home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Újra együtt
Tomek Viktor
2009.05.13.
LXIV. évf. 19. szám
Újra együtt

A díjazottakÁprilis 26-án ért véget Óbecsén a 42. alkalommal megrendezett Középiskolások Művészeti Vetélkedője. A rendezvény a fennállásának négy évtizede alatt a fiatalok egyik legtömegesebb és legszínvonalasabb szellemi vetélkedőjének a színhelyévé nőtte ki magát. A KMV sok mai értelmiség...

A díjazottak

Április 26-án ért véget Óbecsén a 42. alkalommal megrendezett Középiskolások Művészeti Vetélkedője. A rendezvény a fennállásának négy évtizede alatt a fiatalok egyik legtömegesebb és legszínvonalasabb szellemi vetélkedőjének a színhelyévé nőtte ki magát. A KMV sok mai értelmiségi, alkotó, művészember számára az első lehetőségét teremtette meg az önkifejezésnek, a bemutatkozásnak. A vetélkedő iránti tömeges érdeklődés arról tanúskodik, hogy fiataljainkban, középiskolásainkban is él még az a szellem, amely több évtizeddel ezelőtt a rendezvény megálmodóit is fűtötte.
Április 24-én a döntő ünnepélyes megnyitóján Knézi Péter, óbecse polgármestere üdvözölte a vetélkedőn részt vevő diákokat.
- Újra tavasz van, és újra együtt vagyunk. Itt mindenki győztes, hiszen a hit, a szív és az a tudat, amely arra ösztökélt benneteket, hogy újra itt legyetek, az maga a győzelem. Ez a verseny túlmutat vetélkedőjellegén, hisz kisebbségi létünknek egyik alappillére a KMV. Fontos az, hogy mi felnőttek megértsük, és értékelni tudjuk azt az akaratot, ami megvan bennetek'' - fogalmazott Knézi Péter. A hétvégén megrendezett döntőn a diákok több műfajban mérhették össze tudásukat. Pénteken tartották a beszédművészeti és az énekelt versek vetélkedőjét. Az előadásokat Krizsán Szilvia színművész, Horváth Futó Hargita egyetemi tanársegéd, Vukoszávljev Iván színművész, Blazsanik Dénes dzsesszzongora-tanár és Kaszás Éva gordonkaművész összetételű zsűri értékelte. Szombaton az irodalmi vetélkedővel folytatódott a KMV. Háromtagú zsűri (dr. Csányi Erzsébet egyetemi tanár, Sándor Zoltán újságíró, Samu Mihály János egyetemi tanársegéd)
értékelték az előadásokat.
A vasárnap megtartott gálaműsoron a legjobbak átvehették a nekik járó elismeréseket. Az ünnepélyes megnyitón Siflis Zoltán filmrendező, az MNT Intézőbizottságának kulturális kérdésekkel megbízott tagja mondott köszöntőt.
- Olyan társadalomban élünk, ahol a művészetek terén jeleskedőket kevésbé veszik komolyan, de tudjuk, hogy ez az állapot átmeneti, és előbb-utóbb kiderül, hogy csak a szellem, a kreativitás által létrehozott gondolat, a belőle létrejött értékek vihetik tovább a társadalmat. Úgy gondolom, hogy a több mint négy évtizedes KMV mára művészeti szentéllyé vált - mondta Siflis Zoltán. Szilágyi Miklós, a Középiskolások Művészeti Vetélkedője szervezőbizottságának elnöke ünnepi beszédében megköszönte az együttműködést mindazoknak, akik segítették a vetélkedő sikeres lebonyolítását, aztán a rendezvény sokszínűségét méltatta. A gálaműsor sztárvendége Krizsán Szilvia, az Újvidéki Színház színművésze volt.
Lapunknak Szilágyi Miklós elnök elmondta, hogy az idei KMV-n minden eddigi rekord megdőlt: például több mint 40 pályamű érkezett a műfordítói pályázatra, valamint 17 néprajzi alkotás közül kellett a legjobbakat kiválasztani, de a legtöbb kategóriában tömeges volt a részvétel. A pályázó fiatalok igényeinek megfelelően jövőre újabb kategóriával bővül a vetélkedő. A 13. KMV-n mesemondással is lehet majd pályázni.
- Az idén 430 középiskolás vett részt a vetélkedőn. Azt gondolom, hogy ez önmagáért beszél - vélte Szilágyi, majd ismertette: a rendezvénynek immár internetes portálja is van, melyről minden friss információt letölthetnek az érdeklődők.
A Hét Nap különdíját Illés Eszter, a zentai gimnázium diákja érdemelte ki.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..