home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Új rockmusical nemzeti ünnepünkre
Tóth Lívia
2018.03.02.
LXXIII. évf. 9. szám
Új rockmusical nemzeti ünnepünkre

Talpra, magyar! címmel új rockmusical készül Magyarországon az 1848/1849-es magyar forradalom és szabadságharc 170. évfordulója tiszteletére.

A sztárszereposztással (is) jeleskedő produkciót 2018. március 15-én mutatják be Budapesten, a Papp László Budapest Sportarénában.

Az előadás első része, mely az 1849 januárjától március 15-éig, a forradalom első évfordulójáig tartó időszakot öleli fel, a debreceni színházban játszódik, mivel Pest ostroma alatt a kormány és a Nemzeti Színház társulata ebbe a városba menekül. A második rész 1849 júliusának három hetét dolgozza fel, helyszíne a szegedi színház. Az oroszok már Debrecent fenyegetik, ezért a kormány, valamint a debreceni és a pesti színészek kénytelenek Szegedre tenni a székhelyüket.

A rockmusical rendezője Szurdi Miklós, aki az óbecsei származású Topolcsányi Laurával közösen a darab szövegírója is. A zeneszerző Mátyássy Szabolcs, a Bartók Plusz Operafesztivál 2016. évi operaíró versenyének nyertese, a koreográfus Bakó Gábor, a díszlettervező Bátonyi György. A szerepekben többek között Détár Enikőt, Egyházi Gézát, Fehér Adriennt, Kiss Ramónát, Oláh Ibolyát, Xantus Barbarát, Varga Miklóst és Vastag Tamást láthatja a közönség.


Akik nélkül nem jöhetett volna létre a Talpra, magyar! — Szurdi Miklós, Topolcsányi Laura és Mátyássy Szabolcs 

Az alkotók szerint a Talpra, magyar! ősbemutatója új megvilágításból tárja fel az 1848/1849-es magyar forradalom és szabadságharc eseményeit. A csaknem kétszáz szereplős összeállítás táncosokkal, korhű díszletekkel és remek dalokkal varázsolja a nézők elé a történelemformáló pillanatokat.

A darab egyik érdekessége a Nemzeti dal megzenésített változata. Nem egyszerű feladat új zenét szerezni Petőfi Sándor közismert költeményére, hiszen szinte mindenki ismeri a Tolcsvay László által komponált verziót. Mátyássy Szabolcs elmondta, az új zeneszám teljesen más lett, hiszen nem is az volt a céljuk, hogy hasonlítson a régire. 

 


Jegyek már kaphatóak a www.broadway.hu oldalon és a jegyirodákban!
Facebook: www.facebook.com/talpramagyar0315/


Endresz Erika felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..