home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Újult erővel
Tomek Viktor
2010.09.29.
LXV. évf. 39. szám
Újult erővel

A torontálvásárhelyi református templomTorontálvásárhelyen, a valamikor szebb időket is megélt dél-bánáti településen tartották meg az idén a Gyöngyösbokréta-gálát. A helyi művelődési otthon nagyterme színültig megtelt nézőkkel. Horti László szerint, aki csaknem négy éve vezetője a József A...

A torontálvásárhelyi református templom

Torontálvásárhelyen, a valamikor szebb időket is megélt dél-bánáti településen tartották meg az idén a Gyöngyösbokréta-gálát. A helyi művelődési otthon nagyterme színültig megtelt nézőkkel. Horti László szerint, aki csaknem négy éve vezetője a József Attila Művelődési Otthonnak, a településen kevés a művelődési esemény. Most, hogy megújult a művelődési otthon, már nagyobb eseményeket is meg tudnak szervezni a faluban. Torontálvásárhely valamikor 20 évvel ezelőtt, a 90-es évek elején volt házigazdája a Durindónak és a Gyöngyösbokrétának.
,,Úgy érzem, hogy a falu jó házigazdája lenne a rendezvénynek, hiszem vannak embereink, olyanok, akik értenek a szervezéshez'' - mondja Horti László.
* Mikor készült el az új művelődési otthon?
- Augusztus 13-án volt két éve annak, hogy átvethettük a József Attila Művelődési Egyesület felújított épületét. Az objektum korábban annyira elhasználódott, hogy lehetetlenné vált benne a munka. Három évvel ezelőtt a Tartományi Nagyberuházási Alapnál pályáztunk, és nyertünk. 44 millió dinárból újították fel az épületet.
* S milyen gyakran telik meg ez a gyönyörű épület?
- Ha tőlünk függne, akkor minden héten rendeznénk valamilyen eseményt az otthonban, de hát sok múlik az anyagiakon. Sajnos, az egész országra az jellemző, hogy a kultúrára nagyon keveset fordítanak. Mi is csak morzsákat kapunk, de próbálkozunk. Havonta - ami édeskevés - egyszer azért történik valami. A nagyterem egyébként 330 férőhelyes, és a székeket úgy alakítottuk ki, hogy mozgatni lehessen őket, vagyis bálokat, lakodalmakat, kiállításokat, színházi előadásokat is lehessen tartani.
* Az egyesületben milyen szakcsoportok működnek?
- Az idén színjátszó csoportot indítottunk, előkészítettünk egy három felvonásos tragikomédiát, amivel sajnos az idén lekéstünk az amatőr színjátszók fesztiváljáról, de azt tervezzük, hogy jövőre - egy másik darabbal - indulunk a megmérettetésen. Ezzel a mostani előadással egyébként Székelykevén léptünk fel. Sajnos, néptánccsoportja a falunak már régóta nincs, mivel a feltételek sem voltak meg a munkájához, hiszen a művelődési otthon épülete nem volt alkalmas arra, hogy ott táncpróbákat tartsunk, előadásokat szervezzünk. Miután felújították az intézményt, lehetőség nyílt arra, hogy újra beindítsuk a néptáncoktatást Torontálvásárhelyen. Egyelőre tízen vannak, mindnyájan lányok, a Gyöngyösbokréta-gálán az első koreográfiájukat adták elő. Célunk az, hogy néhány fiúval bővítsük a csoportot. Emellett énekkar is működik az egyesületben.
* A fiatalok mennyire fogékonyak a folklór iránt?
- Az iskolában 500 diák tanul, vagyis vannak fiatalok, de nem igazán tudjuk őket bevonni a ,,munkába'. Noha kevés a művelődési esemény a faluban, a 330 férőhelyes művelődési otthon nagyterme egy-egy előadás alkalmával nem mindig telik meg nézőkkel. Nehezen tudjuk felkelteni a fiatalok érdeklődését. Egyébként legközelebb Nagybecskereken van magyar középiskola, az összeköttetés azonban nagyon gyatra, így az általános iskola elvégzése után többen szerb nyelven, Pancsován tanulnak tovább, néhányan pedig Nagybecskerekre, Kanizsára, Topolyára, Csókára utaznak, ahol magyar nyelven tanulhatnak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..