home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Ülést tartott a Magyar Nemzeti Tanács
Tomek Viktor
2010.02.24.
LXV. évf. 8. szám
Ülést tartott a Magyar Nemzeti Tanács

Dr. Katona Béla, a magyar Országgyűlés MSZP-s elnöke kétnapos szerbiai körútjának utolsó állomásaként ellátogatott Szabadkán a Magyar Nemzeti Tanácsba, s tárgyalt Józsa László elnökkel, majd részt vett az MNT 22. ülésén is. A magyarországi delegáció tagjai voltak még: Varga Imre, Magyarorsz...

Dr. Katona Béla, a magyar Országgyűlés MSZP-s elnöke kétnapos szerbiai körútjának utolsó állomásaként ellátogatott Szabadkán a Magyar Nemzeti Tanácsba, s tárgyalt Józsa László elnökkel, majd részt vett az MNT 22. ülésén is. A magyarországi delegáció tagjai voltak még: Varga Imre, Magyarország belgrádi nagykövete, Korsós Tamás szabadkai főkonzul, dr. Gógl Árpád és dr. Géczi József Alajos, az országgyűlés magyar-szerb baráti tagozatának tagjai.
A Magyar Nemzeti Tanács február 18-ai ülésén a tanácstagok összesen 10 napirendi pontot vitattak meg, ezek közül a legnagyobb érdeklődést az utolsó előterjesztés váltotta ki. A 10. pont alatt kellett volna ugyanis megválasztaniuk a Magyar Szó Lapkiadó Kft. új igazgatóját.
Először Józsa László, az intézmény elmúlt 2 éves tevékenységének fontosabb állomásait vázolta a jelenlévőknek.
A részletes beszámolót követően dr. Katona Béla felszólalásában történelminek nevezte azt a tényt, hogy a magyar választói névjegyzékre 130 ezren iratkoztak fel.
- Ez azt üzeni a világnak, a többi magyar kisebbségnek a környező országokban, hogy a szerbiai magyarság élni akar azzal a jogával, hogy kihasználja a törvény adta többletlehetőségeket - fogalmazott dr. Katona. - Arra a következtetésre jutottam, hogy ennek a magyar nemzetnek, ezen belül a szerbiai magyarságnak, az elmúlt évszázadban rengeteg olyan eseménye volt, ami történelmi jelentőségűnek bizonyult. Történelmi jelentőségű volt az a tény, hogy a szerbiai magyarság a 90-es évek viharában meg tudta őrizni magyarságát.
A magyar országgyűlés elnökének méltatása után dr. Gógl Árpád és dr. Géczi József Alajos is szóltak az egybegyűltekhez, majd elfogadták az MNT éves tevékenységi jelentését. A napirendi pontok között szerepelt többek között a Tanács 2009. évi zárszámadásáról szóló határozat meghozatala, a Forum Könyvkiadó Intézet, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet 2010. évi pénzügyi tervének és munkaprogramjának megszavazása, valamint az MNT bizottságainak összetételéről és hatásköréről szóló határozati javaslatok elfogadása.
- A Magyar Szó Lapkiadó Kft. igazgatói posztjára összesen 2 pályázat érkezett, az egyik Simonyi Zoltáné, a másik Varjú Mártáé volt - derült ki Józsa László szavaiból. A taggyűlési jogokat gyakorló testület mind a két pályázatot formailag szabályosnak találta, és az igazgatóbizottság gondos mérlegelése után egyhangúan úgy döntött, hogy az MNT-nek Simonyi Zoltán megválasztását javasolja. Az intézmény tájékoztatási bizottságának szerdai ülésén a jelölt személyét illetően sokkal több volt a tartózkodás, mint az igen, vagyis nem született határozat. Józsa kifejtette: jogilag azonban semmi akadálya sincs annak, hogy az MNT kinevezze az új igazgatót.
A vita során több tanácstag jelezte, hogy túl későn kapták kézhez a jelöltnek a Magyar Szó Lapkiadó Kft.-vel kapcsolatos munka-, fejlesztési és programtervezetének javaslatát. A jelenlevők végezetül egyetértettek abban, hogy a lapkiadó vállalat új igazgatójának kinevezését a jövő hétre halasztják. Február 26-án (pénteken) Zentán ül össze legközelebb a Magyar Nemzeti Tanács, és ezúttal Simonyi Zoltán leendő igazgató személyesen is vázolhatja elképzeléseit a Magyar Szó Kft.-vel kapcsolatban.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..