home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Újvidék amerikai sarka
Pásztor-Kicsi Gergely
2018.09.07.
LXXIII. évf. 35. szám
Újvidék amerikai sarka

Aki járt már Újvidéken a zsinagóga mögötti kis utcákban, az már valószínűleg látta az American Cornert, vagyis az Amerikai Sarkot is.

Színes, igényes falfestményekkel borított külsejével nem is igazán igyekszik elbújni. Hogy mi is pontosan az American Corner, azt nehéz lenne meghatározni, de leginkább az amerikai könyvtár és a közösségi tér kettősével lehet leírni. Ez a meghatározás sem jó azonban, mert semmit sem mond arról, milyen barátságos és izgalmas légkör uralkodik benne.

Amint az ember benyit a kicsi, de derűs helyiségbe, egyszerre ezernyi benyomás éri. A kirakatban egy bicikli áll (erről majd később), a falakon jazz-zenészek portréi. A polcokon amerikai regények, történelemkönyvek, életrajzok sorakoznak, és — számunkra talán meglepő módon — filmeket is találunk, mégpedig nem is kis számban. Még egy-két társasjátékot is észrevehetünk, és rengeteg ismerős nevű magazint, folyóiratot. A többi közt a New Yorker, a National Geographic, a Scientific American, a Readers Digest, az Economist vagy épp a New York Times számaiban is elmerülhetünk.

A könyvtár kínálatát évente frissítik, vagyis azokat a köteteket, dvd-ket, amelyeket az utóbbi egy évben senki sem kölcsönzött ki, leveszik a polcról, és a Knjigom do osmeha nevű akció keretében eladományozzák. Ez látszik is az állományon, nemigen van itt olyan könyv, amelyről elsőre az jutna eszünkbe, hogy unalmas lehet. Ez annál inkább lenyűgöző, hogy most, a nyár folyamán a könyvtár állományának legnépszerűbb kötetei a strandon vannak, a Kreatív Könyvtár (Kreativna Biblioteka) akció keretében.

— Egyszerűbb lett volna a nyár folyamán zárva maradnunk, de az önkéntesekkel ott akarunk lenni, ahol az újvidékiek vannak — mondja Milica Rašković, az Amerikai Sarok koordinátora. A strandra, mint mondja, a könyveken kívül társasjátékokat is vittek. Mindennap szerveznek valamilyen workshopot, de a hétvégék a legaktívabbak, a múlt héten például a rock and roll történetéről hallhattak a strandolók, és az előadás után egy elektromos gitárt is kipróbálhattak a gyerekek (merthogy a strandon a leginkább a gyerekek vevők az ilyesmire). De a sarok nem csak a gyerekeknek kínál programokat, minden korosztályt igyekszik megszólítani. Rengeteg fajta tevékenységet kínál: a könyvtár mellett angol nyelvű beszélgetőklubokat (Conversation club) szervez, nyelvvizsgára készít fel, informatikai termet kínál, az idősebbek alapszintű angolórákon vehetnek részt, és a korántsem kimerítő felsorolást fejezzük be azzal, hogy itt VHS-kazetták digitalizálását is vállalják. Mindezt csupán egy teljesen ingyenes betagosodás ellenében, melyhez csak az igazolványunkra és egy fotóra lesz szükségünk.

— Az újvidéki Amerikai Sarkot az Egyesült Államok Nagykövetsége és az Újvidéki Kulturális Központ (Kulturni Centar Novog Sada) pénzeli. Szerbiában összesen nyolc városban van ilyen könyvtár, a többi közt Belgrádban és Szabadkán is. A programjaink nagy részét önkéntesek bonyolítják le. Az önkénteskedés egyébként mélyen benne gyökerezik az amerikai kultúrában, odaát szinte az iskoláztatás részeként kezelik. Több mint ötven volontőrünk van, és a programkínálatunkra az emberek igényein kívül az is nagymértékben hat, hogy éppen kik önkénteskednek nálunk. Egyrészt igyekszünk segíteni nekik azzal, hogy pontosan megszabjuk a teendőiket, másrészt viszont arra is ügyelünk, hogy nekik is származzon valamilyen előnyük a nálunk végzett munkájukból. Egyévnyi önkénteskedés után például meg lehet kapni az Egyesült Államok szerbiai kulturális attaséjának ajánlólevelét — mondja a koordinátor.

