home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Új pályacsúcs súlylökésben
Tóth Tibor
2018.06.08.
LXXIII. évf. 22. szám
Új pályacsúcs súlylökésben

A zentai népkerti stadionban 58. alkalommal tartották meg a Magyar Szó-kupa elnevezésű nemzetközi atlétikai versenyt, melyre az idén valamennyivel kevesebben érkeztek, hiszen a Szerb Atlétikai Szövetség Újvidéken és Belgrádban is egy-egy versenyt rendezett ugyanebben az időpontban.

A viadal legnagyobb csillaga Márton Anita fedett pályás világbajnok, olimpiai bronzérmes súlylökő volt, aki négyszer döntötte meg a Magyar Szó-kupa pályacsúcsát, emellett diszkoszvetésben is magabiztos győzelmet aratott. Kihasználtuk az alkalmat, és egy miniinterjút készítettünk a szegedi versenyzővel.


Márton Anitának Németh Zoltán, a Magyar Szó főszerkesztő-helyettese adta át a kupát

— A mai alkalom egyik lépcsőfoka volt az Európa-bajnokságra való felkészülésnek. Még viszonylag az idény elején állunk, nem sok verseny van még a hátam mögött — mondta Márton.

* Februárban, a birminghami fedett pályás vb-n 19 méter 62 centiméteres országos csúccsal megszerezted a magyar atlétika első világbajnoki címét. Hogyan emlékszel vissza a világbajnokságra?

— Kellemes emlékként gondolok rá, két hónap elmúltával is. Nagyon jó verseny volt, sikerült mindazt elérnünk, amit az edzőmmel, Eperjesi Lászlóval szerettünk volna. Az egyik célunk a világbajnoki aranyérem megszerzése, a másik pedig új országos csúcs felállítása volt, mindkettő sikerült.


Márton Anita harmadik kísérlete

* A harmadik sorozatban 19,48-as lökéssel álltál az élre, majd a hatodikban következett a 19,62. Bizonyos megnyugvást éreztél, amikor az utolsó három lökés előtt vezetted a versenyt?

— Nem voltam nyugodt, mert nagyon erősnek számított a mezőny. Több társamnak is az enyémnél jobb egyéni csúcsa van, a kínai versenyzőé csaknem 21 méter, így nem nyugodhattam meg. Szerettem volna tovább javítani az eredményemet, mert éreztem, hogy tudok még nagyobbat lökni.

* A hatodik sorozatban már világbajnokként álltál dobókörbe, és ekkor lökted a 19,62-es országos csúcsot. Jellemző rád, hogy akkor teljesítesz a legjobban, amikor a legjobban kell. Ez megtanulható?

— Rendkívüli élmény volt úgy beállni a dobókörbe, hogy már világbajnok vagyok. Egyébként valamilyen formában szoktatjuk magunkat ahhoz, hogy a legnehezebb pillanatokban összpontosítsunk a legjobban. A versenyek előtti utolsó időszakban ugyanis hármas sorozatokat lökünk, tehát próbálunk arra készülni, hogy három lökésből minél jobb eredményt érjünk el. Az utolsó sorozat valóban az utolsó lehetőségünk is, ezért igyekszünk abból az egy dobásból a lehető legjobbat kihozni.


Ifj. Eperjesi László a legjobb zentai versenyzőnek bizonyult

* Az idei fő versenyed a berlini szabadtéri Európa-bajnokság. Hogyan készülsz rá?

— Még hét-nyolc kisebb-nagyobb megmérettetésen állok dobókörbe az Eb-ig. Berlinben az éremszerzés a cél, valamint új egyéni csúcs felállítása. Egy ideje kisebb sérüléssel küszködöm, viszont dolgozunk rajta, hogy továbblépjünk, azaz a megszokott menetben folytassuk.

A házigazda Zentai Atlétikaklub versenyzői kitettek magukért, hiszen két arany-, két ezüst- és három bronzéremmel fejezték be a viadalt. Lálity Zsolt, a klub elnöke a 100 méteren győztes, 400 méteren pedig második helyen végzett Sóti Csillát emelte ki, hiszen a fiatal hölgy eredményei rendkívül biztatóak a másfél hónap múlva megrendezendő országos bajnokság előtt. Hamarosan jelentős felújítási munkálatok kezdődnek a stadionban, melyek keretében nemcsak a futballpályát és a lelátókat renoválják, hanem az atlétikai versenyszámokhoz szükséges részek is sorra kerülnek. Mindannyian bíznak benne, hogy a teljes atlétikai pályát felújítják majd, ami a zentai atlétika további fejlődése szempontjából hatalmas jelentőséggel bírna.


Rajtolnak a sprinterek


Versenyzők, szervezők, bírók


Az 58. Magyar Szó-kupa dobogósai

Nők, 100 méter: 1. Sóti Csilla (Zenta) — 13,06, 2. Surányi Zsóka (Zenta) — 13,89, 3. Milana Đurić (Spartacus) — 15,27. 400 méter: 1. Tamara Milutinović (Ruma) — 59,36, 2. Sóti Csilla (Zenta) — 1:02,23, 3. Katona Sára (Zenta) — 1:07,29. Gerelyhajítás: 1. Ivana Đurić (Elit) —48,12, 2. Bogdán Annabella (Magyarország) — 40,54. Diszkoszvetés: 1. Márton Anita (Magyarország) — 57,88, 2. Lola Rujević (Vojvodina) — 39,50, 3. Tamara Šuša (Vojvodina) — 38,54. Súlylökés: 1. Márton Anita (Magyarország) — 17,98 (új Magyar Szó-csúcs), 2. Dijana Šefčić (Spartacus) — 13,00, 3. Tamara Šuša (Vojvodina) — 12,57.

Férfiak, 100 méter: 1. Sárkány Attila (Magyarország) — 11,18, 2. Boris Milovac (Srem) — 11,32, 3. Vuk Nikšić (Ruma) — 11,32. 400 méter: 1. Tihomir Đorđević (Vojvodina) — 49,75, 2. Pelyhe Árpád (Magyarország) — 51,43, 3. Hagymás Szabolcs (Zenta) — 52,22. 800 méter: 1. Marko Nikolić (Aleksinac) — 1:58,87, 2. Filip Tomović (Srem) — 2:00,80, 3. Nagy Gellért Béla (Zenta) — 2:04,69. Gerelyhajítás: 1. Đuro Todorović (Trim) — 55,67, 2. Nikola Berić (magyarkanizsai Partizan) — 55,51, 3. Nenad Milinković (Elit) — 50,40. Kalapácsvetés: 1. Ifj. Eperjesi László (Zenta) — 53,44, 2. Miloš Čović (Vojvodina) — 51,95, 3. Losonczi Csongor (Magyarország) — 39,00. Súlylökés: 1. Milan Starčević (Ruma) — 14,88, 2. Sinkó Árpád (Spartacus) — 13,30, 3. Vojin Dimić (Ruma) — 13,23.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..