home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Ülésezett Szabadka város képviselő-testülete
Kartali Róbert
2019.02.26.
LXXIV. évf. 8. szám
Ülésezett Szabadka város képviselő-testülete

51 napirendi pont szerepelt a szabadkai városi képviselő-testület kedden megtartott 21. ülésén. Elfogadták többek között azt az indokoltsági tanulmányt, amellyel ingyen földterületet adnának a németországi Boysen Abgassysteme vállalatnak a kisbajmoki ipari övezetben. Ezzel felépülhetne egy kipufogókat gyártó üzem 35 ezer négyzetméteren. A 65 millió euró értékű beruházással több mint 500 embernek teremtenének munkát. A tanácsnokok továbbá jóváhagyták a közvállalatok 2019. évi működési terveit, kinevezték a Kéményseprő Kommunális Közvállalat és a Szabadkai Gyermekszínház igazgatóját, valamint a Szabadkai Gyógyszertárak megbízott igazgatóját.

A tanácsnokok jóváhagyták azt az indokoltsági tanulmányt, amellyel a kisbajmoki ipari övezet területén levő építési telek a Boysen Abgassysteme Kft. cég tulajdonába kerülne. A beruházásról Szabadka város és a Friedrich Boysen GmbH & Co. KG cég tavaly írtak alá közös szándéknyilatkozatot. A dokumentumban pontosították, hogy a 65 millió euró értékű zöldmezős beruházás során felépítenének egy 35 ezer m2 alapterületű gyárat, melyben 507 munkavállalót foglalkoztatnának a használatbavételi engedélyek kiadásától számított öt éven belül. A beruházó a szabadkai befektetését saját, újonnan alapított leányvállalata, a Boysen Abgassysteme Kft. valósítaná meg. Erre a célra a város 10 hektáros telket jelölt ki a szabadkai vámszabad övezetben.

A beruházás kapcsán az ülésen Maglai Jenő, a Szabadka Polgári Mozgalom ellenzéki csoportjának vezetője elmondta, hogy reményei szerint a város most ad utoljára térítésmentesen földterületet külföldi befektetőnek. Szerinte ugyanis nem az a prioritás, hogy egyre több olyan befektető érkezzen a városba, akik kihasználják az olcsó munkaerőt. Hozzátette, hogy a városban egyre nehezebb munkavállalókat alkalmazni, így a most érkező vállalat is nehézkesen fog újabb 500 embert találni a meghirdetett állásokra. A városnak sokkal inkább arra kellene törekednie, hogy a már itt lévő vállalatokkal tárgyaljon a béremelésekről, annak érdekében, hogy a város polgárai a kivándorlás helyett az otthonmaradást válasszák a jövőben.

Bogdan Laban polgármester Maglai felszólalására reagálva elmondta, hogy a németországi székhelyű vállalat befektetése a legnagyobb értékű külföldi beruházás a város történelmében. A vállalat kipufogórendszereket gyárt a legnagyobb óriáscégeknek, mint amilyen például az Audi, a BMW és a Mercedes, továbbá ez lesz az ipari park legnagyobb gyárcsarnoka. Hozzátette, hogy a város vezetősége folyamatosan tárgyal befektetőkkel. A polgármester szerint ez az egyetlen járható út.

Az építési telek térítésmentes tulajdonba adásáról elfogadott határozatot továbbítják a szerb kormányhoz előzetes jóváhagyás céljából, majd a pozitív elbírálás után következhet a beruházásról szóló szerződés aláírása.

Az új vállalatban leginkább elektrotechnikusokat és mechanikusokat keresnek majd, de számos mérnök is munkába állhat. A Boysen cég pedig kész arra, hogy mintegy 20 százalékkal magasabb fizetéseket adjon a kisbajmoki ipari övezetben működő többi vállalathoz képest – fedte fel a vállalat képviselőivel folytatott tárgyalások részleteiről a polgármester, aki szerint a gyár kiépítése még az év közepén megkezdődik.

A városi képviselő-testület ülésén a tanácsnokok kisebb–nagyobb viták mellett elfogadták a közvállalatok 2019. évi működési terveit, majd megszavazták a Súlyos Beteg Gyermekek és Fiatalok Gyógykezelését Segítő Alapítvány, a dr. Rehák László Alap, a Danilo Kiš Ifjúsági Kulturális Alapítvány és az Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány 2018. évi működési tervének megvalósításáról szóló beszámolót és elfogadták az idei működési programjaikat.

Maglai, a Szabadka Polgári Mozgalom tanácsnoki csoportjának vezetője szerint a Danilo Kiš Ifjúsági Kulturális Alapítvány és az Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány politikai okok miatt teljesen le lettek építve. Szerinte előbbit a Szerb Haladó Párt tette tönkre alkalmatlansága miatt, utóbbit pedig a Vajdasági Magyar Szövetség építette le. Erre reagálva Nágel János, a Vajdasági Magyar Szövetség frakcióvezetője Maglait az előző mandátumokban tanácsnoki szerepet betöltő Almási Szilárdhoz és László Gyulához hasonlította, akik magatartásuk miatt eltűntek a politika süllyesztőjében.

Az ülésen továbbá határozat született a szabadkai Kéményseprő Kommunális Közvállalat igazgatójának kinevezéséről, a tisztségre Predrag Mastilović okleveles közgazdászt választották négy éves mandátumra. A Szabadkai Gyermekszínház igazgatójának kinevezéséről is döntöttek, Árokszállási Stamenković Márta okleveles színésznő harmadszor is megbízást kapott négy éves időszakra az intézmény vezetésére. Kalmár Zsuzsanna, a Szabadka Polgári Mozgalom tanácsnoka elmondta, hogy a gyermekszínházban alkalmazott színészeket tömörítő két szakszervezet már két évvel ezelőtt követelte az újra kinevezett igazgatónő lemondását. Szerinte az akkori problémák már a színház létezését és működését is veszélyeztették, újbóli kinevezésével pedig semmibe veszik az intézmény színészeit. A kinevezésről szóló határozatot szavazattöbbséggel elfogadták, a tisztségre a másik két pályázó Molnár Róbert és Gál Elvira volt. Az ülésen döntés született a Szabadkai Gyógyszertárak új megbízott igazgatójának kinevezéséről is, erre a tisztségre Jasmina Vukša kapott hat havi megbízást.

Az ülésen határozat született a Szabadkai Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál Tanácsa tagjainak kinevezéséről is. A kilenctagú tanácsban szerepet kapott prof. dr. Zoran Đerić egyetemi tanár, Dušan Pop Đurđev költő, Branko Stevanović költő, prof. dr. Marijana Prpa Fink egyetemi tanár, Vladimir Lazić rendező, Miroslava Babić, a szabadkai városi tanács művelődéssel megbízott tagja, Árokszállási Stamenković Márta okleveles színész, Kálló Béla színész-rendező, továbbá egy hely jár a főtámogatónak, illetve a fő partner képviselőjének. A megnevezett személyek négy éves megbízatásra lettek kinevezve, kivéve a főtámogató, illetve fő partner képviselője, akinek a megbízása a főtámogatóval, vagy fő partnerrel aláírt szerződés lejártáig tart.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..