home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Újra kormányon a nacionalista baloldal
Talpai Lóránt
2012.03.21.
LXVII. évf. 12. szám
Újra kormányon a nacionalista baloldal

-A felvidéken élő magyarsSzalai Attila karikatúrájaágnak a közelmúltban volt a legnagyobb esélye arra, hogy megközelítse a nyugat-európai életszínvonalat, vagyis hogy az összes határon túli magyar közösség közül elsőként érezhesse magát európainak. A feltételek ehhez mindenképpen adottak vol...

-

A felvidéken élő magyarsSzalai Attila karikatúrájaágnak a közelmúltban volt a legnagyobb esélye arra, hogy megközelítse a nyugat-európai életszínvonalat, vagyis hogy az összes határon túli magyar közösség közül elsőként érezhesse magát európainak. A feltételek ehhez mindenképpen adottak voltak, Szlovákia viszonylag gyorsan bekerült az Európai Unióba, és részben az euró bevezetésének köszönhetően jelentős gazdasági fellendülést ért el az ország. Egyébként is: az Ausztriához vagy Németországhoz legközelebb eső, határon túli magyar területről van szó, a geopolitikai adottságok pedig nagyon fontosak egy ország életszínvonalát befolyásoló tényezők tekintetében. Egyszerűsítve: minden adva van arra, hogy a gazdaság prosperáljon, az ott élő lakosság pedig jól éljen. Igen ám, csakhogy a politika ilyenkor szokta áthúzni a racionális számításokat és irracionálissá változtatni a helyzetet. A szlovák politikának ugyanis sikerült az utóbbi években szinte pokollá változtatni -- vagy legalábbis komolyan megkeseríteni -- az országban élő kisebbségek, főként a magyarok helyzetét. A Milošević-korszakot vagy éppen Románia legsötétebb korszakait idéző dekrétumokat legalizálták az utóbbi időszakban, másodrendűvé tették és kitaszították a kettős állampolgárokat. Ráadásul a gazdasági recesszióba süllyedt országban pedig a politikai pártok többsége rendkívül komoly korrupciós ügyekbe keveredett. Mindennek következménye az lett, hogy a mostani jobbközép és liberális pártokból álló kormánykoalíció darabokra hullott -- és súlyos vereséget szenvedett az előrehozott választásokon. Az ország irányítása pedig a Robert Fico vezette Smer politikai pártalakulat kezébe került, amely eddig is főszerepet vállalt a magyar kisebbség életének megnehezítésében.
Lesújtó választási eredmények a felvidéki magyarság szempontjából
Lehető legrosszabb hír a felvidéki magyarság szempontjából a 44,85%-ot kitevő Smer győzelme, illetve az, hogy az Magyar Koalíció Párja nem került be a parlamentbe, és ezáltal mintegy 4,43% szavazat veszett kárba. A teljes választási eredmény kapcsán viszont érdemes még elmondani, hogy a Híd párt bekerült a parlamentbe, s ezáltal kilenc magyar képviselő is. A szavazatok összesítése alapján egyébként az újonnan felálló szlovák parlamentbe hat párt jutott be. A Smer-SD után a legjobb eredményt a szavazatok 8,76 százalékát megszerző Ján Fígel vezette, jobboldali konzervatív Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) érte el. A KDH a 16 mandátummal járó eredménnyel átvette a vezető jobboldali párt szerepét a szlovákiai politikai palettán. A harmadik helyen az előző választásokon a liberális Szabadság és Szolidaritás (SAS) listáján a törvényhozásba bejutott, Igor Matovič vezette Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) Pártja végzett a voksok 8,46 százalékával, ez számukra 16 képviselői széket jelent. 5,79 százalékot szerezve beküzdötte még magát a parlamentbe az utóbbi hetekben többször is a bejutási küszöb alatt mért Szlovák Kereszténydemokrata Unió -- Demokrata Párt (SDKÚ-DS). A kétszeres exminiszterelnök Mikulás Dzurinda pártja jobb időket is megélt már, hiszen eddig rendszerint kétszámjegyű eredményeket ért el, ám a főként az ő kormányát érintő korrupciós és lehallgatási, Gorilla-botrány miatt sokan még így is jó eredménynek tartják, hogy most sikerült 11 parlamenti széket szereznie. A választói szavazatok 5,56 százalékát -- és ezzel 10 mandátumot szerezve -- bejutott a törvényhozásba a 2010-es választásokon szintén nagyobb sikert arató, liberális Szabadság és Szolidaritás (SAS) párt Richard Sulíkkal az élén.
Külföldi lapok a szlovák választásokról
A Die Welt című német konzervatív lap azt emelte ki, hogy a baloldali populista politikus győzelmével a rendszerváltás óta először szerzett abszolút többséget egy párt Szlovákiában. Fico második kormányzati periódusa ,,problematikus'' lehet a feszült szlovák--magyar viszony szempontjából. A rég-új szociáldemokrata miniszterelnök egykoron az ugyancsak szociáldemokrata magyar kollégájával, Gyurcsány Ferenccel sem találta meg a közös hangot, a nemzeti konzervatív Orbán Viktor pedig abszolút vörös posztó a számára. Fico nagymagyar álmok dédelgetésével gyanúsítja Orbánt -- írta a lap. A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint a Smer választási győzelme talán nem vezet oda, hogy ismét súlyosan megterhelje a szlovák--magyar viszonyt, mert ez most nem érdeke Ficónak. A berlini Tageszeitung szerint veszélyes, hogy Fico ilyen nagy többséggel győzött. ,,Ezzel Magyarország után Szlovákia a második olyan közép-európai ország, ahol erős egypárti kormány van hűatalmon. Fejlett polgári társadalom és hatékony demokratikus ellenzék híján a szlovák demokráciának nehéz lesz állnia a sarat'' -- írta a baloldali újság. A Gazeta Wyborcza című lengyel baloldali liberális napilap Robert Fico győzelmét Orbán Viktoréhoz hasonlítja.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..