home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Ünnep, amely az emberi méltóságról szól
Tóth Lívia
2015.03.13.
LXX. évf. 10. szám
Ünnep, amely az emberi méltóságról szól

Nemzeti ünnepünk alkalmából Segíts harang dörögni, nyelved így megmarad címmel műsort szervezett Keviben a helyi Móra István Művelődési Egyesület.

A program kezdetén Perpauer Attila elnök köszöntötte a megjelenteket, többek között Pék Zoltán parlamenti képviselőt, Juhász Attila tartományi művelődési segédtitkárt, Ceglédi Rudolf polgármestert és Pál Károlyt, a VMSZ ügyvezető alelnökét, majd felkérte Lovas Ildikót, a Magyar Nemzeti Tanács végrehajtó bizottságának tagját, tartsa meg ünnepi beszédét.

— Ebben a kiüresedni látszódó világban, amikor annyi sok a panasz, és annyira nehéz az élet, hajlamosak vagyunk arra, hogy az olyan csodák mellett, amit az egymásra figyelés, egymás teljesítményének az elismerése jelent, szó nélkül elmenjünk – hangsúlyozta Lovas Ildikó, majd feltette a kérdést, tudták-e Petőfiék, hogy március 15-e után elérkezik Világos és Arad is? Ha felmerült bennük, akkor hogyan mertek nekivágni? Mondandóját azzal folytatta, hogy ami bennünket itt Vajdaságban magyarrá, a gyermekeink szüleivé, nagyszüleivé, tanáraivá tesz, ami közéleti személlyé, újságíróvá tesz, az a szülőföldhöz való ragaszkodásunkon túl a nyelvünkhöz, kultúránkhoz, március idusának szellemiségéhez, az emberi közösséghez való kötődés. A mi ünnepünk az emberi méltóságról szól.

Az összejövetel folytatásában a művelődési egyesület nagytermében Lovas Ildikó és Ceglédi Rudolf leleplezték a névadó, Móra István emléktábláját. Móra István, Móra Ferenc testvérbátya, 1889. szeptember 15-étől 1891. szeptember 10-ig Keviben, az úgynevezett alsó járási iskolában tanított. Áthelyezése után is Keviben lakott egészen 1893 decemberéig, amikor Zentára került. Ez mellett jelentős irodalmi tevékenységet fejtett ki a helyi és a szegedi lapok munkatársaként.

Perpauer Attila köszönetet mondott Szeles Kázmérnak és Nagy Tibornak a tábla elkészítéséért.

Az alkalmi műsorban verset mondott Híres Klaudia és Szász Dér Renáta, a Ládafia csoport tagja, fellépett a Móra István Művelődési Egyesület Pilikék gyermekcsoportja, bemutatkoztak a helyi óvoda és iskola diákjai, valamint a Jóbarátok tamburazenekar. Végül a Bazsarózsa asszonykórus művészeti vezetőjével, Tóth Ugyonka Frigyessel köszöntötte az ünnepet.

A rendezvényt a Magyar Nemzeti Tanács és Zenta Község Önkormányzata támogatta.


Tekintse meg képgalériánkat, cikkünk további képeit, HERÉDI Krisztián felvételeit is!)

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..