home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Ünnep Királyhalmán
(sn)
2012.10.17.
LXVII. évf. 42. szám
Ünnep Királyhalmán

Legyen a zene mindenkié! — Apró gondolatok a Vajdasági Magyar Kórusok XIII. Találkozójáról

2012. október 14. Vasárnap. Délután 3 óra. Királyhalma, Királyhalom.
Máshol az emberek ilyenkor talán még sziesztáznak. Királyhalmon viszont a Jézus Szentséges Szívéről elnevezett istenházában gyülekeznek a Vajdaságban működő magyar kórusok, apró szentjeink.
A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség által szervezett XIX. Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok keretében tizenharmadik alkalommal gyűlünk össze ünnepelni a zenét, az éneket, a kórusmuzsikát: minden évben más-más helyszínen. Hiszen az Ünnepi Játékok rendezvényei mindig is vándor jellegűek, egyik házacskából költöznek a másikba, egyik templomból a másikba. S fontos a szakrális, a felszentelt terrénum, fontos, hogy egy ilyen közösségi, mondhatjuk így is: zarándokhely a befogadója egy-egy ilyen rendezvénynek, ez nyit kaput számára — számunkra.
Msgr. mr. Koncz István püspökségi irodaigazgató, plébános úr és Tolnay Ilona zenetanárnő, a helyi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elnök asszonya, a Parlando női kar karnagya fogad bennünket és a 2012. évi Kóruspódium 11 kórusát.
Ünnep az ennyi kórus. Hiszen három kórus első ízben csatlakozik e kiemelt jellegű eseményhez, egybesereglésünkhöz.  A hajdújárási Keresztény Adventista Egyház Advent kórusa 2002-ben azzal a céllal alakult meg, hogy az évközi egyházi ünnepeknek nagyobb lelkiséget adjon, színesítse őket mind Ludason és Hajdújáráson, mind a környező településeken. Karnagyuk Varga Brigitta.
Az újvidéki ferences rendház Kapisztrán ifjúsági kórusa 1999-ben alakult meg, a bombázások idején, s akkor még mint gyermekkórus kezdett tevékenykedni. A kar alapítója, vezetője és karnagya a mai napig Beszédes Margit nyugalmazott zenetanárnő. A kezdetben 12 gyermeket számláló kar számos díjjal és elismeréssel büszkélkedhet. Mára egy 22 tagú, ifjúsági kórussá izmosodott.
A temerini Juventus énekkart 1997-ben alapították amatőr, énekelni szerető fiatalok. Repertoárján egyházi és világi komolyzenei művek szerepelnek, de népdal-feldolgozásokat is szívesen műsorára tűz. Az utóbbi két évben a Vajdasági Ifjúsági Kórusok Fesztiválján is megmérettetett: mindkét alkalommal ezüst fokozatú eredményt ért el. Vezetőjük, karnagyuk Csernyák Zsuzsanna.
A nagybecskereki Emmanuel Kamarakórus — amelynek alapításától kezdve a fesztivál- és Magyar Életfa díjas Konrád Emma a karnagya — az idén, szeptember 22-én egy gyönyörű koncerttel ünnepelte meg 15. születésnapját. 1997-es megalakulásuktól kezdve több mint háromszáz nyilvános fellépésük volt, rangos külföldi vendégszerepléseikre is büszkék lehetünk.
S ugyancsak melegséggel tölti el szívünket annak a tudata is, hogy 2013-ban húszéves lesz az adai Musica Humana Kamarakórus — bátran mondhatjuk, hogy szintén közép-európai színvonalat képvisel. Egy olyan karról van szó, amelynek tagjai már 1995-ben a rumai Vajdasági Zeneegyesületek Fesztiváljáról ezüst plakettel tértek haza. A kezdetekben Lippai Mónika, 2004-től pedig Birkás János vezényletével turnéztak Bulgáriában, Romániában, a budapesti Mátyás-templomban több alkalommal a Bárdos Lajos Zenei Hetek nyitóhangversenyének ünnepi miséjét énekelték. 2011-ben Prágában, a Tavaszi Zenei Fesztiválon vettek részt. 2010-ben Szerbia legrangosabb kórusfesztiválján, a Mokranjac-napokon az ún. nem szerb anyanyelvű kórusok kategóriájában a Musica Humana Kamarakórus produkcióját a neves szakemberekből álló zsűri arany plakettel díjazta.
Ha végigolvassuk nemcsak az idei, hanem az előző évek programját is, egy egyszerű következtetést azon nyomban levonhatunk: a karnagyok között csupán egyetlen férfi van (az előbb már említett Birkás János). Szóval fontosak számunkra a hölgyek. Ilyen Losoncz Piroska, aki nélkül nem lenne ilyen mértékű a magyarkanizsaiak és a Cantilena Kamarakórus zene iránti tisztelete, s ilyen nélkülözhetetlen személy az 1995-ben alakult csantavéri Musica Viva Kamarakórus karnagya, Gubena Éva is. Tolnay Ilona nemcsak karnagyként és zenetanárnőként, hanem tankönyvíróként is igyekszik megszerettetni a zenét, megfogalmazni az igényt s a vágyat is, hogy: zene nélkül nem érdemes... A kúlai Vendel Gyöngyi két kórust is vezet, a Népkör Magyar Művelődési Központ Bartók Béla Vegyes Karát, s a szintén Bartók nevét viselő kamarakórust. Mándity Tamara az újvidéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központban lát el szolgálatot.

2012. október 15. Egy nappal a Kóruspódium után. Melegséggel telik meg a szívem, amikor arra gondolok, hogy tegnap a királyhalmi Vinea Regis Gyermekkar tagjai — aprószentjei — milyen őszinteséggel nyújtották át egy-egy karnagynak a tisztelet és köszönet virágszálait. S hogy ezek után, milyen áhítattal hangzott fel a találkozó utolsó műsorszáma, Kodály Zoltán Nagyszalontai köszöntője, melyet, a hagyományokhoz híven, a jelen levő összes kórus közösen énekelt. S ahogy a karnagyok megfogalmaztá: ezzel egyben üdvözölni is szerették volna e rendezvény megálmodóját, dr. Szöllősy Vágó Lászlót.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..