home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Újra látogathatóvá válik Csehország legferdébb tornya
MTI
2016.01.06.
LXXI. évf. 1. szám
Újra látogathatóvá válik Csehország legferdébb tornya

Több mint hét évtized után újra látogathatóvá válik az észak-csehországi Ústí nad Labem főterén a helyi római katolikus főtemplom „ferde tornya”. A második világháború végén elpusztult toronyba vezető külső lépcsőzetet egy helyi alapítvány rövidesen felújítja.

„Az egyháznak jelenleg nincs pénze a templomtorony lépcsőzetének felújítására, hasonló a helyzet a városi önkormányzattal is, így mi — a Városi Közösségi Alapítvány — fogtunk neki a munkának” — mondta az alapítványt képviselő Katerina Valesová újságíróknak.

A Szűz Mária Mennybemenetele nevet viselő római katolikus templom alapjait a 14. században rakták le. Jelenlegi neogótikus alakját a 19. század második felében nyerte el.

A második világháború végén az akkoriban többnyire szudétanémetek lakta fontos iparvárost a szövetséges légierő többször bombázta, s az egyik bomba egyebek között a főtéri templom külső toronylépcsőzetét is lerombolta. A 65 méter magas torony teteje ennek következtében két méterre kibillent eredeti helyzetéből.


commons.wikimedia.org

A templomot a múlt század ötvenes éveiben ugyan helyreállították, de a külső lépcsőzetet már nem, minek következtében a korábban a szép kilátás miatt közkedvelt tornyot nem lehet látogatni.

„Szakértőkkel felmérettük a torony helyzetét, és ezen adatok alapján terv készül egy új lépcsőzet megépítésére. A javaslatot az egyházzal is egyeztetni fogjuk” — fejtette ki a projektmenedzser, aki rámutatott, hogy a templomtorony a legferdébb Csehországban, és a negyedik legferdébb Európában.

A szakértői munkákért az alapítvány 220 ezer koronát (2,5 millió forint) fizetett ki. „A lépcsőfelújítás teljes költsége mintegy 3,5 millió korona (40 millió forint). Az összeget úgy szeretnénk megszerezni, hogy jelképesen eladjuk az egyes lépcsőfokokat. Egy-egy lépcső ára 25 ezer korona (290 ezer forint) lesz, s meg lesz jelölve az adományozó nevével” — mutatott rá Katerina Valesová.

Az elképzelés az, hogy a lépcsőket tölgyfából készítenék, és az egész konstrukció speciális fadeszkákkal lenne lefedve úgy, hogy a látogató bármikor kilásson a környékre — közölte David Kubík építész.

A több mint százezer lakosú Ústí nad Labem az észak-csehországi régió központja. A helyi civilek kezdeményezését a városi önkormányzat és az egyház is támogatásáról biztosította.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..