home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Újabb sikeres idény a Tiszavirág mögött
Tóth Tibor
2017.10.23.
LXXII. évf. 42. szám
Újabb sikeres idény a Tiszavirág mögött

Barta Éva korosztályában a 10. a világon

A zentai Tiszavirág Kajakklub sikertörténete 2017-ben tovább folytatódott, hiszen a sárga-kékbe öltözött versenyzők az országos bajnokságon huszonhat, a tartományi bajnokságon pedig huszonhét érmet nyertek, emellett pedig három nagy világversenyen is képviselték a szerbiai, illetve a zentai színeket.

Az idényt, a korábbi évekhez hasonlóan, a csapat tagjai kéthetes trebinjei edzőtáborral kezdték, ahol kiváló időjárási körülmények között folyt a munka. A bosznia-hercegovinai városban töltött tizennégy nap után itthon, a Tiszán folytatták a felkészülést, majd a válogatóverseny előtt két héttel a szegedi Maty-érre tették át székhelyüket, ahol leginkább a formaidőzítésre helyezték a hangsúlyt. Az első éles bevetésre az áprilisi válogatóversenyen került sor, melyen az országos válogatottba való bekerülés volt a tét.

— Az országos bajnokságon a legtöbb érmet a felnőttcsapathajókban, a felnőtt- és az egyéni számokban szereztük, mind a fiúk, mind a lányok mezőnyében. Még mindig nagyon fiatal versenyzők, első- és másodévesek alkotják a felnőttcsapatunkat, mely összesítettben a harmadik helyen végzett, valamint minden korosztályt figyelembe véve is bronzérmet szereztünk. Annak pedig még inkább örülök, hogy egyesben, párosban és négyesben is nyertünk érmeket. Európa- és világbajnokságon már érmes hajókat is meg tudunk szorongatni, sőt, hellyel-közzel meg is verni. A nemzetközi versenyeken elért sikerek miatt a hazai mezőny egyre tömegesebb. Az országos bajnokságon több mint 700 versenyző vett részt, a minikajak-országoson 350-en álltak rajthoz, tehát a két versenyre több mint 1000-en neveztek. Történelmi sikereket ért el az ország a junior-, valamint az U23-as Európa- és világbajnokságon, a felnőtt-világbajnokságon szintén született szerb arany, tehát a kajak-kenu évről évre hozza a sikereket az országnak — mondta Fehér Csaba, a Tiszavirág Kajakklub edzője.

A zentai kajakozók három világversenyen vettek részt az idén. Barta Éva, a belgrádi junior- és U23-as Európa-bajnokságon, Olivera Mihajlovićtyal az oldalán, 500 méteren a 6., 1000 méteren pedig a 8. helyet szerezte meg. Ezekkel az eredményekkel kvalifikálta magát a romániai ifjúsági világbajnokságra, melyen K-1 1000 méteren megnyerte a B döntőt, így összesítettben a 10. helyen végzett. A račicei Olimpiai Reménységek Fesztiválján K-1 1000 méteren a 6., 500 méteren pedig a 7. helyen ért célba.

— A legtöbb tapasztalatot a junior-világbajnokságon gyűjtöttem, ahol megnyertem a B döntőt. A vb-n nagyon kemény mezőny fogadott, szinte mindenki azonos erősséget képviselt. Sokat számított a versenyen a rutin és az, hogy ki mennyire tartalékolt az erejével. Edzőmmel, Fehér Csabával a B döntőbe jutást tűztük ki célul — ez sikerült is, sőt, meg is nyertem a futamot, így természetesen elégedett vagyok. Arra is büszke vagyok, hogy az A döntőtől csak egy pici választott el. Az országos bajnokságon öt arany- és egy ezüstéremmel a legeredményesebb kajakozónak bizonyultam, a tartományi bajnokságon pedig négy aranyat és egy ezüstöt nyertem, de itt csak öt számban álltam rajthoz. A következő évben az ifjúsági Európa-bajnokságról éremmel szeretnék hazatérni, a világbajnokságon pedig az első öt hely egyikének megszerzése a célom — mondta Barta Éva, aki a Zentai Gimnázium diákja, kitűnő tanuló, a későbbiekben pedig sportpszichológia szakon szeretné folytatni tanulmányait.

Éva szereplésével edzője is elégedett, hiszen a fiatal hölgy teljesítette az elvárásokat.

