home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Újabb lehetőségek
Fehér Márta
2018.06.12.
LXXIII. évf. 23. szám
Újabb lehetőségek

Nem ér véget a gazdaságfejlesztés Vajdaságban

Az első ciklus utolsó pályázataira a jövő hét végéig lehet jelentkezni. Ezután a nyárelőn még egy házvásárlási pályázatot ír ki a Prosperitati Alapítvány, és ezzel lezárul az a gazdaságfejlesztési időszak, amelyre Magyarország kormánya 50 milliárd forintot irányozott elő, melyet később 65 milliárdra növelt. A vajdasági magyar gazdaságfejlesztési program megvalósításának eredményei minden várakozást felülmúltak, a vajdasági sikerek példaértékűek minden más magyar közösség számára — fogalmazott Magyar Levente, a magyarországi Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára Magyarkanizsán. Bejelentette: az új magyar kormány úgy döntött, hogy 2019-ben is folytatja az építkezést Vajdaságban.

 

A részletek még nem ismertek, Magyar Levente úgy fogalmazott, hogy a mezőgazdasági vállalatok megerősítése, felkutatása, illetve termelők újabb százainak bevonása olyan cél, amelyet az eddigi sikerek alapján szeretnének tovább folytatni. Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke pedig annyit mondott, bizonyára lesznek új területek is, bizonyos támogatásokat továbbra is folytatnak, emellett eddig érintetlen területeket is bevisznek a programba, például a turizmusfejlesztést és a térségfejlesztést.

A politikusok a gyógy- és aromás növény-, illetve zöldségtermékekkel foglalkozó Geneza Kft. második gyárüzemét, valamint a Keramika Kanizsa Rt. felújított üzemét adták át pénteken Magyarkanizsán. A csempegyár a kiemelt jelentőségű gazdasági fejlesztések keretében bővült, a Geneza pedig a mezőgazdasági fejlesztések keretében, integrátorként került a rendszerbe.

A tíz mezőgazdasági integrátor öt különböző területet fed le, kapacitásaik bővítésére nyertek jelentős összegű támogatást. A konstrukció részét a legalább 25 százalékos önrész, illetve a legalább 30 százalékos banki hitel tette ki. Jelentős múltú és stabil anyagi hátterű cégek ezek, melyek azt vállalták, hogy összesen 4500 mezőgazdasággal foglalkozó családnak kínálnak fel közép- és hosszú távú együttműködést, erről szerződést kötve velük, mely azt is pontosan rögzíti, hogy a felvásárláson kívül milyen kötelezettségeik vannak a termelők felé.

— Ez a tíz integrátor a 2016 novemberében kiírt pályázatra jelentkezett, melyet 2017 januárjáig lehetett átadni. A szerződéseket tavaly augusztusban és októberben kötöttük meg, illetve két pályázóval az idén februárban — foglalta össze az előzményeket Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője. —Nagyszámú mezőgazdasági termelőt vonnak be az értékláncba, és az integrátorok a fajtameghatározástól a szaktanácsadáson, a termelési inputok létrehozásán át egészen a felvásárlásig a segítségükre vannak. Ezt a tíz céget, mely a rendszerünkben van, öt különböző típusú termelési integrációs típusba tudjuk sorolni, és ezzel összhangban öt pályázati kiírás is jelent meg a most még nyitva álló körben. Az egyik a gabonaintegráció, itt három vállalatunk van, a csantavéri Gebi Kft., a zentai SebAgrár Kft. és az adorjáni Kontakt Kft., a zöldségintegráció a másik, a martonosi Telek Paprikával, a magyarkanizsai Geneza Kft.-vel, a nagybecskereki Császárkerttel és az újvidéki Aretollal. Ez magában foglalja az intenzív, az ipari, a nyílt és a zárt rendszerű zöldségtermesztést, illetve az aromás, a fűszer- és a gyógynövények termesztését. Van gyümölcsintegráció, ez a szabadkai Andex Kft.-vel valósul meg, a mézintegrátor a magyarkanizsai Tisacoop Kft., a sertésintegrátor pedig a doroszlói Hollo Company. Az integrátorok kapacitásfejlesztési folyamatban vannak, ennek keretében került sor a Geneza Kft. új szárítóüzemének ünnepélyes átadására, mely létesítmény 15 000 tonna különféle zöldség-, fűszer- és gyógynövény szárítására alkalmas.

