home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Új műsor a Pannon RTV-ben
Tomek Viktor
2012.01.25.
LXVII. évf. 4. szám

Kinevezték az intézmény megbízott vezetőségétA Pannon RTV 2006 augusztusában indult. A napi félórás tévéműsoruk akkor a már nem létező Super Tv csatornáján volt fogható. Az azóta eltelt idő alatt a szerkesztőség sokat változott, fejlődött. Az intézmény, vagyis a televízió és a rádió nyolc évre szerz...

Kinevezték az intézmény megbízott vezetőségét
A Pannon RTV 2006 augusztusában indult. A napi félórás tévéműsoruk akkor a már nem létező Super Tv csatornáján volt fogható. Az azóta eltelt idő alatt a szerkesztőség sokat változott, fejlődött. Az intézmény, vagyis a televízió és a rádió nyolc évre szerzett frekvenciát, az előbbi helyi, az utóbbi regionális sugárzási engedéllyel rendelkezik. A Pannon RTV a vajdasági magyarságot érintő problémákkal foglalkozik, emellett célja a magyar nyelvű elektronikus tájékoztatás fejlesztése. Műsorai egyre magasabb színvonalat érnek el, több élő adása is van. Fehér Márta szerkesztő elmondja, hogy december végén indult élő műsoruk Közügyek címmel, amely a Híradó háttérműsora. Két műsort ötvöztek: a korábbi Közügyeket, amelyet heti egy alkalommal sugároztak, illetve az Interjút.
- Ez a két műsorunk tulajdonképpen megszűnt. Szándékosan az uborkaszezonban indítottuk az új műsort azzal a szándékkal, hogy bejáródjon. A tévének két stúdiója van, és ehhez a műsorhoz át kellett alakítanunk az egyiket, azt, ahol az interjúkat készítettük - mondja Márta. A Közügyeket hétköznap este 6 órától tekinthetik meg a tévénézők, és a szerkesztőség egyik célja, hogy hétvégén is sugározza a műsort. Nem kizárólag politikai témákkal foglalkoznak majd, hanem minden olyan kérdéssel, ami a vajdasági magyarságot érinti.
- Sokat szeretnénk foglalkozni közéleti témákkal, olyanokkal, amelyek foglalkoztatják az embereket. Egy-egy műsor 4-5 blokkból áll, és odafigyelünk arra, hogy minden téma helyet kapjon benne. Nálunk a közélet szereplői nincsenek hozzászokva ahhoz, hogy bármikor behívhatják, megkérdezhetik őket. Nem érzik fontosnak, hogy véleményt nyilvánítsanak egy-egy aktuális probléma kapcsán. Néha több kört is futnunk kell, mire sikerül valakit a mikrofon elé bírni. Ez nagy gond, akárcsak az is, hogy nincsenek szakértőink, elemzőink. Mindez behatárolja a témaválasztást - emeli ki Márta. A nyelvi akadályokat is szeretnék leküzdeni, magyarán: szinkrontolmácsot terveznek a műsorhoz.
A Pannon RTV működése óta az elmúlt néhány évben több fiatal szerkesztő is megfordult itt, időről időre új arcok jelennek meg a tévében. A szerkesztő szerint az újságírás képessége vagy benne van valakiben, vagy nincs, mint mondja, az új generáció alapvető információk és tudás híján kerül ki az egyetemről, de nemcsak a Pannon RTV esetében észlelhető ez, más szerkesztőségek is ilyen cipőben járnak.
- Nem elég az, ha valakiben él az újságírói ambíció, számos más jártasságra is szükség van - mondja Márta, aki szerint most egy jó csapat dolgozik a Pannon RTV-ben.
Nagy Nándor nyugdíjba vonulásáig az Újvidéki Televízió újságíró-szerkesztője volt, évtizedekig szerkesztette a Napjaink adását. A Pannon RTV-ben néhány hónapja dolgozik, a Közügyek egyik műsorvezetője. Régi motorosnak számít a szakmában, mint mondja, korábbi munkahelyéhez képest a Pannonban kissé más a műsorpolitika.
- A Pannon Tévé a vajdasági magyar nézőknek szól, az Újvidéki viszont országos jellegű, tehát nemcsak a magyar nézőket kellet szolgálnia. A témák kiválasztása, feldolgozása más. Úgy érzem, hogy a vajdasági magyar köztájékoztatásnak elsősorban az itteni magyarság gondjaival és problémáival kell foglalkoznia. Az újságíróra ebben a szerkesztőségben egyfajta politikai, felvilágosító feladat is hárul, hiszen nem mindegy, hogy a magyar ember milyen politikai nézeteket vall, ettől függ a sorsa - mondja Nagy Nándor, majd hozzáteszi, hogy a Pannon RTV-ben elsősorban a magyar nemzeti ügyekre lehet összpontosítani, és olyan dolgokat is ki szabad mondani, amit az Újvidéki Tévében nem lehetett. Nagy Nándor elmondja, hogy a szerkesztőknek nagyon összetett a feladatuk, hiszen egyszerre lektorok, adásrendezők és, ha kell, riporterek is.
- Követni kell a folyamatot az ötlettől egészen a realizálásig. A Pannon RTV-ben nagyobb a szerkesztők felelőssége, mint az Újvidéki Tévében - teszi hozzá.
A Pannon RTV taggyűlési Jogokat Gyakorló Testülete január 19-én tartotta meg alakuló ülését, s ezen elfogadták az új alapszabályt, illetve kinevezték a megbízott vezetőséget: Kozma Zoltán a televízió, Orosz Ildikó a rádió főszerkesztője, Bodzsoni István igazgató, Dudás Domány Diana pedig igazgatóhelyettes lett.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..