A könyvtár egyik legnépszerűbb programját, a Conversation clubot is önkéntesek moderálják. Ez a program azért hasznos és népszerű, mert a szerbiaiak ugyan elég jól értenek angolul a filmeknek és sorozatoknak köszönhetően, beszélni azonban nincs igazán alkalmuk itthon, és ezért nehezen szólalnak meg, félnek a hibázástól. A beszélgetőklubokban (melyeket több korosztály részére is szerveznek) alkalmuk van számukra érdekes témákról társalogni angolul úgy, hogy ne javítgassák ki őket. Szintén népszerű a TOEFL-re (Test of English as a Foreign Language), a világ egyik legelismertebb nyelvvizsgájára való felkészítés. A TOEFL-teszten nem lehet megbukni, a vizsgázó nyelvtudását négy kategóriába lebontva mérik fel, és a nemzetközi egyetemek maguk szabják meg, hogy egy-egy kategóriában milyen szintű tudásra van szükség a beiratkozáshoz. A tesztnek van egy középiskolásokra szabott változata is, melynek SAT (Scholastic Assessment Test) a neve. Az Amerikai Sarok akkreditált TOEFL-tesztközpontként ingyenesen segít felkészülni, viszont maga a felmérő (mivel azt nem a sarok szervezi) 190 dollárba kerül. A tesztet az informatikai teremben lehet kitölteni, havonta legalább tízen élnek ezzel a lehetőséggel.

Ebben a helyiségben egyébként egy tucatnyi gép áll a tagok rendelkezésére, természetesen internet-hozzáféréssel, ingyenesen. Aleksandra Dragutinović, azaz Saška elmeséli, hogy a rengeteg jelentkező miatt nagyjából egyórányi géphasználatot szoktak engedélyezni, viszont sok egyetemista itt írja a szakdolgozatát, ezért rajtuk nem érvényesítik ezt a korlátozást. Az informatikai teremben találhatóak a VHS-digitalizálás kellékei is, melyekkel kapcsolatban azt mondják, minden könyvtárnak kötelessége volna az ingyenes digitalizálás. Az Egyesült Államokban ez nem is olyan szokatlan, mint nálunk.

A helyiség egyik hátsó ajtaja egy kis kertecskére nyílik. Saška megmutatja, hogy itt egy kisebb biciklimegőrző található. Ha valaki Újvidékre jön egy értékesebb kerékpárral, és félti a tolvajoktól, elhelyezheti ebben a kertben. Ekkor kezdem el azt érezni, hogy itt már nem is csak könyvtárról, kulturális központról van szó, hanem inkább közösségi térről. Ebben a sejtésemben pedig még jobban megerősödök, amikor Saška elmondja, hogy az Amerikai Sarok állatbarát, azaz házi kedvencekkel is be lehet jönni.

Rákérdezek a kirakatban álló biciklire, és megtudom, hogy ezzel a kétkerekűvel szállították a könyveket azoknak, akik valamilyen okból (testi fogyatékosság, terhesség, betegség stb. miatt) nem tudtak eljönni a könyvtárig. Még egy börtönbüntetését töltő személynek is vittek így olvasnivalót. Valamiért azonban sajnos nem sokan vették igénybe ezt a szolgáltatást, így a sarokban most azon gondolkoznak, hogy társulnak a többi újvidéki könyvtárral, így a könyvbicikli a jövőben az összes intézményből szállíthatna.

Azt is megtudom, hogy az Amerikai Sarok októberben egy nagyobb helyiségbe költözik, mely a Duna-parton, egészen pontosan a Kej Žrtava Racije 2. alatt található. Erre azért lesz szükség, mert a mostani helyszínt már kinőtte, sok program esetében túljelentkezés tapasztalható. Az új helyiségben az egyetemi hallgatók egy kicsit jobban fókuszba kerülnek majd, mint eddig, a többi közt tájékoztató programokat rendeznek majd az amerikai felsőoktatási lehetőségekről, a Work and Travelről és a vállalkozásról, illetve különféle tudományterületekről is tartanak majd előadásokat, workshopokat. A konkrét részletek idejében felkerülnek majd a www.americancorners.rs honlap újvidéki szekciójára, illetve a sarok Facebook- és Instagram-oldalára is.

Ahogy Saškával beszélgetünk, egyszer csak benyit egy ötvenes férfi. A külseje ápolatlan, hajléktalan lehet. A modora viszont meglep, mert se nem behízelgő, se nem siránkozó, hanem egyszerűen barátságos, csevegő. Mondja, hogy feltöltené a vizespalackját, és Saška régi ismerősként beszélget el vele. A férfi elújságolja, hogy a brazil napokon mi mindent látott, majd otthonosan elmegy a mosdóba. Saška elmondja, hogy a férfi nem hajléktalan, egy művelt, társasági ember, akivel rengeteg mindenről el lehet beszélgetni. Néhány éve, a felesége halála után, az életét az újvidéki galambok etetésének szentelte, és ennek a feladatnak tudományos módszerességgel állt neki. Utánaolvasott, mit szabad a galamboknak adni, mi tesz jót az egészségüknek, illetve mi ártalmas nekik, mert, mint mondja, ha a galambokat rossz táppal etetjük, akkor repülő patkányokká tesszük őket, mindenféle betegségek terjesztőivé. Saška meséli, hogy voltak tagok, akik panaszkodtak az öregre az ápolatlansága és a szaga miatt, de az Amerikai Sarok nem volt hajlandó kitiltani őt, mert ugyanúgy be van tagosodva, mint mindenki más. 

— Ide bárki bejöhet, mindenki előtt nyitva áll az ajtónk — nyomatékosítja Saška.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..