home 2024. március 19., József napja
Online előfizetés
Új tanintézmény építését tervezik Nagybecskereken
Kónya-Kovács Otília
2019.03.21.
LXXIV. évf. 11. szám
Új tanintézmény építését tervezik Nagybecskereken

Čedomir Janjić, Nagybecskerek polgármestere tájékoztatta a város tervéről Nyilas Mihályt, a tartományi kormány alelnökét, oktatási titkárt, aki nemrégiben ellátogatott munkatársaival a Bega menti városban. Az elképzelés szerint akár két-három középiskola is helyet kaphatna a modern, új oktatási központban.  

Az objektum megfelelne a mai követelményeknek, és a szakkádert is egy helyre tudnák összpontosítani. A fő cél a duális oktatás, hiszen Nagybecskereken sok olyan cég működik, amely igényelné a jól képzett munkásokat, és a fiatalok tudással, gyakorlati tapasztalattal felvértezve az iskolai tanulmányaik után munkába is állhatnának.

A polgármester arról is beszámolt, hogy a városi költségvetés 20 százalékát fordítják az iskolák, óvodák infrastruktúrájának fejlesztésére, javítására, fenntartására, amihez mindig hozzájárult a tartományi oktatási titkárság a különféle pályázatai által.


Nyilas Mihály a nagybecskereki megbeszélésen

Nyilas Mihály nagybecskereki látogatása során a város elöljáróival találkozott. A megbeszélésen az elmúlt három év gyümölcsöző együttműködéséről beszélgettek.

— Nagybecskerek városával a tartománynak és ezen belül az én titkárságomnak szoros kapcsolata van. Az eddigi közös munka mérlegelése mellett a jövő is szóba került, tekintettel arra, hogy éppen most vannak folyamatban azok a pályázatok, amelyek lehetőségeket kínálnak a városnak, az iskoláinak és a civil egyesületeknek is. Mindenkinek elmondjuk, hogyan kell pályázniuk, és mik azok a prioritások, amelyek mentén sikeresek lehetnek — nyilatkozta Nyilas, és azt is elmondta, az elmúlt három évben Nagybecskerekre 68,7 millió dinár támogatás érkezett, mellyel főleg az oktatási intézményeket, illetve részben a kisebbségi jogok érvényesítését célozták meg. —  Ez egy jelentős összeg, és ez azt jelzi, hogy eredményesen pályáztak mind az intézmények, mind az önkormányzat és a civil szféra is ebben a városban. Fontos, hogy ez az együttműködés tovább mélyüljön, és azok a lehetőségek, amelyek megvannak a tartományban, még inkább elérhetőek legyenek. Az oktatási intézmények esetében nyolc projektumot támogatott a titkárságunk. Ezeket elsősorban az iskolaépületek tetőszerkezetének a javítására fordították, ablakcserét, vizesblokk-, valamint fűtésrendszer-felújítást és egyéb munkálatokat is elvégeztek. Ami a kisebbségügyi pályázatainkat illeti, elsősorban a helyi közösségek, a falvak pályáztak, a többi közt Muzslya is. Ezeknek az eszközöknek köszönhetően szerb és magyar, többnyelvű táblákat sikerült elhelyezni a faluban. A mai beszélgetésen arról is szó volt, hogy mire pályázzanak az idén, és azt hiszem, megtaláltuk azokat a prioritásokat, amelyek a kisebbségi jogok, így a magyar nemzeti közösség jogainak a fejlesztését segítik majd — hallottuk Nyilas Mihálytól.


Az iskolaigazgatók is fontos információkhoz jutottak

Sztojkó József, a városi tanács tagja is részt vett a tanácskozáson, és elmondta, fontosnak tartja az ilyen összejöveteleket. A nagybecskerekieknek minden szempontból jelentős a tartományi kormány alelnökének, illetve az oktatási, kisebbségügyi titkárnak a látogatása, hiszen első kézből informálódhatnak a város elöljárói és az iskolák vezetői. Nagybecskereken négy középiskolában van magyar tagozat, az Egészségügyi Középiskolában, a Nagybecskereki Gimnáziumban, a Jovan Trajković Közgazdasági- és Kereskedelmi Középiskolában, valamint a Nikola Tesla Elektrotechnikai és Építészeti Középiskolában.

Nyilas Mihály három tanintézménybe is ellátogatott, a Nikola Tesla-szakközépiskolába, a Josif Marinković Zenedébe és a Sonja Marinković Általános Iskolába. Ezeken a helyszíneken az iskolaigazgatók ismertették az aktuális helyzetet.


A Nikola Tesla-szakközépiskola előtt

A Nikola Tesla-szakközépiskolában Szervó Mária igazgatónő fogadta a látogatókat. A közelmúltban a tetőcserére már kaptak támogatást a titkárságtól, viszont az intézmény továbbra is körül van kerítve, mert omladozik a vakolat. Az épület több mint 120 éves, így az idő kikezdte az állagát, de abban bíznak, hogy folytathatják a tatarozást. Az iskolában mintegy 700 diák tanul, 10 százalékuk magyar ajkú. Az ősszel a programozási irányzaton nyílik magyar nyelvű tagozat.

A Sonja Marinković Általános Iskolába — a lukácsfalvi és a szentmihályi kihelyezett tagozattal együtt — 239 diák jár, tavaly 10 kisdiákot írattak be a városban, 2-t a magyar tagozatra és 8-at a szerb nyelvű osztályba. Az idei iratkozási időszak már megkezdődött, várják a jelentkezőket a szakszolgálat illetékesei, a pszichológus, a pedagógus, és mostantól már az iskola fogja kérni hivatalosan a gyermekek iratkozásához szükséges dokumentumokat. Ebben a tanintézményben a vendégek fogadásakor is folyt a munka, a tartományi oktatási titkárságtól kapott forrásnak köszönhetően ugyanis az épület ablakcseréjét végzik, a beruházás értéke 2,8 millió dinár.


A Sonja Marinković Általános Iskolában

Muzslyán a Szervó Mihály Általános Iskola jó viszonyt ápol a térség két óvodájával, a leendő kisdiákokat már többször is fogadta, kis műhelymunkákon ismerkedtek a gyerekek a tanítókkal, a pszichológussal. Remélhetőleg az iskola mindkét épületében sikerül megtartani a különálló osztályt.

Az iskolahálózat kialakítása során az erzsébetlaki általános iskolát az ősztől az óécskai tanintézményhez kapcsolják, így nem lesz külön igazgatója, adminisztrációja, de természetesen itt is várják a kisdiákokat.


A szerző és a www.zrenjanin.rs felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..