home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Újvidék városvezetőségével szemben is érvényesíti jogait az MNT
Gyurkovics Virág
2012.10.24.
LXVII. évf. 43. szám

Újvidék város képviselő-testülete törtvényt sértett — Az új tanévben több mint 800 magyar fiatal részesül a Magyar Nemzeti Tanács felsőoktatási ösztöndíjában

Újvidék város képviselő-testülete törtvényt sértett, amikor figyelmen kívül hagyta a Magyar Nemzeti Tanácsnak (MNT) azt a jogát, hogy előzetesen véleményezze az oktatási és művelődési intézményekben történő felmentéseket és kinevezéseket. Az MNT jogi lépéseket tesz hatáskörének érvényesítése érdekében — jelentett ki dr. Korhecz Tamás, az MNT elnöke az október 17-ei sajtótájékoztatón.
Mint ismeretes: hatalomváltás volt Újvidéken. A májusi helyhatósági választásokat követően a Demokrata Párt vezette koalíció alakított városi kormányt és ismét Igor Pavličić lett a polgármester. Az ősz elején azonban a haladók — a szocialistákkal karöltve — új hatalmi többséget hoztak létre a városi parlamentben és minden szinten átvették a hatalmat. Az új összetételű újvidéki városi képviselő-testület aztán összesen 14 olyan kulturális és oktatási intézményben tett intézkedéseket az MNT megkérdezése nélkül, amelyek kiemelten fontosak a magyar kultúra vonatkozásában. Az iskolaszékekben történt leváltások és kinevezések 6 általános iskolát és 5 középiskolát érintenek — köztük az MNT által kiemelt jelentőségűnek nyilvánított intézményt, a Svetozar Marković Gimnáziumot is. A 11 oktatási intézményen kívül 3 művelődési intézményben is elfogadhatatlan dolog történt: a Történelmi Levéltárban, az Újvidéki Színházban és a Városi Múzeumban.
A felmentések és kinevezések kapcsán a nemzeti tanácsokról, a művelődésről és oktatásról szóló törvények egyaránt úgy rendelkeznek, hogy az MNT-nek előzetes véleményezési joga van az összes felmentéssel és kinevezéssel kapcsolatban, a kiemelt intézmények esetében pedig javaslattételi jog is megilleti. Újvidék város képviselő-testülete tehát törvényt sértett, és ez semmissé teszi a kinevezéseket.
A bírósági jogorvoslat elkerülése érdekében dr. Korhecz felajánlotta Újvidék város képviselő-testületének a peren kívüli megegyezést, vagyis hogy hívják össze a képviselő-testület ülését és kérjék ki az MNT véleményét. Amennyiben erre gyors és hatékony válasz érkezik, elkerülhető a per.
Dr. Korhecz emlékeztetett: az MNT hasonlóképpen járt el, amikor Zenta város képviselő-testülete hozott ehhez hasonló döntéseket, így a per kimenetele Újvidék esetében sem kétséges, hiszen Zenta esetében az összes pert megnyerték, és a tényállás azonos.
Az MNT elnöke a sajtótájékoztatón az ösztöndíjpályázatok eredményeiről is beszámolt. Az első éves egyetemisták számára előbb 400, majd további 20 helyre hirdettek pályázatot. Több mint 620 jelentkezés érkezett ezekre a pályázatokra. A döntések alapján 421 elsőéves egyetemi hallgató részesül az MNT felsőoktatási ösztöndíjában, aminek már a folyósítása is megkezdődött. A demonstrátorok vonatkozásában október 15-én zárult a pályázat. A meghirdetett 85 helyre 293-an pályáztak, ami csaknem négyszeres túljelentkezés. A tavalyi elsőévesek közül több mint 350-en folytatják tanulmányikat, ami automatikusan biztosítja az ösztöndíj további juttatását. Az MNT tehát összesen több mint 800 egyetemi és főiskolai hallgatót támogat a 2012/13-as tanévben, melyre egymillió euró körüli összeget különítettek el.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..