A kapacitásnövelésük eredményeként nagyobb mennyiségű elsődleges mezőgazdasági termékre van szükségük, ezt fogják előállítani azok a termelők, akik most pályázhatnak — magyarázza Juhász Bálint. Olyan kistermelők, családi gazdaságok jelentkezhetnek, akiknek/amelyeknek van érvényes, a Prosperitati Alapítvány által jóváhagyott formában megkötött integrációs szerződésük a tíz integrátor valamelyikével, s olyan eszközökre pályázhatnak, amelyek lehetővé teszik, illetve segítik azt, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű terményeket elő tudják állítani az integrátorok számára.

Az integrációba bevont családi gazdaságok számára meghirdetett öt pályázat június 15-éig van nyitva. Juhász Bálint elmondta, ahogyan az eddigi években is, úgy most is folyamatos a pályázatok befogadása a területi irodákban, ahol átnézik a dokumentumok formai teljességét, felhívják rá a figyelmet, ha valami hiányzik, viszont a tartalmi, szakmai értékelés június 15-e után indul. Az őszre már szeretnék elkezdeni a szerződéskötéseket — hangoztatta az ügyvezető.

A gazdaságfejlesztési program folytatásáról szóló bejelentés kapcsán hangsúlyozta, ígéretes, és minden vajdasági magyar gazdálkodót, vállalkozót reménnyel tölt el, természetesen az alapítványt is, hogy Magyarország kormánya a jövőben is támogatni fogja a gazdaságfejlesztési programot a Kárpát-medencében, a többi közt Vajdaságban is. Hozzáfűzte, jelenleg az a fontos, hogy ezt a fejlesztési ciklust az idén le tudják zárni, a futó pályázatokat pedig értékeljék és kifizessék.

— Emellett a közepes értékű pályázatok kifizetése és a nagy projektumok megvalósítása van folyamatban, úgyhogy rengeteg munka maradt még. A nyárelőre ígértünk egy újabb házvásárlási pályázatot, pontos dátum még nincs, viszont a bejelentés után egy hónap tájékozódási és pályázási idő rendelkezésre szokott állni, most sem lesz ez másként.

A pályázatok a www.prosperitati.rs honlapon érhetőek el, ahol két további kiírás — a helyi termékek előállítását és forgalmazását serkentő, illetve a kezdő és induló vállalkozások fejlesztését támogató pályázat — is megtalálható. Ez utóbbiak esetében is június 15-e a határidő.
 



A Geneza Kft. kis, családi vállalkozásként jött létre 1994-ben, ám azóta a külföldi piacokon is versenyképes céggé fejlődött.

— Egy korszerű, a mai technológiai elvárásoknak mindenben megfelelő szárítóüzem kiépítésére pályáztunk, mely kiszolgálja a megnövekedett gyártás raktárigényeit — ismertette Szecsei Bús Klára, a Geneza Kft. igazgatója. — A pályázatunk értéke megközelítette a 3 millió eurót, és nagyon boldogok voltunk, hogy sikerült nyernünk. Egy szűk év alatt tető alá hoztuk a teljes építkezést és a gépek beüzemelését. Elnyertük a termelők támogatását is, majdnem hetvennel kötöttünk hosszú távú integrátori szerződést tizennégyfajta növényi kultúra termesztetésére 400 hektárnyi területen, egész Vajdaságban. Szerződésben vállaltunk kötelezettséget huszonnégy személy foglalkoztatására. Ez a létszám már most lényegesen nagyobb, és úgy tervezzük, hogy az év végéig csaknem nyolcvanra nő a dolgozóink száma.

Klára hozzátette, az volt az elképzelésük, hogy olyan növényeket termesztessenek a gazdálkodóikkal, amelyek régen honosak voltak, ám piaci kereslet hiányában megszűnt a termesztésük — ilyen a sárgarépa, a cékla, a pasztinák, a sütőtök és a káposztafélék, továbbá a gyógynövények közül a kamilla, a menta és a mályvagyökér. Szeretnének megpróbálkozni bizonyos mediterrán növények — oregánó, bazsalikom, majoránna, koriander és borsikafű — termesztésével is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..