home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Ünnepelt Bácsgyulafalva
Tóth Tibor
2007.08.29.
LXII. évf. 35. szám
Ünnepelt Bácsgyulafalva

A tűzoltóautóval a magyarországi vendégek is sikeresen megbirkóztak - Tomek Viktor felvételeSzombaton egész napos tartalmas műsor keretében ünnepelték meg immár harmadik alkalommal Bácsgyulafalván a falu napját. A bácsgyulafalvi helyi közösség, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, az ennek...

A tűzoltóautóval a magyarországi vendégek is sikeresen megbirkóztak - Tomek Viktor felvétele

Szombaton egész napos tartalmas műsor keretében ünnepelték meg immár harmadik alkalommal Bácsgyulafalván a falu napját. A bácsgyulafalvi helyi közösség, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, az ennek keretében működő Pünkösdi Rózsa kézimunkacsoport, az Önkéntes Tűzoltó-egyesület, az Ifjúsági Szervezet és a Sertéstenyésztők Egyesülete szervezésében lebonyolított egész napos rendezvénysorozat keretében a gyerekek ügyességi vetélkedőkön, kézműves foglalkozásokon vehettek részt, a valamivel nagyobbak kispályás labdarúgásban mérték össze erejüket, a felnőttek pedig főzőversenyen, tűzoltóautó-húzásban, sörivásban, szkanderben és erőversenyben, de nem maradhatott el a színvonalas művelődési műsor és a messze földön híres bácsgyulafalvi pörkölt sem.
A falu lakossága lovas-fiákeres, zenés hívogatóra ébredt, majd térzene üdvözölte a reggeli bevásárlásba siető embereket. A délelőtt folyamán kezdetét vette a kézművesek kirakodóvására, ahol korongozást, nemezelést és szalmaképkészítést tanulhattak az érdeklődők. Ugyancsak a délelőtt folyamán nyitotta meg kapuit a gyermekeknek a játszósátor és az ingyenes vérnyomásmérést végző egészségügyi sátor is. Szombat lévén a sport sem maradhatott ki a műsorból, a labdarúgás-kedvelők a helybeli Kis Ferenc Általános Iskola udvarában bűvölhették a pettyest, a legkisebbek pedig zsákban ugrálásban, almaevésben és kötélhúzásban fitogtathatták képességeiket. A délelőtti műsor fő látnivalójának a dohánymúzeum bizonyult, amely Kovács István és Irénke otthonában kapott helyet.
A délutánt a helyi közösség folyosóján megnyílt Batthány Lajos-emlékkiállítás vezette be, amely a Magyar Köztársaság szabadkai főkonzulátusának szervezésében került a Délvidékre. A kiállítást Batthány Lajos születésének 200. évfordulója alkalmából a Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma, valamint az Oktatási és Művelődési Minisztérium megbízásából a budapesti Történeti Múzeum állította össze. A megnyitón először Égető Éva, a bácsgyulafalvi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elnöke szólt az egybegyűltekhez, majd Kabók István nyugalmazott történelemtanár tartott előadást Batthány Lajosról, végül pedig dr. Szabó Brigitta, a Magyar Köztársaság szabadkai főkonzulátusának konzulja méltatta az első felelős magyar miniszterelnök érdemeit, majd megnyitotta a kiállítást.
- A tablók alapján megismerhetünk egy politikust, egy reformert, egy katonát, egy jogászt és végül egy apát, egy szerető hitvest, aki az életét arra áldozta, hogy tegyen valamit a magyar hazáért - mondta többek között dr. Szabó Brigitta.
A helybeli Kis Ferenc Általános Iskola tornatermében tartott, főleg szőttesekből, csipkékből, festményekből álló kiállítást Bada István és Johanna, a MIRK főszervezői nyitották meg.
A szemet gyönyörködtető munkák megtekintése után kezdetét vette a főzőverseny, ahol harminckét bográcsban főtt a marha- és a birkapörkölt, de birka és malac is forgott a nyárson. A helybeli Önkéntes Tűzoltó-egyesület bemutatója után malacfogó verseny vette kezdetét, majd nyolc csapat részvételével tűzoltóautó-húzó versenyt tartottak, ahol a legkisebbektől kezdve a nyugdíjasokig mindenki sikeresen megbirkózott a piros ,,szörnyeteg'-gel.
Az esti művelődési műsor keretében fellépett a csátaljai Székely Népdalkör és a tápéi Hagyományőrző Egyesület, majd a marhapörkölt elfogyasztása után a Bakos&Vojter duó húzta a talpalávalót, melyet sörivó-, szkander és erőverseny színesített.
A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Krizsán József, a bácsgyulafalvi helyi közösség tanácsának elnöke, dr. Szabó Brigitta, a Magyar Köztársaság szabadkai főkonzulátusának konzulja, Jovan Slavković, Zombor Község elnöke, Horváth Ódry Márta, a zombori községi képviselő-testület alelnöke, Hajnal Jenő, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatója, dr. Szöllősy Vágó László, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség főtitkára, a szomszédos helyi közösségek elnökei, a szajáni helyi közösség küldöttei, valamint Csátalja, Tápé és Magyarszombatfa önkormányzatának tagjai.
Bácsgyulafalva jövőre ünnepli fennállásának 125. évfordulóját, mely alkalomból egész éven át tartó rendezvénysorozat házigazdája lesz a telecskai dombok között elterülő kis település.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..