urbe díjas)

Pénzjutalommal együtt járó Pro Urbe érdeméremben Kenyeres Ivánka részesült, aki az oktatás és művelődés terén végzett több mint ötvenéves aktív munkájáért érdemelte ki a kitüntetést.

— Nagy megtiszteltetésként élem meg, hogy ilyen rangos elismerést vehettem át. Ötven éve élek Magyarkanizsa Községben, és mindig jó emberekkel találkoztam, dolgoztam együtt. Ez hatalmas ajándék az élettől — mondta Kenyeres.

Köszönő oklevélben Vörös Anna könyvtáros, Bata Erzsébet mezőgazdász, a magyarkanizsai Gazdakör elnöke, Kovács Géza mezőgazdász, a magyarkanizsai Sertéstenyésztők Egyesületének elnöke, Bús Ilona vállalkozó, Telek József vállalkozó és Ábel István okleveles matematikus részesült.


Az év legsikeresebb tanulójának Rekecki Vivien bizonyult

A magyarkanizsai Rekecki Vivien, a tavalyi év legsikeresebb tanulója dr. Tóth Lajostól, Magyarkanizsa egyik testvértelepülésének, Felsőzsolcának polgármesterétől átvette a tanulmányi eredményéért és a magyar nyelv ápolásáért járó 100 000 forint értékű pénzjutalmat. A délután folyamán a község nyolcadikosai környezetvédelmi témájú vetélkedőn vettek részt, majd a Halász téren, a mai Magyarkanizsa őstelepülésének tekinthető földvár helyszínén az önkormányzat és a helyi közösség vezetői, az MNT, a politikai pártok, a tűzoltóság és a testvértelepülések képviselői megkoszorúzták az emlékhelyet. A Dobó Tihamér Képtárban megnyílt ifj. Apczi Jenő fotókiállítása, a szombati napot pedig a negyvenöt éves Magyarkanizsai Ifjúsági Harmonika-zenekar jubileumi koncertje zárta.

A községnapi rendezvénysorozat vasárnap este, az Iskon együttes népzenei koncertjével ért véget.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..