— Az Eb-n a lányok kihozták magukból a maximumot. Extrát nem tudtak beletenni a futamba, hiszen még nagyon fiatalok, de a két A döntő nagyon szép teljesítmény. Az Olimpiai Reménységek Fesztiválján, melyet a serdülő-világbajnokságnak is tekinthetünk, talán még egy pici maradt Évában. Lehet, hogy esélyes volt egy éremre, de ehhez mindennek össze kell jönnie, ő viszont a verseny előtt betegeskedett egy kicsit. Klubunkból Éván kívül Marko Subotić és Fenyvesi Abigél vett részt az Eb-n, mindketten az elsőéves felnőttek nagyon erős mezőnyében szerepeltek. Subotić K-1 1000 méteren a B döntőig jutott. Lehet, hogy az A döntő is benne volt, de elég pechesen versenyzett, mivel beakadt a hajójába egy hínár, ami megnehezítette a dolgát. Fenyvesi Abigél Nađa Golubovval szintén B döntőt ment, és a hínáros pályával megküzdve ők is szép eredményt értek el. Az országos bajnokságon Abigél ezüstérmet nyert K-1 1000 méteren, Marko pedig ugyanezen a távon 5. lett a férfiak mezőnyében — miután olyan versenyzőkkel vívott nagy csatát, akik a felnőtt-világbajnokságon több érmet is szereztek. Mindketten megmutatták, hogy továbbra is a válogatottban van a helyük. A szövetségi kapitány számít is rájuk — mondta Fehér.

Nemcsak az országban, hanem Zentán is egyre népszerűbb ez a sportág. Ennek ékes bizonyítéka a nyáron indult kajakiskola, melyet huszonnégy kislány és kisfiú végzett el. Ezekre a fiatalokra jövőre már versenyzőként tekinthet az edző, hiszen az iskola elvégzése után nagy részük a klubnál maradt, és kitartóan végzi a mindennapi feladatokat. A Tiszavirág a géppark tekintetében is megújult, hiszen jó szándékú embereknek, támogatóknak, szimpatizánsoknak köszönhetően az egyesület két négyes hajót szerzett be. Emellett az egyes hajók száma is gyarapodott, a klub székházában található edzőterembe pedig erőnléti edzésekhez szükséges gépeket vásároltak.


A Bognár Anna, Fenyvesi Abigél, Barta Éva, Fenyvesi Janka alkotta kajaknégyes 500 és 1000 méteren is országos bajnoki címet szerzett

Töretlen fejlődés figyelhető meg a Tiszavirág életében, hiszen a versenyzői az előző év eredményeit minden évben felülmúlják.

— Úgy gondolom, hogy az elkövetkező két-három esztendőben is töretlen lehet ez a fejlődés. Jövőre annyiban múlható felül az idei év, hogy a válogatottban már szerepelt versenyzőinken kívül — mint amilyen Barta Éva, Marko Subotić, Fenyvesi Abigél, Fenyvesi Janka vagy Kecskés Balázs — a fiatal generáció tagjai is képbe kerülnek a válogatottságot illetően, akik egyébként már nyertek érmeket országos és tartományi bajnokságokon. Éveken át mindig csak nüánszok hiányoztak ahhoz, hogy az A döntőkbe kerüljünk. Az idén viszont bejutottunk az A döntőkbe, és kiváló helyezéseket értünk el. Most azon kell dolgoznunk, hogy egy világversenyről éremmel térjük haza, ez a következő lépés. Ha egy-két érmet elcsípünk valamelyik jelentősebb nemzetközi versenyen, akkor elmondhatjuk, hogy nagyot léptünk előre.

Az edzői teendőket az elmúlt években Fehér Csaba teljesen egyedül látta el, az idén azonban több segítője is akadt. A minikajakosokkal való munkába a klub versenyzője, Vartus Árpád segített be, hiszen az edzőtáborban mindennap levette a főedző válláról egy edzésnek a terhét. A kajakiskolában Lassú Ferenc, Fenyvesi Janka, Fenyvesi Abigél és Barta Éva is foglalkozott a kezdőkkel.

A csapat, amíg az időjárási körülmények lehetővé teszik, a Tiszán készül a következő idényre.

— Az intenzívebb felkészülés november elején kezdődik. Négy hónap kemény edzőtermi edzés vár a versenyzőkre, hogy a tavaszi vízre szállás alkalmával kicsattanó erővel foghassunk neki a vizes edzéseknek. Remélem, hogy minél kevesebbszer kell az ergométerre ülni, és inkább majd a vízen tudunk ügyeskedni — mondta Fehér.

A Tiszavirág kajakozói továbbra is hűek maradnak a már bevált módszerhez: február közepén ezúttal is Trebinjére vezet az útjuk, majd az országos bajnokság előtt a Maty-éri edzőtábor következik. A minikajakosok az idén Csongrádon is jártak, így elképzelhető, hogy az edzőtáborok sora egy újabb helyszínnel bővül.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..