home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Ünnepelt Magyarkanizsa
Tóth Tibor
2017.10.31.
LXXII. évf. 43. szám
Ünnepelt Magyarkanizsa

Magyarkanizsán háromnapos rendezvénysorozattal ünnepelték meg a község napját, a török hódoltság alóli felszabadulás évfordulóját.

Ez alkalomból az idén is átadták a községi elismeréseket: a díszpolgári címet, a Pro Urbe érdemérmet és a köszönőokleveleket.


Az ünnepi ülés vendégei (Szabó Attila felvétele)

Péntek délután az önkormányzat és a helyi közösség vezetői, a politikai pártok, a testvérvárosok és a tűzoltóság képviselői megkoszorúzták a Halász téren található emlékhelyet, ahol a mai Magyarkanizsa őstelepülésének tekinthető földvár áll.

A szerb és a magyar himnusz elhangzása után a megjelenteket Miloš Kravić, a községi képviselő-testület elnöke és Kávai Szabolcs, a községi tanács közoktatással megbízott tanácsosa köszöntötte. Történelmi beszámolóikban visszatekintettek a város alapítását követő évekre. A koszorúzás után A megnyesett fa kizöldül címmel megnyílt Puskás Károly fotóművésznek a község múltját és jelenét megörökítő fotóiból álló kiállítása. Az első nap a Kárpát-medencei Magyarok Zenéje elnevezésű népzenei koncerttel zárult, melynek során a csángóföldi Servet Zenekar és a Magyar Örökség díjas Misztrál együttes lépett közönség elé.

Szombaton a városháza dísztermében került sor Magyarkanizsa község nyilvános elismeréseinek átadására. Az ünnepelteket és az ünneplőket elsőként Miloš Kravić, a községi képviselő-testület elnöke köszöntötte, majd a jelenlevők egy kisfilmet tekinthettek meg mindarról, ami az elmúlt egy év alatt történt a községben. Tavaly október 20-a óta a többi között átadták rendeltetésének a felújított magyarkanizsai vásárteret, befejeződött a Szent Mihály Arkangyal pravoszláv templom felújítása, folytatták a Komunalac közvállalat gépparkjának korszerűsítését, fejlesztették a közvilágítást és a vízhálózatot. Az önkormányzat megnyert egy határon átnyúló IPA-projektumot, így a Magyarkanizsát megillető 1,9 millió euróból a szennyvíztisztítót újítják fel és bővítik ki a közeljövőben. Teljesen megújult a Tisza-parti medencekomplexum, hamarosan megkezdődnek a kispiaci egészségház felújítási munkálatai, a horgosi Napraforgó óvodában pedig az ajtókat és az ablakokat cserélik ki. A magyarkanizsai önkormányzat újra elnyerte a Családbarát Önkormányzat díjat, 414 középiskolás tanuló utaztatási költségeit támogatja, 420 óvodásnak és iskolásnak ingyenes uzsonnázási lehetőséget nyújt, az első, a második és a harmadik gyermek után pedig 200 család részesül egyszeri pénzsegélyben. Az életveszélyessé vált oromhegyesi Arany János Általános Iskola épületének felújításához az önkormányzat 7 millió dinárral járult hozzá, a tartományi kormány pedig 24,5 millió dinárt fordít erre a célra.

A kisfilm után Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa község polgármestere tartotta meg ünnepi beszédét. Kiemelte, hogy az ünnepek mindenkor a község összetartásának és összetartozásának erősítői, majd elmondta, hogy a község minden idők legjobb eredményét érte el a határon átívelő projektumok tekintetében, hiszen a szennyvíztisztító bővítésére és korszerűsítésére 1,9 millió eurót nyert, a kispiaci egészségház felújítását pedig 17,6 millió dinárból végezhetik el.

— Az önkormányzatnak a jólétben és a nehéz időkben is az a fő feladata, hogy kiszámíthatóságot, biztonságot és stabilitást teremtsen az élet minden területén. Ahogy eddig, úgy a jövőben is arra törekszünk, hogy polgáraink a megszokott, magas színvonalú kommunális, oktatási, kulturális és szociális szolgáltatásokban részesüljenek. Bízunk benne, hogy a Közép- és Kelet-Európa minden államát egyformán sújtó elvándorlási folyamat enyhülni fog, hiszen közösségünk erejét a tagjai tettrekészsége, elhivatottsága adja. A község legnagyobb ünnepe azokról szól, akik áldozatkészen, ellenjuttatást nem várva, éveken át önzetlenül dolgoztak és tettek a közösség előrehaladásáért, értékeink megőrzéséért — zárta ünnepi beszédét a polgármester, majd megkezdődött a községi elismerések átadása.


A díjazottak (Szabó Attila felvétele)

Díszpolgári címet dr. Klamár Zoltán etnográfusnak, kulturális antropológusnak, muzeológusnak adományoztak, Pro Urbe érdeméremben pedig Váradi Etelka, a húsz éve létező Fénybárka napközi aktivistája részesült. Ezenkívül Potrebić Viktória nyugdíjas, oromi tanítónő, Dmitar Lončar, a Szent Száva SZAME mecénása, a 150 éves Gyöngyszemeink Iskoláskor Előtti Intézmény és a 90 éve alapított velebiti Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola kapott köszönőoklevelet. Gazdag Bence, a tavalyi év legsikeresebb tanulója dr. Tóth Lajostól, Magyarkanizsa egyik testvértelepülésének, Felsőzsolcának a polgármesterétől vehette át a tanulmányi eredményéért és a magyar nyelv ápolásáért járó 100 000 forintos pénzjutalmat.


Gazdag Bence átveszi a jutalmat dr. Tóth Lajostól, Felsőzsolca polgármesterétől (Szabó Attila felvétele)

A délután folyamán Európai Ki mit tud? címmel játékos vetélkedőt tartottak a nyolcadikos diákoknak, majd Az én Európám fotópályázat, valamint Az én településem képzőművészeti és fotópályázat alkotásaiból nyílt kiállítás a Művészetek Háza előcsarnokában.


Eric Fritz, az Európa Tanács parlamentjének tiszteletbeli tagja átadta az Európai Becsületzászlót Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármesternek (Puskás Károly felvétele)

A községnapi ünnepi műsor keretében Eric Fritz, az Európa Tanács parlamentjének tiszteletbeli tagja átadta az Európai Becsületzászlót Fejsztámer Róbert polgármesternek. Magyarkanizsa az első szerbiai község, mely elnyerte ezt a díjat. Az Európa Tanács ezzel ismerte el Magyarkanizsának a széles körű együttműködéssel megtöltött, kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszerét, illetve azt, hogy a község aktívan részt vesz az európai integrációs folyamatokban, sikerrel írja és valósítja meg az uniós projektumokat, továbbá hiteles közvetítője az európai értékeknek. Az alkalmi műsorban a Gyöngyszemeink Iskoláskor Előtti Intézmény óvodásai léptek fel, majd az érdeklődők megtekinthették a Kanizsa Ortum című színpadi táncjátékot. A Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület és az M-Plus Moderntánc-klub tagjai egy rendhagyó zenés-táncos műsort adtak elő, mely a község történetéről, az ősök és a ma is itt élők életéről mesélt.

Vasárnap áru-, jószág- és kézművesvásár, valamint lovas találkozó várta a kilátogatókat, kora este pedig az Udvari Kamaraszínház előadásában a Fehér szarvas című kétfelvonásos történelmi drámát mutatták be.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..