home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Új sport a láthatáron
Lackó Linda
2015.06.29.
LXX. évf. 25. szám
Új sport a láthatáron

Az emberek számára fontos kellene hogy legyen a sport. Mivel mindenkinek más az ízlése, számos sportágat találtak már ki, de egy viszonylag új felfedezést tettem, amikor a street workoutról kérdeztem Valkai Dávidot. A saját testsúlyú edzés Szerbiában még nem igazán terjedt el, de Magyarországon annál közkedveltebb a fiatalok körében.

* Jelenleg mivel foglalkozol?

— Szeptemberben elköltöztem Budapestre. Jelenleg a Semmelweis Egyetem klinikáján dolgozom, mellette pedig masszázsiskolába járok. A szabadidőmet az úgynevezett street workout sporttal töltöm ki, mely Szerbiában még nincs elterjedve, és Magyarországon sem túl régóta népszerű.

* Mióta űzöd a street workoutot?

— Márciusban léptem be a Bartendaz Hungary közösségbe, akkor kezdtem el a street workoutot. Előtte más sportággal is foglalkoztam, ezért már megvolt az „alap” hozzá.

* Magyarországon hogyan terjedt el ez a sportág?

— Radányi Norbert 2007-ben ismerkedett meg a saját testsúllyal végzett (Callisthenics) edzésmódszerrel. Belépett a magyarországi street workout közösségbe, majd elkezdte építeni a saját csapatát. 2014 márciusában megalapította a Bartendaz Hungaryt. Az amerikai Bartendaz-csapatot 2003-ban New Yorkban hozták létre. A testedzést szabadtéren, parkokban, játszótereken végezték az emberek saját testsúlyukat felhasználva ellenállásként. Az eszmei háttér és gondolkodásmód a Giant Thinking nevet kapta. A csapat alapítója Hassan Yasin, más néven Giant. Radányi Norbert 2013-ban kapcsolatba lépett a New York-i csapattal.


Radányi Norbert és csapata

* Mi az a Callisthenics?

— A szó a mai értelmében saját testsúllyal végzett mozgásformát jelent. A mozgásanyag a természetes gyakorlatokra épül. Guggolások, kitörések, fekvőtámaszok, húzódzkodások megszámlálhatatlan verziója és kombinációja áll rendelkezésünkre mind az edzéseinkhez, mind pedig a bemutatóinkhoz.

* Miben különbözik a street workouttól és a fegyencedzéstől?

— A különbség csupán az elnevezés. Az amerikai csapat ugyanis a negatív hangzása miatt nem használja a street, vagyis az utca szót, illetve a büntetés-végrehajtási intézményekhez sem kívánja kötni ezt a kiváló mozgásformát, mely valójában több ezer éve létezik. Mi is követjük és terjesztjük ezt az eszmét.

* Téged mi vonz a street workoutban?

— Mindig is érdekelt, de Szerbiában sajnos még nem igazán terjedt el, és igen kevésszer adatik meg a lehetőség, hogy kipróbálhasd. Amikor Magyarországra költöztem, rögtön ezt a sportágat választottam. Az benne a legjobb, hogy semmilyen eszközre nincs szükséged, csupán a saját testsúlyodra. Akár egy oszlopon vagy egy húzódzkodó rúdon is többtucatnyi gyakorlatot el tudsz végezni.

* Kinek ajánlod ezt a sportágat? Feltétel-e a jó erőnlét?

— Bárki elkezdhet street workouttal foglalkozni, nincs szükség különösebb kondícióra, mert az ember a gyakorlatok során fejlesztheti az erőnlétét. Minden gyakorlatnak több fokozata van.


Valkai Dávid az idei street workout világbajnoki selejtezőn Szarka Ákossal, Magyarország egyik legsikeresebb, nemzetközileg is elismert versenyzőjével

* Jártok-e versenyekre?

— A csapat főleg rendezvényeken vesz részt. Egyébként pedig én még kezdő vagyok, ezért még nem állok rá készen, hogy részt vegyek ezeken a megmérettetéseken, de fejlődöm, és igyekszem a csapatért mindent megtenni!

* Szerinted van-e jövője ennek a sportágnak?

— Magyarországon szerencsére egyre népszerűbb, az ember bármelyik edzőparkban találhat edzőtársat. Szerbiában kevesebb a lehetőség, de remélem, hamarosan több lesz, és abban is bízom, hogy idővel egyre nagyobb lesz az érdeklődés a street workout iránt.

A beszélgetés végén megfogalmazódott bennem, hogy igazi erőt valóban akkor szerezhetünk, ha a saját testsúlyunkkal edzünk. Remélem, hogy a street workout nemsokára Szerbiában is el fog terjedni!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..