home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Újra magyar filmért izgulhatunk
Brasnyó Zoltán
2018.02.07.
LXXIII. évf. 5. szám
Újra magyar filmért izgulhatunk

Enyedi Ildikó drámája, a Testről és lélekről is ott van a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díj esélyesei közt.

Így hát mi, magyarok az idén újra izgulhatunk. Az sem mellékes, hogy igen érdekesnek ígérkezik a teljes idei mezőny. A legtöbb jelölést A víz érintése című „szerelmes szörnyfilm” (na jó, fantasy) kapta.

Január 23-án, helyi idő szerint reggel fél 6-kor Los Angelesben bejelentették a 90. Oscar-gála idei jelöltjeit. Megint nagyot alkotott a magyar film, a dicső menetelésnek, úgy látszik, nincs vége, hiszen Nemes Jeles László Saul fia című holokauszttörténete két éve, Deák Kristóf Mindenkije pedig tavaly zsebelt be egy aranyszobrocskát. Enyedi Ildikó több díjat is kiérdemelt már a Testről és lélekről című alkotásával, tavaly például Arany Medvét kapott a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon. A film női főszereplőjének, Borbély Alexandrának egy jelentős európai díjat, az Európai Filmakadémia elismerését ítélték oda decemberben. Ezzel pedig nincs vége: a Testről és lélekről operatőre, Herbai Máté novemberben a bydgoszczi Camerimage nemzetközi filmoperatőr-fesztiválon fődíjban részesült.

A Golden Globe-díjat előzőleg megszerző Sötétben című mozit az idén nem is jelölték Oscarra — ez lehetett volna Enyedi filmjének nagy ellenfele. Így viszont a cannes-i sikertörténet, A négyzet lehet a legnagyobb kihívó.

A Testről és lélekről egyébként cseppet sem könnyű „olvasmány”. Endre egy vágóhíd hallgatag, visszafogott gazdasági igazgatója. Lebénult bal kezén lassan sikerül átlendülnie. Mária autisztikus viselkedésű minőségellenőr ugyanitt. Közös álmot látnak mindketten: havas táj, egymáshoz óvatosan közeledő szarvaspár. Az álomban már megélt szerelmet szeretnék beteljesíteni a való életben is, ebben pedig egy pszichológus lehet a segítségükre. Nehéz megjósolni, hogy a zsűri mennyire fogja majd szeretni, reméljük, éppen annyira betalál, mint Magyarországon vagy az európai kritikusoknál. Magyarországon egyébként már túl van a 100 000-es nézettségen is, ami nem kevés.

De lássuk a további jelöléseket. A legfőbb kategóriákban nincsenek akkora meglepetések, talán csak a Tűnj el! című thriller, melyről őszintén szólva egyáltalán nem értem, mit keres a listán. Március 4-én, az Oscar-gálán ott lesz a Szólíts a neveden című mozi is, mely egy meleg kapcsolatról szól, és Magyarországon eddig csupán a miskolci CineFesten mutatták be. Január végén azonban végre a mozik is műsorra tűzik.

Mint minden évben, ezúttal is a legjobb film kategóriát övezi a legnagyobb érdeklődés. Szerepel benne A legsötétebb óra, melyben Gary Oldman zseniálisan alakítja Sir Winston Churchillt, illetve Christopher Nolan szintén a második világháború egyik kulcsmomentumát feldolgozó vizuális remekműve, a Dunkirk is. A Három óriásplakát Ebbin határában szintén nagy esélyes, illetve A Pentagon titkai és A víz érintése ugyancsak remek alkotások. Ez utóbbi Guillermo del Toro új filmje, mely egy izgalmas időszakban, a ’60-as évek hidegháborús Amerikájában játszódik. Valójában egy tündérmese, mely egy titkos intézetben dolgozó, magányos takarítónő és egy különös, kétéltű lény furcsa szerelmét mutatja be. Magyarországon február 22-étől vetítik, így néhány hetet még várnunk kell rá. Ez utóbbi alkotás a bennfentesek szerint igencsak esélyes. A szakértők ezenkívül abban is egyetértenek, hogy ha Gary Oldman nem kapja meg a legjobb férfi főszereplőnek járó aranyszobrocskát A legsötétebb óráért, akkor valami nagyon megváltozott a filmakadémia háza táján.

Nekünk, magyaroknak pedig az idén is van kire büszkének lennünk, és újra izgalommal várhatjuk a gálát. Enyedi Ildikónak minden esélye megvan rá, hogy filmes munkásságára feltegye a hollywoodi koronát.


A nyitóképen: Enyedi Ildikó (Hvg.hu)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..