home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Új játszóterek az ovisoknak
Tóth Lívia
2018.11.14.
LXXIII. évf. 44. szám
Új játszóterek az ovisoknak

A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében korszerű játékeszközökkel fölszerelt játszóteret kaptak a hódegyházi és a tiszaszentmiklósi óvodások.

Mindkét óvoda a csókai Öröm Iskoláskor Előtti Intézményhez tartozik. A fejlesztés a magyar kormánynak, a miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkárságának, a Bethlen Gábor Alapnak és a Magyar Nemzeti Tanácsnak köszönhetően valósult meg.

Hódegyházán közös udvarban játszanak a helyi iskola diákjai és az óvodások. Családias nálunk a hangulat — mondják az ott dolgozó szakemberek.

A Halacska nevet viselő óvoda nem erre a célra épült, de az évek során a kicsinyek igényeinek megfelelően alakítgattak rajta. A faluban 1955-től működik az óvoda, az 1977/78-as tanévben a tiszaszentmiklósi létesítményhez csatolták, 1993-tól pedig a csókai központi intézményhez tartozik.

A jövőre iskolába induló nyolc gyermekkel Vastag Mihók Csilla óvónő, a hat tagot számláló vegyes csoporttal pedig Kobrehel Beáta óvónő foglalkozik. A rendkívül kellemes hangulatú, nemrégiben megújult tantermekben összesen 29 magyar diák — 6 elsős, 2 másodikos, 6 harmadikos és 8 negyedikes — koptatja az iskolapadokat. Az összevont első és harmadik osztályt Horváth Katalin, a másodikosokat és a negyedikeseket Dienes Brigitta vezeti, a kisegítő tagozat 7 tanulójára Simon Karolina visel gondot.

A 700 000 dináros befektetésből készült új játszótérnek mindannyian nagyon örülnek, hiszen a meglevő már annyira tönkrement, hogy a használhatatlanná vált hintákat le kellett szereltetni.

Tiszaszentmiklóson az óvodai oktató-nevelő munka 1871-ben kezdődött, a jelenlegi objektum 1989-ben épült fel, 1993-tól a csókai Öröm nevű létesítményhez tartozik. A Csengettyű Óvoda az elmúlt munkaévben 1,9 millió dinár vissza nem térítendő támogatásban részesült, így az energiafelhasználás hatékonyságának növelése érdekében minden csoportszobában elvégezték a mennyezet leengedését. Az ovisok az új játszótéren kívül az ajándékba kapott játéksaroknak is nagy hasznát veszik.  

A Csengettyű Óvoda 5 csoportjába — 3 szerb és 2 magyar tagozatra — összesen 44 kisgyermek jár. A 6 magyar anyanyelvű, jövőre iskolaköteles lurkót Csizmadia Berák Benitta készíti fel a rájuk váró feladatokra, a héttagú vegyes korosztályú csoport óvónője Lukić Szuzana.

Az óvodafejlesztési program keretében Vajdaságban két új intézményt létesítenek, csaknem húszat pedig renoválnak. Magyarország kormánya fontosnak tartja, hogy a határon túli magyarlakta területeken is megvalósuljanak a beruházások, hiszen az anyaországon kívül 48 000 gyerek jár magyar tannyelvű óvodába. Ezt a számot a közeljövőben szeretnék 60 000-re emelni. A kitűzött cél magában foglalja, hogy az intézmények ne csak külsejükben újuljanak meg, hanem olyan többletet nyújtsanak, hogy a szülőknek megérje oda íratni a gyermekeiket.


Herédi Krisztián felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..