home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Új pályára várva
Tóth Tibor
2017.03.27.
LXXII. évf. 13. szám
Új pályára várva

A Spartacus Atlétikaklub versenyzői a mostoha feltételek ellenére kiváló eredményekkel örvendeztették meg a sportág kedvelőit.

A feltételek javulásával, az új atlétikai pálya megvalósulásával várhatóan növekszik majd az érdeklődés a sportok királynője iránt, és az eredmények is még jobbak lesznek.

Az 1945-ben alakult Spartacus Atlétikaklub tagjai már a kezdet kezdetén több országos bajnoki címet szereztek, és számtalan sportolót adtak az országos válogatottnak. Az 1940-es évek végén és az 1950-es évek elején Dragutin Zurković zsinórban háromszor nyerte meg az országos bajnokságot 110 méter gáton (15,3-as ideje még ma is szabadkai csúcs), a legnagyobb sikereket azonban a ’70-es évek derekán, valamint a ’90-es évek közepétől a 2000-es évek közepéig tartó időszakban érték el a Spartacus atlétái. Ubori László, a 4 x 400 méteres váltó tagjaként részt vett az 1972. évi müncheni nyári olimpián, majd három évvel később egy kiváló csapat jött létre, melyben többek között Ubori, Kőrösi József, Mester Róbert és Darko Stipić is szerepelt. Akkoriban olyan kitűnő edzők foglalkoztak az atlétákkal, mint Crnjaković Stevan, Crnjaković Josip, Szikora Pál, Kozma Antal, Keszeg Sándor és Kőműves Péter. A klub második aranykora az 1995-től 2005-ig terjedő időszakra tehető. A sydney-i nyári olimpián a női, illetve a férfi 4 x 100-as váltó tagjaként Pančić Elvira és Miloš Šakić személyében két szabadkai atléta is képviselte a jugoszláv színeket. Dinka Róbert világbajnokságon, Gulyás Csaba és Sinkó Árpád junior-vb-n és -Eb-n szerepelt, Gulyás 5. helyezést ért el diszkoszvetésben a junior-kontinensviadalon. Pančić elődöntőt futott 100 méteren a junior-Eb-n, 2004-ben pedig ott volt a budapesti fedett pályás atlétikai világbajnokságon, és teremben a világ húsz leggyorsabb nősportolója közé került. Rajtuk kívül, a teljesség igénye nélkül, megemlíthető Karai Lívia, Puskás Anikó, Siniša Galić, Sztankó Árpád, Kőrösi Attila és a gerelyhajító Kovács Krisztián. 2003-ban a Spartacus az ország legjobb atlétikaklubjának bizonyult, tagjai a legkisebbektől a legnagyobbakig huszonhét országos bajnoki címet szereztek, a felnőttországoson tíz alkalommal állhattak a dobogó legmagasabb fokára. Több első helyet gyűjtöttek, mint a Partizan, a Crvena zvezda és a Vojvodina együtt.

2007-ben generációváltás történt a klubban, akkor egy új, immár több kitűnő eredményt felmutató együttes kezdte bontogatni szárnyait.

A Spartacus Atlétikaklub két éve a 86 egyesület között a 22. helyen végzett, tavaly pedig a szabadkai kék-fehérek a nők mezőnyében a 14., a férfiak között pedig a 18. helyre léptek elő.

— Az elmúlt évben főleg a húsz év alatti versenyzőink érték el a jó eredményeket — mondta Ubori László, a Spartacus Atlétikaklub főtitkára. — Jovana Ilić eredményeit emelném ki, aki 100 és 200 méteren, illetve a sokáig tabutémának számító hármasugrásban is országos bajnoki címet szerzett a juniorok között, valamint tagja volt az ezüstérmes 4 x 100 méteres váltónak is. A korosztályos Balkán-bajnokságon 200 méteren és hármasugrásban is a dobogó 3. fokára állhatott — az utóbbiban elért 12 méter 61 centiméteres eredménye új szabadkai csúcs —, valamint a Balkán-bajnok 4 x 100 méteres váltónak is tagja. A Szerb Atlétikai Szövetség az év legjobb junior versenyzőjének választotta, ami hatalmas elismerés. Rajta kívül meg kell említenem Jovana Vukast, Kenyeres Valentinát, Bojana Savanovot, Luna Jovićot, akik szintén szépen szerepeltek az elmúlt évben.

A felnőttek mezőnyében a legjobb eredményt a súlylökő Dijana Šefčić érte el, aki immár 24-szeres országos bajnok mind fedett pályán, mind szabadtéren, valamint a veterán-Balkán-bajnokságon sem talált legyőzőre. A veterán atléták eredményei közül ki kell emelni Sinkó Árpád Balkán-bajnoki aranyérmét súlylökésben, Kasziba Szilveszter érmeit súlylökésben és diszkoszvetésben a tartományi és az országos bajnokságon, valamint Radovan Radulović 5000 és 3000 méteren elért országos bajnoki címeit.

