home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Újoncként a negyedik helyen
Tóth Tibor
2018.01.25.
LXXIII. évf. 3. szám
Újoncként a negyedik helyen

A topolyai TSC felnőttcsapata újoncként a negyedik helyen zárta az I. liga őszi idényét.


Palágyi Szabolcs (Vanyúr Ákos felvétele)

Az első csapaton kívül több utánpótlás korosztályú együttese van a klubnak, melyek szintén kiválóan teljesítettek saját bajnokságukban. Nagy ütemben folyik a topolyai labdarúgó-akadémia építése, mely intézmény szeptemberben nyitja meg kapuit a fiatalok előtt. Palágyi Szabolccsal, a TSC Labdarúgóklub igazgatójával visszatekintettünk az őszi idényre, vázoltuk a tavaszi idényre vonatkozó terveket, valamint szót ejtettünk az épülőfélben levő labdarúgó-akadémiáról is.

— Újoncként elégedettek vagyunk a negyedik hellyel és a 24 ponttal — kezdte a beszélgetést Palágyi. — Ebben az osztályban a csapatok megközelítőleg hasonló játékerőt képviselnek, és szinte végig kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtottak. Az első hét fordulóban egy jól összerakott kezdőcsapatot küldtünk pályára, ekkor jól is játszottunk. Majd néhány játékosunk megsérült, mások a lapok miatt kényszerültek kihagyni néhány meccset, ami az eredményen is meglátszott. Hiányosságként a kreativitást és a játékszervezést említeném. Több mérkőzésünket rövid ellentámadásokból nyertük meg, amikor az ellenfelet már saját térfelén támadtuk le, és a szerzett labdákból lőttük a gólokat. Szükségünk van egy karmesterre, akinél mindig biztonságban lesz a labda, és tudja, mikor kell változtatni a mérkőzés iramán. Több mérkőzést gól nélküli döntetlennel zártunk. Ezeket a találkozókat megnyerhettük volna, ha a támadóink határozottabbak lettek volna a kapu előtt. Egy jó csatár sokat segítene rajtunk, viszont igazi befejező csatárt nemcsak a szerb, hanem a magyar labdarúgásban is nehéz találni. Voltak olyan mérkőzéseink, amikor úgy gondoltam, hogy az első két csapat között lenne a helyünk, de a teljes őszi idényt tekintve mégis inkább a negyedik hely a reális. A bajnokság végén a cél a harmadik—ötödik hely egyikének megszerzése, ami újoncként elfogadható eredmény lenne.

A TSC január 15-én kezdte meg az előkészületeket a bajnokság tavaszi folytatására. Február 11-éig az együttes Topolyán és környékén készül, majd a törökországi edzőtábor szerepel a programban. A hazatérés után sor kerül a főpróbára, a bajnokság tavaszi része pedig a Jagodina elleni mérkőzéssel indul a topolyai városi stadionban.

Utánpótlás szinten az U19-es, az U17-es és az U15-ös csapat a legmagasabb vajdasági osztályban szerepel.

— Serdülőink a két elhalasztott mérkőzéstől függetlenül első helyen végeztek az őszi idényben, és bekerültek a rájátszásba, ahol a szerbiai első osztályba való jutásért küzdhetnek. A pionírok nem kerülhetnek be a rájátszásba, az ifiknek viszont még minden lehetőségük megvan erre. Minden korosztályban találtunk olyan játékosokat, akik már érettek arra, hogy nagyobb osztályban játszhassanak, és a felnőttcsapatunkban is számíthassunk rájuk. Több ifjúsági korú játékost a szabadkai körzeti ligás Bajsába vezényelünk át, ami fejlődésük szempontjából jót tesz nekik. A fiatalabb pionírjaink a Foci 9, a még fiatalabbak pedig a Foci 7 elnevezésű ligákban játszanak, emellett dolgozunk 2010/2011-ben és 2013/2014-ben született gyerekekkel is — emelte ki Palágyi.


