home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Új lendülettel, töretlenül
Gyurkovics Virág
2013.07.17.
LXVIII. évf. 29. szám
Új lendülettel, töretlenül

A tizedik évforduló után némiképp megújult szervezőcsapattal és formában, de továbbra is ugyanazzal a céllal — elsősorban az intézményen kívüli oktatás fejlesztéséért — szervezte meg a XI. Vajdasági Szabadegyetemet a Vajdasági Ifjúsági Fórum (VIFÓ).

Sikeres volt a XI. Vajdasági Szabadegyetem

A régiónkban hiánypótlónak számító rendezvényre július 11-e és 14-e között került sor a kishegyesi Kátai-tanyán. A résztvevők két munkacsoport közül választhattak: a gazdasági, illetve a közéleti és média-munkacsoport közül, de számos olyan előadást is hallhattak, amely mindkét munkacsoport számára hasznos információkkal szolgált, a kora esti órákban pedig meglepetésvendégek is érkeztek a táborba.
A XI. Vajdasági Szabadegyetem megnyitóján Varga Diósi Viola, a VIFÓ egykori elnöke köszöntötte jelenlevőket, és beszédében rávilágított: azok a célkitűzések, amelyeket a szervezet a kezdet kezdetén a zászlajára tűzött — pl. iskolán kívüli képzés formájában megismertetni a fiatalokkal a szülőföldön maradás lehetőségeit vagy a Magyarországon tanulókkal az itteni szakkifejezéseket és a kapcsolattartás formáit —, azok megvalósultak. Akik ugyanis részt vesznek a szabadegyetemen, azok mind élményekkel, kapcsolatokkal, ismeretekkel és nem utolsósorban tudással térnek haza.
Kishegyes község önkormányzatának nevében Mohácsi Zoltán alpolgármester is köszöntötte a jelenlevőket.
A XI. Vajdasági Szabadegyetemet Várkonyi Zsolt, a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) Közigazgatási Hivatalának elnöke nyitotta meg. Véleménye szerint ez a rendezvény példa lehet mindenki számára, akinek fontos a magyar közösség szülőföldön való maradása, a kultúránk és az oktatásunk, illetve akiket érdekel például az EU-csatlakozás, a vallás, a globalizáció, a világháborúk és más hasonló kérdések. Az elmúlt évek során számos neves előadó tisztelte meg jelenlétével a rendezvényt, köztük például Bod Péter Ákos, Jeszenszky Géza, Korhecz Tamás, Schöpflin György vagy Répás Zsuzsanna, és osztotta meg gondolatait a hallgatókkal.
A Szabadegyetem 2011 óta a MNT kiemelt ifjúsági rendezvénye, mely közvetetten a tanács tevékenységéhez kapcsolódik, a tájékoztatás, a kultúra és a hivatalos nyelv használata mellett ugyanis az MNT legfőbb tevékenységi köre a legtöbb energiát, munkát és pénzt felemésztő oktatás. Ezeknek a területeknek a fejlesztésére a tanács középtávú fejlesztési programokat dolgozott ki. Az oktatási fejlesztési tervben hét fő célt fogadtak el, mely célok a következők: a magyar közösség képzettségi szintjének a növelése, valamint a közoktatás színvonalának az emelése, a közoktatás tömegesítése, a szerb nyelv oktatásának a megreformálása, a más metódusokkal történő oktatás, a felsőoktatás fejlesztése és a felnőttképzés. A fejlesztési tervekhez hozzárendelt program egyik legjelentősebb mozzanata pedig minden bizonnyal az ösztöndíjprogram, mely az oktatáson belül is a legköltségesebb, a legtöbb munkát követelő tervezet. Az MNT-nek jelenleg 850 ösztöndíjasa van, ám ez a szám az új évfolyam bekapcsolódásával várhatóan 1000 főre emelkedik majd. Dr. Várady Tibor akadémikusnak, az MNT tagjának a jóvoltából azonban a jövő évtől a mesterképzésben részt vevő hallgatók és a doktoranduszhallgatók is ösztöndíjban részesülhetnek, mivel dr. Várady 100 000 dollárt ajánlott fel a magányvagyonából erre a célra. A pályázatot egyebek között az MNT honlapján találhatják majd meg az érdeklődők.
Várkonyi a szervezőcsapatnak is gratulált, mert mint mondta, pótolhatatlan munkát végeznek az értelmiségi-utánpótlás és az olyan személyiségek kinevelésében, akik nyitottak a világra, ugyanakkor elkötelezettek a saját közösségük iránt is.
A XI. Vajdasági Szabadegyetem támogatói az idén a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Konrad Adenauer Alapítvány belgrádi irodája, a Polgári Magyarországért Alapítvány és más kisebb támogatók voltak.

 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..