— Az eredményekkel elégedettek lehetünk, a tömegességgel azonban nem. Mostoha körülmények között dolgozunk, ezért ezek az eredmények is már-már a csodával határosak. Jovana Ilić az Egyesült Államokban tanul tovább, május végén tér haza. Küldött néhány videót az ottani edzésekről. Mondanom sem kell, hogy az amerikai és az itthoni körülmények, feltételek között hatalmas a különbség. A gyorsaság, a robbanékonyság, a rajt fejlesztésére való gépekről mi csak álmodhatunk. Tagjaink többsége éppen a nem megfelelő feltételek miatt hiányzott az országos serdülő- és felnőtt-terembajnokságról. Nem versenyeztettük őket az újvidéki, belgrádi, kragujevaci gyerekekkel, akik 22-23 fokos hőmérsékletben edzettek még a legkeményebb tél idején is, hiszen a mieink gyakran 6 fokban készültek. A helyzeten a Stadion KKV segítségével sikerült némileg javítani, a vállalattól ugyanis melegítőket kaptunk, így ha a gyerekek nem is 22-23 fokban edzettek, de 12-13 fokot sikerült elérnünk. A sportcsarnokban is dolgozhattunk, a lelátók alatti részen gyakorolhattunk. Vannak olyan atlétáink is, akik más városban iratkoztak egyetemre, ezért más klubban folytatják pályafutásukat. Mivel nem tudunk megfelelő feltételeket nyújtani nekik, saját fejlődésük érdekében elengedjük őket olyan egyesületekbe, ahol töretlenül haladhatnak előre — mondta Ubori.

Az utánpótlásról a Kids Athletics program keretében gondoskodnak. Jelenleg mintegy 140 gyerek gyakorolja a többi közt a gátfutást, a távolugrást, a rúdugrást és a gerelyhajítást. Ezáltal gyorsaságukat és robbanékonyságukat fejlesztik, ami csak 12-13 éves korig tehető meg.

— A gyerekeket nem egyszerű bevonni a sportaktivitásokba. Több sportágban nem szakavatott edzők foglalkoznak velük. A gyerek még be sem melegített, de már szét akarja rúgni a kapufát, megsérül, és ezt a sérülést egy életen át viszi magával. Nagyon fontos a bemelegítés, a nyújtás, és csak ezután jöhet a speciális munka. Természetesen nem szólhatunk bele a más sportágakkal foglalkozó edzők munkájába, mert annak, a jó szándék ellenére, sértődés lesz a vége. Észrevettem egyébként, hogy a vegyes házasságból származó gyerekek tehetségesebbek, a faluban élők pedig szívósabbak a városban élő társaiknál, mivel többet tartózkodnak a levegőn, illetve többet mozognak. Aki fizikailag erős, az szellemileg is sokkal erősebb, vagyis a fizikai felkészültség növeli a szellemi kapacitást — mondta a főtitkár.

A szabadkai városi stadionban 2003 óta nem rendezhettek atlétikai versenyt. Ez azonban az új atlétikai pálya létesítésével megváltozhat.

— Az új pálya, mely reményeim szerint legkésőbb 2018 elejére elkészül, nagymértékben hozzájárul az atlétika népszerűsítéséhez. A Szerbiai és a Vajdasági Atlétikai Szövetség illetékesei elkészítették a pálya tervdokumentációját, majd látogatásuk alkalmával átadták azt városunk vezetőinek. A város feladata a régi tartánborítás leszedése, a sérült betonrészek kiegyenlítése, valamint a víz elvezetése a pályáról. A szerb és a vajdasági szakági szövetség a Tartományi Nagyberuházási Alappal együtt végzi majd el a végső munkálatokat. Értesüléseim szerint a pálya, a klubszínekkel összhangban, kék-fehér lesz. Az 1950-es években, a helsinki nyári olimpiai játékok után amerikai sprinterek futottak a szabadkai salakon zsúfolt nézőtér előtt. Ezt ma már el sem tudjuk képzelni — mondta Ubori.

A tervek szerint 2018-ban Szabadkán fogják megrendezni a felnőtt-Európa Kupa B osztályának küzdelmeit, melyeken a szerb válogatott mellett többek között Magyarország, Belgium, Bulgária és Románia legjobbjai is részt fognak venni.


A nyitóképen Sinkó Árpád, aki a veteránok között szerzett Balkán-bajnoki címet 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..