A TSC újoncként a negyedik helyen zárta az I. liga őszi idényét (Vanyúr Ákos felvétele)

A Bajsa felnőttcsapata a második helyen fejezte be az őszt a Szabadkai Körzeti Ligában. A tizenhat csapat közül a bajnok egyenesen felkerül a Bácskai Ligába, a második és a harmadik helyezett pedig selejtezőt játszik a feljutásért a Zombori Körzeti Liga ezüst- és bronzérmesével. A csapat célja a feljutás.

— Topolyáról néhány fiatal játékos a tavasszal Bajsán szerepel, ami az elmúlt idényben is jó döntésnek bizonyult, hiszen a 2017-ben Bajsára került topolyai fiatalok oszlopos tagjaivá váltak az ottani felnőttcsapatnak. A fiatal és a tapasztalt játékosok ötvözete eddig is eredményre vezetett, és bízom benne, hogy a közös munka a tavasszal gyümölcsözik igazán. A cél tehát az első hely megszerzése. A felnőtteken kívül serdülőcsapata is van Bajsának, valamint még egy pionír- és egy Foci 7-ben szereplő topolyai együttes is a közeli faluban edz, illetve játssza a mérkőzéseit.
 


Hamarosan elkészül a labdarúgó-akadémia

Topolyán folyamatban van a labdarúgó-akadémia építése, mely létesítmény jelentős változást hoz majd nemcsak Topolya, hanem az egész régió labdarúgásának életébe.

— Az akadémiához tartozik egy épület, mely ötven fiatalnak nyújt bentlakási lehetőséget, valamint négy pálya, melyek közül három műfüves, kettő nagy méretű, egy pedig 70 x 40 méteres és fedett. Az építkezés kiváló ütemben halad, az objektum hamarosan tető alá kerül, majd elkezdjük a belső munkálatokat. A fiatalok körében már most megnőtt az érdeklődés a labdarúgás iránt, az épület és a pályák elkészültével pedig valószínűleg még nagyobb lesz. Az első helyen a tömegesítés szerepel, melynek eredményeként nemcsak a TSC-nek, hanem a környező falvaknak is játékosokat adhatunk, a régió labdarúgását magasabb szintre emelhetjük, és az is fontos, hogy akadémiánkról olyan játékosok is kikerüljenek, akik magasabb osztályban, neves klubokban is megállják a helyüket. Tizennégy alközpontot határoztunk meg Vajdaság-szerte, ezekbe előbb tömegesítenénk, majd fiatal tehetségeket nevelnénk. Alközpontjainkban, melyek az akadémia szerves részei, ugyanolyan a képzés, így a Topolyára kerülő tehetségek is gyorsabban beilleszkednek a csapatba, hiszen mindenhol ugyanazokat az alapokat kapják. A szerbiai labdarúgásból sajnos hiányzik a közös program, illetve alap, hiszen általában mindenki a saját szája íze szerint dolgozik. Ennek az összesített, egységes programnak köszönhetően gyorsan utolérhetjük a többi labdarúgóközpontot, és egyenlő versenytársai lehetünk. A jelenlegi stadionunk helyén 3500 férőhelyes központi pálya épül. Az objektum a mindennapi élet részévé válik majd. A mérkőzéseken kívül a stadionban különféle tartalmak jelennek meg: játszóház, fitnesz- és konditermek kapnak helyet, továbbá a TSC asztaliteniszezői is itt fognak edzeni, mérkőzéseket játszani. A stadion és az ugyancsak megvalósuló topolyai fedett fürdő között lesz egy kapcsolat, az emberek egyik objektumból átmehetnek a másikba, így használhatják a fürdőt és a stadion nyújtotta lehetőségeket is. Bárhol járok, mindenki várja az akadémia és a stadion felépítését. Ezek fontos részei lesznek Topolyának. Alközpontjainkkal egy nagy családot alkotunk, melyben mindenki megtalálja a helyét. Az utóbbi tíz-tizenöt évben sok településen nem úgy foglalkoztak az utánpótlással, ahogy kellett volna. Szeretnénk, ha közösen visszatalálnánk a helyes útra — mondta Palágyi Szabolcs, a TSC Labdarúgóklub igazgatója.

A topolyai labdarúgó-akadémiát augusztusban, egy nemzetközi torna keretében nyitják meg, szeptemberben pedig az első ifjú focisták be is költözhetnek a létesítménybe.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..